Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή τού Ντιέγκο Αλόνσο από τον Γιάννη Αλαφούζο για την άκρη τού πάγκου του Παναθηναϊκού, καθώς πρόκειται για λύση στο στιλ τού Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ - Δηλαδή λατινοαμερικανός τεχνικός, με θητεία και επιτυχίες στα εκεί πρωταθλήματα, που έψαχνε για το πέρασμα στην Ευρώπη.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι είχε μια πρώτη ευκαιρία στη Σεβίλλη, από τις 10 Οκτωβρίου του 2023 (δηλαδή αντικατέστησε τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο της ομάδας!) μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο περισσότερους από δύο μήνες. Παρόλα αυτά η ευκαιρία δόθηκε σε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, δεν έχει αγωνιστική ηρεμία, από νωρίς στη σεζόν βρίσκεται πολύ χαμηλά στον βαθμολογικό πίνακα και αντιμετωπίζει το φάσμα του υποβιβασμού.

Ο Αλόνσο ήθελε να κάνει το πέρασμά στην Ευρώπη ως προπονητής και η ευκαιρία που του δίνει ο Παναθηναϊκός για πρωταθλητισμό με συνέπεια και συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για να το καταφέρει. Αλλά κάπου εδώ μπαίνει το ερώτημα για το υλικό που θα φέρει στην ομάδα, αν θα επιδιώξει να φέρει παίκτες από τη Λατινική Αμερική και δη από την πατρίδα του, την Ουρουγουάη.

Το sportdog έψαξε λίγο το θέμα και σε επαφή που είχε με ανθρώπους από το ευρύτερο περιβάλλον τού Αλόνσο, έμαθε πολλά και σημαντικά πράγματα. Για παράδειγμα ότι ο 49χρονος προπονητής έρχεται για να αναμορφώσει αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό και να γίνει ο δικός του Ματίας Αλμέιδα: Θα δώσει στην ομάδα επιθετικη χροιά, θα παίξει ρισκαδόρικο ποδόσφαιρο, θα επιβάλλει τον δικό του ρυθμό στα παιχνίδια των Πράσινων.

Με ποιους ποδοσφαιριστές θα το κάνει; Ήδη έχουμε αναφέρει ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν στην ομάδα (για παράδειγμα θα συνεχίσουν οι Κώτσιρας και Ντραγκόφσκι, αλλά όχι οι Παλάσιος, Ακαϊντίν, Ούγκο, Χουανκάρ κ.α.), αλλά έχει σημασία και το ποιοι θα έρθουν στην Ελλάδα. Με το μυαλό των περισσότερων, όπως είπαμε, να πηγαίνει σε λατινοαμερικάνους και Ουρουγουανούς.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει! "Στην Ισπανια θα κοιτάξει για παίκτες ο Αλόνσο, που έρχονται πιο εύκολα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρά στην Ουρουγουάη που είναι πιο μπερδεμένο το καθεστώς ιδιοκτησίας κάθε παίκτη, ενώ χρειάζεται και προσαρμογή", σχολίασε η πηγή μας. Και δεν έχει άδικο!

Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, πάντως, θα μπορούσαν να είναι και οι μικτές, λέμε εμείς. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Αλόνσο ήταν και στην εθνική ομάδα τής χώρας του για κάποια χρόνια, άρα είναι πιο εύκολο να φερει φτασμένους Ουρουγουανούς, που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη.

Φέρνει Καβανι για την επίθεση; - Δύο εξτρέμ και ένας χαφ - "Κάρμο" που έρχεται τσάμπα!

Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις τύπου Καβάνι - Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι του 2022 υπήρξε πλήθος από ρεπορτάζ που ήθελε τον Ουρουγουανό άσο να έχει προταθεί σε Παναθηναϊκό, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρ.

ΟΚΑΜΠΟ: Είναι αριστερός εξτρέμ, 24 ετών, έχει συμβόλαιο με την Κάντιθ μέχρι το 2026, αλλά δεν είναι βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα του. Έχει market value στις 900.000 ευρώ, δεν θα είναι δύσκολο να έρθει στην Ελλάδα.

ΠΕΛΙΣΤΡΙ: Δεξιός εξτρέμ, 22 ετων, με market value στα 8 εκατ. ευρώ, ανήκει στη Μαν. Γιουνάιτεντ αλλά η αγγλική ομάδα τον παραχωρεί δανεικό. 

ΜΑΡΤΙΝΕΖ: Χαφ, 24 ετών, έχει συμβόλαιο με τη Μίντιλαντ - Που πριν από 1,5 χρόνο βέβαια είχε δώσει 5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Προφανώς και ο ίδιος θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

ΜΑΡΙΧΑΛ: Στόπερ, 23 ετών, με market value στα 3,5 εκατ. ευρώ και συμβόλαιο με την Ντιναμό Μόσχας μέχρι το 2027. Αλλά μπορεί εύκολα να φύγει (ακόμα και με λύση συμβολαίου). Θυμίζει τον Κάρμο στο παιχνίδι του, ίσως η πιο εύκολη λύση από όλες για να έρθει.