Από μικρός ήταν ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο. Λόγω του πατέρα του αγάπησε τη θέση του τερματοφύλακα. Του άρεσε να φοράει τα γάντια, να βλέπει τον μπαμπά του να πιάνει την μπάλα και να κάνει αποκρούσεις. O Θωμάς Στρακόσια κατάφερε να ακολουθήσει επαγγελματικά τα χνάρια του γονιού του, εκπληρώνοντας μεγάλα όνειρά του. Έπαιξε και έγινε σημαντικός συντελεστής της Λάτσιο, καθιερώθηκε στην Εθνική Αλβανίας, ενώ κατάφερε να πάρει και μεταγραφή για την Πρέμιερ Λιγκ. Ο γιος του Φώτο Στρακόσια πάντα είχε στο νου του την επιστροφή στην Ελλάδα.

Η ΑΕΚ, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση γκολκίπερ, φαντάζει ιδανικός προορισμός, πριν εκπληρώσει τον χρησμό που είχε δώσει σε συνέντευξή του πριν μερικά χρόνια, να κλείσει την καριέρα του στη Νέα Σμύρνη και σε έναν Πανιώνιο που έχει επανέλθει στη Super League. Η Ένωση εξετάσει την περίπτωσή του, αφού η υπόθεση Μπρινιόλι φαίνεται να δυσκολεύει, ενώ στην αναζήτησή της υπάρχουν και άλλα ονόματα, όπως αυτό του Μπάρκα. Ο Στρακόσια βρίσκεται αυτήν τη στιγμή με την Εθνική Αλβανίας για τα παιχνίδια του Euro και σίγουρα εξελίξεις σχετικά με την καριέρα του θα γίνουν γνωστές μετά το τέλος της διοργάνωσης. 

Πρότυπο ο Μπουφόν – Τον πώρωσε ο Γκριτζόνι

Ο Θωμάς Στρακόσια έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 16,5 ετών μια κίνηση που όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος τον βοήθησε στην καριέρα του, καθώς έμαθε να ανταπεξέρχεται σε ξένα περιβάλλοντα και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του. Είχε βέβαια πάρει μια γεύση από Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ, πριν αποχωρήσει από τις Υποδομές του Πανιωνίου για να ενταχθεί στις Ακαδημίες της Λάτσιο. Θα μπορούσε να διαλέξει και τη Ρόμα, η πρόταση της οποίας ήταν περισσότερο συμφέρουσα.

Ο Ανταλμπέρτο Γκριτζόνι όμως ήταν η αιτία που τον οδήγησε στο Φορμέλο αντί στην Τριγκορία. Ο προπονητής τερματοφυλάκων των Λατσιάλι ήταν το πρόσωπο που τον έκανε να πωρωθεί και του έδωσε τη σιγουριά, ότι μπορεί να γίνει ο τερματοφύλακας που οραματιζόταν να γίνει. Εξάλλου το μεγάλο του πρότυπο ήταν ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν και για να του μοιάσει έκανε πολλές θυσίες και ήταν πάντα αφοσιωμένος στον στόχο του.

Ντεμπούτο με Μίλαν

Τη σεζόν 2015-2016 δόθηκε δανεικός στη Σαλερνιτάνα. Ο αριθμός των συμμετοχών του (13) δεν τον ικανοποίησε. Συνειδητοποίησε όμως πως είναι το πραγματικό ποδόσφαιρο και τον πείσμωσε για τη συνέχεια. H 20η Σεπτεμβρίου 2016 είναι μία ημερομηνία-ορόσημο στην καριέρα του Θωμά Στρακόσια. Είναι η μέρα που ο Σιμόνε Ινζάγκι του έδωσε φανέλα βασικού στο ντέρμπι με τη Μίλαν, λόγω ενός προβλήματος που αντιμετώπιζε ο πρώτος γκολκίπερ Μαρκέτι, ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για τον δεύτερο τη τάξει πορτιέρε Βάργκιτς. Ο Αλβανός τερματοφύλακας, παρότι τρίτος στην ιεαρχία, όχι απλά άρπαξε την ευκαιρία, αλλά κέρδισε και το βραβείο MVP της αναμέτρησης με την εμφάνισή του, παρότι η ομάδα του ηττήθηκε με 2-0. Από εκείνο το παιχνίδι και ύστερα ξεκίνησε η άνοδος της καριέρας του.

Υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας του και στα δύο επόμενα παιχνίδια με Έμπολι και Ουντινέζε, όπου η Λάτσιο κέρδισε χωρίς να δεχτεί γκολ, κάτι που έφερε τη σφραγίδα του. Από τα τελή Ιανουαρίου και μετά ήρθε η καθιέρωση. Έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας του Ινζάγκι, με την οποία τη σεζόν 2018-2019 στέφθηκε Κυπελλούχος Ιταλίας ! Το Κύπελλο Ιταλίας βέβαια ήταν ήδη γραμμένο στη μοίρα του Αλβανού τερματοφύλακα. Ήταν 18 ετών όταν στις 26 Μαΐου 2013 βρέθηκε ανάμεσα στους παίκτες του πάγκου της Λάτσιο που κέρδισαν τη Ρόμα στον τελικό. Επίσης είχε κερδίσει ένα ακόμα Κύπελλο Ιταλίας με την Primavera. Ανάμεσα στα προσωπικά του τρόπαια ξεχωρίζει το Σούπερ Καπ 2017 που κέρδισε κόντρα στη Γιουβέντους. Επίσης τη σεζόν 2017-2018 αναδείχτηκε ο καλύτερος νεαρός τερματοφύλακας.

Έμεινε βασικός μέχρι τη σεζόν 2020-2021, κατά την οποία έκανε 11 εμφανίσεις. Οι αιτίες ήταν αρκετές. Υπήρξαν θέματα κορωνοϊού και άλλα ιατρικά προβλήματα, τα οποία ξεπέρασε με πολλή δουλειά και ακούγοντας τον ράπερ... Έμινεμ. Ο βασικός λόγος που έμεινε στον πάγκο ήταν η έλευση του Ρέινα, η οποία, όπως διαβάζουμε στην ιταλική «Gazzetta dello Sport» άλλαξε τις ισορροπίες και κλόνησε τις σχέσεις του με τον Ινζάγκι. Τη σεζόν 2021-202 ήταν βασικός τερματοφύλακας της Λάτσιο σε 8 παιχνίδια στο Europa League. Στο ιταλικό πρωτάθλημα επέστρεψε στην αρχική σύνθεση από το μέσο της χρονιάς και μετά, όταν ο Ρέινα έκανε πολλά λάθη και ο νέος προπονητής Μαουρίτσιο Σάρι επανάφερε τον Αλβανό στα γκολπόστ. Στο τέλος της χρονιάς έμεινε ελεύθερος αλλά περιζήτητος, έχοντας μετρήσει 208 παιχνίδια (στα 62 με ανέπαφη εστια) με τη Λάτσιο.

ΣΟΚ με Μπρέντφορντ

Τον ήθελε όλη η Πρέμιερ Λιγκ, η οποία ήταν και η μεγάλη του φιλοδοξία από το 2018 που ενδιαφέρθηκε η Λίβερπουλ, ενώ το 2019 τον είχαν στο μάτι Τότεναμ και Άρσεναλ. Η Νιούκαστλ, η Φούλαμ, η Τσέλσι (για μπακ απ του Μεντί καθώς έφυγε ο Κεπά), μέχρι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τον έβλεπε σαν αντικαταστάτη του Χέντερσον που πήγε στη Νόττιγχαμ Φόρεστ) έδωσε αγώνα για να τον αποκτήσει. Η επιλογή του Αλβανού προκάλεσε τεράστια έκπληξη στον αγγλικό Τύπο που μετέφερε τη μεταγραφή του στη Μπρέντφορντ ως «σοκ της τελευταίας στιγμής». Ο Στρακόσια επέλεξε τις “μέλισσες” επειδή δεν ήθελε να γυαλίζει πάγκο στη σκιά του Ντε Χέα, όπως έγραφε εκείνη την εποχή η “SUN”. Βέβαια η Μπρέντφορντ κατάφερε να τον δελεάσει και να τον κλέψει μέσα από τα χέρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προτείνοντάς του συμβόλαιο 3+1 ετών.

