Ο Παναθηναϊκός εγκατέλειψε οριστικά την περίπτωση του Μαουρίσο Σάρι και υπάρχει πλέον ξεκάθαρο φαβορί για τον πάγκο της ομάδας!

Ο Ντιέγκο Μαρτίν Αλόνσο Λόπες, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης στις 16 Απριλίου 1975 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Τσέρο. Από την ηλικία των 6 ετών ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη Ζορζάλ και τρία χρόνια αργότερα στη Κόσμος, αλλά το μεγάλο του πρότυπο ήταν ο Έντσο Φραντσεσκόλι. 

Έτσι, στα 12 του ξεκίνησε τις τάξεις των νέων στο Γουάντερερς και το 1997 ήταν μέρος μιας εξαιρετικής γενιάς παικτών και αφού πέρασε από αρκετές ομάδες, στη Χιμνάσια βρήκε τη θέση του χάρη στην έντονη προσωπικότητά του. Οι οπαδοί τον ερωτεύτηκαν αμέσως και το «U-ru-gua-yooo…u-ru-gua-yoooo» ήταν συνηθισμένο να ακούγεται μετά από κάθε γκολ του.

Η ιστορία με τη Βαλεντίνα που είχε ελάχιστες ελπίδες ζωής

Όμως, το 2000, βίωσε μια ιδιαίτερη κατάσταση με έναν θαυμαστή και την κόρη του. Ο Μαρσέλο Μαρκιχόσι, οπαδός της Χιμνάσια, περνούσε απαίσια τον Ιανουάριο του 2000, επειδή η κόρη του, Βαλεντίνα, γεννήθηκε με υποξία και σοβαρή πνευμονική υπέρταση. Το μωρό θα χρειαζόταν τεχνητούς αναπνευστήρες και θα παρέμενε νοσηλευόμενο στην εντατική, με κακές προγνώσεις.

Εκείνη την 29η Ιανουαρίου, θα παιζόταν ένα καλοκαιρινό κλασικό στη Λα Πλάτα και αναζητούσε κάτι για να του ανανεώσει τη δύναμή του, ο Μαρκιχόσι έστειλε στους Ντιέγκο Αλόνσο και Φερνάντο Γκάτι, το επιθετικό δίδυμο της Χιμνάσια, ένα γράμμα στο οποίο τους είπε για την κατάστασή του μαζί με ένα μπλουζάκι, ώστε να χρησιμοποιούν στο παιχνίδι. Το ένδυμα έλεγε: «Fuerza Valentina (Κουράγιο Βαλεντίνα)».

Ο αγώνας έληξε 3-2 υπέρ της Εστουδιάντες, αλλά ο «Tornado» σημείωσε και τα δύο γκολ για την ομάδα του και εκπλήρωσε το αίτημα του Μαρσέλο. Σύμφωνα με την ιστορία, λίγες μέρες αργότερα, η υγεία του κοριτσιού άρχισε να βελτιώνεται και έτσι ο Μαρσέλο και η σύζυγός του Μαριέλα πήγαν στην προπόνηση για να ευχαριστήσουν τον σκόρερ. 

«Μας είπε ότι ήθελε να γνωρίσει το μωρό, ότι η ιστορία τον είχε κάνει πολύ ευαίσθητο και ότι ήθελε να την κρατήσει στην αγκαλιά του για λίγο», ανέφερε ο πατέρας. Η Βαλεντίνα πήρε εξιτήριο τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου και ο Ντιέγκο Αλόνσο έφυγε για την ισπανική Βαλένθια στα μέσα του 2000, αλλά όχι πριν συναντήσει το κορίτσι και υποσχεθεί ότι θα επέστρεφε κάποια στιγμή στην ομάδα, για να βγει με τη Βαλεντίνα στο γήπεδο.

Η υπόσχεση 8 χρόνια μετά

Η υπόσχεση έγινε πραγματικότητα 8 χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2008, όταν ο Ουρουγουανός επέστρεψε στον σύλλογο, ο οποίος βίωνε μια περίπλοκη κατάσταση και αγωνίστηκε για να αποφύγει τον υποβιβασμό εκείνη τη χρονιά. «Γεια σου Ντιέγκο, είμαι η Βαλεντίνα», είπε ένα οκτάχρονο κορίτσι στον επιθετικό πριν ξεκινήσει τον αγώνα εναντίον της Ροζάριο Σέντραλ στο γήπεδο της Θιουδάδ ντε Λα Πλάτα. Ο Ουρουγουανός αποσβολωμένος της έδωσε ένα φιλί και της έπιασε το χέρι για να μπει μαζί της στο γήπεδο. Οι γονείς του κοριτσιού είδαν τη σκηνή λίγα μέτρα πιο πέρα, κλαίγοντας από συγκίνηση.

