ΠΑΟΚ: Ήρθε πάλι η ώρα για την ενημέρωση αξιών αγοράς για τη Super League. Το φετινό πρωτάθλημα ήταν πιο συναρπαστικό από ό,τι ήταν εδώ και καιρό, 2 αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν, 4 σύλλογοι έπαιζαν για το πρωτάθλημα και στο τέλος ο ΠΑΟΚ πήρε τον τίτλο.

Επιπλέον, ο Ολυμπιακός σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατακτώντας το Europa Conference League. Η ηλικία παίζει επίσης ρόλο στις αγοράς. Με μέσο όρο ηλικίας 27,8 ετών, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πρωτοπόρος μπροστά από LaLiga (27,7), Πρωτάθλημα Cyta (27,0), Premier League (26,9), Serie A (26,9) ή Süper Lig (26, 8) το οποίο έχει αρνητική επίδραση στις αξίες αγοράς.

Ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος είναι πλέον ο 21χρονος Γιάννης Κωνσταντελιάς, που είναι ο κορυφαίος του ΠΑΟΚ και που συνέβαλε στο πρωτάθλημα με 15 βαθμοί σκόρερ σε πρωτάθλημα και πλέι οφ. Ο πλέι μέικερ πρόσφατα συνδέθηκε με Λειψία, Σάλτσμπουργκ και Μπράιτον. Η αξία του αυξήθηκε κατά 3 εκατ. ευρώ στα 15 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο είναι και ο συμπαίκτης του Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος έχει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, τράβηξε τα βλέμματα, ειδικά στο Conference League. Η αξία του αυξήθηκε από 6 σε 8 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει και στα προημιτελικά του Conference League, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό αγώνων. Πάνω από όλα, οι Ζίβκοβιτς με 33 βαθμοί σκόρερ και Ντεσπόντοφ με 26 βαθμοί σκόρερ τράβηξαν την προσοχή, ενώ ασφαλής υποστήριξη έδωσε και ο τερματοφύλακας Κοτάρσκι.

Ο Φώτης Ιωαννίδης είναι επίσης ένας από τους νικητές της ενημερώσεις, με αύξηση από 3 εκατ. ευρώ σε 13 εκατ. ευρώ. Ο επιθετικός κατέκτησε το κύπελλο με τον Παναθηναϊκό και τράβηξε τα διεθνή βλέμματα με τα 23 γκολ και τις 9 ασίστ του (σε όλες τις διοργανώσεις). Μεταξύ άλλων φέρεται να ενδιαφέρεται για αυτόν η Σπόρτινγκ Λισαβόνας – γίνεται λόγος για 20-25 εκατ. ευρώ.

Υπήρξαν αρκετές υποτιμήσεις, ειδικά για τον κυπελλούχο Παναθηναϊκό, αυτό έχει να κάνει και με τον μέσο όρο ηλικίας των 29,2 ετών, δηλαδή ο ΠΑΟ έχει τη γειραιότερη ομάδα στο πρωτάθλημα. Ένας από τους λίγους παίκτες του ΠΑΟ που δεν επηρεάστηκε από υποτίμηση είναι ο Βραζιλιάνος Μπερνάρ. Τα 11 γκολ και οι 10 ασίστ του τον έκαναν δεύτερο σκόρερ μετά τον Ιωαννίδη. Θα αποχαιρετήσει την Ευρώπη το καλοκαίρι και θα μετακομίσει στο Μινέιρο. Η αξία του παραμένει στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε την πιο επιτυχημένη σεζόν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην ιστορία του συλλόγου (με την κατάκτηση του Europa Conference League). Ένας που τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του είναι ο Αγιούμπ Ελ Καμπί. Ο Μαροκινός διεθνής σημείωσε συνολικά 32 γκολ σε 49 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και ψηφίστηκε Παίκτης της σεζόν από τους χρήστες του Transfermarkt. Η αξία του ανέβηκε από 3,5 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ.

Ένας άλλος παίκτης που έκανε εξαιρετική σεζόν είναι ο 31χρονος πλέον Κωνσταντίνος Φορτούνης με 11 γκολ και 19 ασίστ. Το μέλλον του δεν έχει ξεκάθηριστεί ακόμα, το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό λήγει το καλοκαίρι. Η αξία του παρέμεινε στα 3 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα μεγάλα ταλέντα, που θα μπορούσαν σύντομα να φύγουν, από τον Ολυμπιακό για τα κορυφαία πρωταθλήματα είναι ο Σαντιάγκο Εσε. Μπήκε και πάλι στο κύκλο της εθνικής Αργεντινής Κ23. Η αξία του αυξάνεται από 8 σε 10 εκατ. ευρώ.

Οι κορυφαίοι παίκτες και οι δανεικοί παίκτες Ποντένσε και Κάρμο κατάφεραν να διατηρήσουν την αξία αγοράς τους στα 13 και στα 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός θα ήθελε να κρατήσει και τους δύο, ειδικά ο Ποντένσε έδειξε ότι θέλει να μείνει.

Η ΑΕΚ έπαιξε για το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος και το έχασε την τελευταία αγωνιστική. Κορυφαίοι παίκτες όπως ο Πόνσε, πρώτος σκόρερ με 16 γκολ, και ο Ελίασον, πρώτος σκόρερ με 8 γκολ και 12 ασίστ, μπόρεσαν ο καθένας να πετύχει αύξηση αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Η αξία του Πόνσε έφτασε σε 5 εκατ. ευρώ και ο Ελιάσον σε 4,5 εκατ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις του πρωταθλήματος ήταν ο Ισπανός Φραν Ναβάρο από τον Ολυμπιακό και ο Βραζιλιάνος Μάρκος Αντόνιο από τον ΠΑΟΚ. Δόθηκαν και οι δύο δανεικοί, ήρθαν και οι δύο στην Ελλάδα με μεγάλες προσδοκίες. Ενώ ο Ναβάρο, με μόλις 5 γκολ σε 18 αγώνες, βρισκόταν στη σκιά του Αγιούμπ Ελ Κάαμπι, ο Μάρκος Αντόνιο ήταν αρχικά μακριά από την απόδοσή του λόγω τραυματισμού και έτσι έγινε κυρίως αναπληρωματικός. Και οι δύο έλαβαν μείωση 2 εκατομμυρίων ευρώ.