Ο προπονητής της Μπρέντφορντ Τόμας Φρανκ ήταν εκστασιασμένος όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του στις 14 Ιουλίου 2022. Ο Στρακόσια όμως δεν μπόρεσε να κουνήσει τον Ισπανό Νταβίντ Ράγια από την εστία, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα έφυγε δανεικός για την Άρσεναλ. Και όμως ούτε τότε ήρθε η στιγμή για τον διεθνή Αλβανό γκολκίπερ, προκειμένου να φορέσει γάντια βασικού. Το καλοκαίρι του 2023, η Μπρέντφορντ απέκτησε τον Ολλανδό Μαρκ Φλέκεν, πληρώνοντας 13 εκατ.Ευρώ τη Φράιμπουργκ. Οπότε με 6 συμμετοχές στην Αγγλία είναι λογικό για τον Θωμά Στρακόσα να θέλει να φύγει από την ομάδα του, καθώς ο παροπλισμός του δημιουργεί κινδύνους για τη θέση του στην Εθνική Αλβανίας, αν και ο εν Αθήναις γεννηθείς γκολκίπερ βρίσκεται στο Euro.

Η εμπλοκή της ΑΕΚ

Εκεί βρήκε πάτημα η ΑΕΚ και κινήθηκε για την περίπτωσή του, με πηγές να αναφέρουν, ότι δουλεύει εδώ και καιρό την υπόθεση, η οποία δεν είναι τόσο απλή. Γιατί μπορεί ο Στρακόσια να θέλει να φύγει, αλλά έχει συμβόλαιο μέχρι το 2026. Η επιθυμία του παίκτη και το γεγονός, ότι η Μπρέντφορντ δεν καίγεται να τον κρατήσει για έναν ακόμα χρόνο ίσως να είναι στοιχεία που μπορούν να διευκολύνουν την υπόθεση και ο παίκτης να έρθει ελεύθερος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σημειωτέον, ότι οι ετήσιες απολαβές του στην αγγλική ομάδα ξεπερνούν το 1 εκατ.Ευρώ. Υπάρχει μία ακόμα παράμετρος στην υπόθεση που αφορά την παρουσία του στο Euro.

Mία καλή παρουσία στα γήπεδα της Γερμανίας με την εθνική του ομάδα μπορεί να μεταβάλλει τα δεδομένα, αυξάνοντας τους μνηστήρες. Βλέπετε ο βασικός τερματοφύλακας Ετρίτ Μπερίσα αντιμετωπίσει σοβαρές ενοχλήσεις στη μέση και η παρουσία του στην πρεμιέρα με την Ιταλία είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Ο Στρακόσια αγωνίστηκε και στα δύο φιλικά της Αλβανίας απέναντι σε Λιχτενστάιν και Αζεϊρμπατζάν κάνοντας δύο εξαιρετικές εμφανίσεις.  

Τα χαρακτηριστικά και το αυτογκόλ που τον στοιχειώνει

Με ύψος 1,93 μ., ο Στρακόσια έχει εξαιρετικά αντανακλαστικά που του δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τόσο δύσκολες όσο και εντυπωσιακές επεμβάσεις. Στην Ιταλία ο Αλβανός τερματοφύλακας δούλεψε πολύ με το μοντέλο που εφαρμόζουν οι Ιταλοί κόουτς, οι οποίοι εργάζονται ξεχωριστά με τους αμυντικούς και τους τερματοφύλακες. Στην Αγγλία υπήρχε η αισιοδοξία, ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με τη μπάλα στα πόδια και να δώσει λύσεις στο χτίσιμο των επιθέσεων από πίσω.

Σε αναλύσεις (στις οποίες τον συνέκριναν με τον Ράγια) διαβάζουμε, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον προπονητή τερματοφυλάκων της Μπρέντφορντ, Μανού Σότελο, ήταν να βελτιώσει γρήγορα την ικανότητα του στον αέρα και να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο, όπου οι καμινάδες είναι σύχνες και χρειάζεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις εξόδους. Τον στοιχειώνει επίσης ένα αυτογκόλ. Στην ήττα της Λάτσιο από τη Γαλατά τη σεζόν 2021-2022 για το Europa League, του γλίστρησε η μπαλα από τα χέρια και του κόλλησε τη ρετσινιά, ότι είναι επιρρεπής στο περίεργο λάθος.