Από παίκτης, σε τεχνικός διευθυντής και μετά προπονητής

Στο τέλος της σεζόν 2010-11 αποφάσισε να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο για να αφοσιωθεί στο επάγγελμα του τεχνικού διευθυντή. Διαχειρίστηκε την Μπέλα Βίστα, μια ομάδα στην οποία έκανε το ντεμπούτο του ως παίκτης και κατάφερε να σώσει την ομάδα από σχεδόν βέβαιο υποβιβασμό.

«Είμαι ένας προπονητής που είχα την τύχη να παίξω ποδόσφαιρο, γιατί στα 21 μου συνειδητοποίησα ότι ήθελα να προπονήσω. Απόλαυσα την καριέρα μου ως παίκτης, γνωρίζοντας ότι η προπονητική ήταν το πάθος μου. Όποτε με ρωτούν, πάντα λέω ότι είχα την τύχη να είμαι προπονητής που έπαιζε και ποδόσφαιρο. Γι' αυτό επικεντρώθηκα στις προπονήσεις με διαφορετικό τρόπο από τους συμπαίκτες μου. Με ενδιέφερε η δουλειά των προπονητών και του τεχνικού επιτελείου και η φυσική προετοιμασία της ομάδας», έχει επισημάνει.

Οι τίτλοι και η αντικατάσταση του Μεντιλίμπαρ

Ο Αλόνσο ξεκίνησε να εργάζεται ως προπονητής το 2011, όντας υπεύθυνος συλλόγων στην Ουρουγουάη, την Παραγουάη, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες και οδήγησε την Πατσούκα στο Clausura 2016 και στους τίτλους του Τσάμπιονς Λιγκ CONCACAF 2016-17.

Επιλογή του Μπέκαμ

Ο Ντιέγκο Αλόνσο ήταν και η επιλογή του Ντέιβιντ Μπέκαμ για την Ίντερ Μαϊάμι όταν η ομάδα της Φλόριντα έκανε το ντεμπούτο της στη Major Soccer League το 2020. Ο Ουρουγουανός τεχνικός δεν είναι προπονητής που παίρνει ρίσκα, αλλά είναι ένας προπονητής που φιλοδοξεί πολύ στην αντίπαλη περιοχή.

Υπερασπίζεται την κατοχή της μπάλας. Δεν είναι ότι έχει συγκεκριμένο στυλ αλλά ότι προσαρμόζεται στους παίκτες που έχει, στα παιχνίδια, στα αποτελέσματα. 

«Ανταγωνίζομαι τον γιο μου ακόμα και στο Play Station»

Τον Δεκέμβριο του 2021 διορίστηκε στην εθνική Ουρουγουάης, προπονώντας την στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εγκατέλειψε τη θέση του μετά από τον αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων. Τον Οκτώβριο του 2023, υπέγραψε στη Σεβίλλη, αντικαθιστώντας τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αλλά δύο μήνες αργότερα απολύθηκε από τον σύλλογο της Ανδαλουσίας. Στα 13 παιχνίδια που καθοδήγησε την ομάδα της Ανδαλουσίες είχε δύο νίκες, πέντε ισοπαλίες και έξι ήττες.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο είναι ξεκάθαρος για το τι θέλει για να πετυχαίνει τους στόχους του.  «Είμαι από τη φύση μου ανταγωνιστικός, ανταγωνίζομαι τον γιο μου ακόμα και στο Play Station», ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Ο «ανεμοστρόβιλος» που ξέρει τι θέλει

Ακριβώς όπως όταν ήταν 21 ετών, ο «Tornado (ανεμοστρόβιλος» ξέρει τι θέλει: «Κάθε μέρα μαθαίνεις, ως προπονητής πρέπει να μαθαίνεις. Εξαρτάται επίσης από τη θέση του καθενός στη ζωή.  Στη ζωή μου δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο, αντίθετα θέλω να μάθω περισσότερα. Στην ιδιωτική μου ζωή προσπαθώ να σπουδάσω, να μάθω γλώσσες, έμαθα αγγλικά, ιταλικά, πορτογαλικά. Ως προπονητής δεν μπορείς να μείνεις στάσιμος».