Facebook Pixel "Βέβαιο το θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή"
Ποδόσφαιρο
| 2024-04-18 13:51:00

"Βέβαιο το θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή - Γιατί δεν ανακοινώθηκε"!

Sportdog Team
"Βέβαιο το θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή - Γιατί δεν ανακοινώθηκε"!

Θρίλερ με τον... ντοπέ διεθνή ποδοσφαιριστή μετά τις διαψεύσεις. Ποια ήταν η νέα τοποθέτηση του Κυριάκου Θωμαΐδη

Με ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπιγνκ ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστής της Εθνικής. Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ο ΕΟΚΑΝ θέλησε να απαντήσει στα δημοσιεύματα, περί θετικού δείγματος.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης  Ντόπινγκ, με αφορμή  δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εύρεση θετικού δείγματος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, ενημερώνει πως δεν έχει λάβει, μέχρι τώρα, καμία απολύτως ενημέρωση για την ύπαρξη τέτοιου δείγματος.

Γνωστοποιούμε πως σε περίπτωση εύρεσης θετικού δείγματος ενός Έλληνα αθλητή/τριας, η Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων έχει υποχρέωση να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα στον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ.

Σε ότι αφορά τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου με αντιπάλους το Καζακστάν και τη Γεωργία, η διενέργεια των δειγματοληψιών τόσο εντός όσο και εκτός αγώνα έγινε από την UEFA. Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων για τη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η FIFA.

Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ από την πρώτη στιγμή  παρείχε επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες που επιτάσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) για έναν αθλητισμό απαλλαγμένο από ουσίες».

Κυριάκος Θωμαΐδης: Βέβαιο το θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή»

Ο δημοσιογράφος Κυριάκος θωμαΐδης, που αποκάλυψε χθες την χθεσινή είδηση, μιλώντας στην εκπομπή του στο Metropolis, επέμενε:

«Το ότι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα FIFA και UEFA, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή», ανέφερε ο Κυριάκος Θωμαΐδης και συνέχισε: «Αν η Sportradar ανιχνεύσει ύποπτο ματς και δεν το έχει ακόμη στειλει στην UEFA και στην εθνική ομοσπονδία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει φάκελος ύποπτου αγώνα;. Ας μη βιαστούν όσοι θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα. Χθες σας είπαμε και την ουσία.

Υπάρχει, το πρώτο δείγμα είναι θετικό και η ουσία είναι η Στανοζολόλη. Το εργαστήριο είναι αυτό που στέλνει στην UEFA και μετά η UEFA στέλνει την ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ενημερώσει».

Το ότι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη UEFA-ΕΠΟ, δεν σημαίνει πως δεν υπαρχει θετικό δείγμα

Του Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη

Δικηγόρου και Καθηγητή Αθλητικού Δίκαιου

www.sportslawexpert.org

Το γραφείο μας έλαβε έναν μεγάλο αριθμό μηνυμάτων χθες, κυρίως από Έλληνες δημοσιογράφους, σχετικά με το θέμα της ύπαρξης ή μη θετικού δείγματος Έλληνα ποδοσφαιριστή, που μπορεί να προέκυψε από τη διενέργεια ελέγχου αντιντόπινγκ.

Πολλά από αυτά τα μηνύματα είχαν και ως στόχο να ‘ψαρέψουν’ απαντήσεις, για το αν και ποιους ποδοσφαιριστές εκπροσωπεί το γραφείο μας. Εκτός του ότι θεωρούμε τέτοιες προσπάθειες ανάρμοστες και αντιεπαγγελματικές, δεν θα μοιραζόμασταν ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες με τον Τύπο, ειδικά όταν αφορούν σε υποθέσεις αντιντόπινγκ. Ποσό μάλλον όταν αναφορές γίνονται σε ονόματα ποδοσφαιριστών που εμείς δεν εκπροσωπούμε.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης αποτελεσμάτων ελέγχου αντιντόπινγκ, είναι μυστική, περιπλοκή και ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ο έλεγχος ενός δείγματος μπορεί να καθυστερήσει όπως μπορεί να καθυστερήσει και η ενημέρωση της εν λόγω ομοσπονδίας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο ποιοτικός επανέλεγχος. 

Το ότι μια Ομοσπονδία, είτε διεθνής, είτε εθνική, δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από το Εργαστήριο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και θετικό δείγμα. Όπως επίσης δεν σημαίνει ότι στον επανέλεγχο οι τιμές του ιδίου δείγματος μπορεί να είναι οιίιδιες. Στην περίπτωση θετικού δείγματος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο ποιοτικός επανέλεγχος, τόσο η διεθνής ομοσπονδία, όσο και η εθνική, μαζί με τον WADA, τον εθνικό οργανισμό καταπολέμησης του ντοπγικ και τον ποδοσφαιριστή, όλοι θα ενημερωθούν ταυτόχρονα. Αν ο ποιοτικός επανέλεγχος φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, τότε δεν υπάρχει θέμα, αλλά το δείγμα θα καταψυχθεί για διάστημα 10 ετών, ειδικά όταν υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα του αποτελέσματος..

Τελειώνοντας, να τονίσουμε ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να σπιλωθούν ονόματα και υπολήψεις ποδοσφαιριστών. Το γραφείο μας, όπως πολύς κόσμος γνωρίζει, έχει εκπροσωπήσει πληθώρα αθλητών από πολλά αθλήματα που βρέθηκαν κατηγορούμενοι σε υποθέσεις αντιντόπινγκ, και σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ήταν αθώοι. Επομένως συνιστούμε σύνεση, υπομονή και ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο βίας, προκατάληψης και σπίλωσης.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θαναηλάκης: "Ευλογημένος για τον… Ολυμπιακό" - Αποκάλυψη για Ρέαμπτσιουκ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags