ΠΑΟΚ: Όλα δείχνουν πως το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης ο Αντρέ Βιεϊρίνια θα είναι στην πρώτη προπόνηση της ομάδας για την νέα σεζόν. Ως ποδοσφαιριστής αφού αποφάσισε να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα αφού θέλει να πετύχει και το μοναδικό ανεκπλήρωτο όνειρο ως παίκτης του Δικεφάλου: να βοηθήσει την ομάδα να βρεθεί στους «36» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 

Η «Μ» έψαξε και βρήκε ποια ρεκόρ πλέον μπορεί να σπάσει ο εμβληματικός αρχηγός του Δικεφάλου από τη στιγμή που αποφάσισε να…αναβάλει την ολοκλήρωση της έτσι κι αλλιώς πετυχημένης του καριέρας.

1. O μοναδικός με τρία Πρωταθλήματα

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει και υπερασπιστεί τον τίτλο του τότε ο Αντρέ θα είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας που θα πανηγυρίσει ως ποδοσφαιριστής της, τρία Πρωταθλήματα! Φέτος «έπιασε» τον Κώστα Ιωσηφίδη. Ο βετεράνος παίκτης του ΠΑΟΚ είχε συμβολή σε δύο Πρωταθλήματα (το 1975-76 αγωνίστηκε στα 29 από τα παιχνίδια της ομάδας, ενώ το 1984-85 είχε 17 συμμετοχές). Η απόσταση ανάμεσα στα δύο Πρωταθλήματα που κατέκτησε ο Κώστας Ιωσηφίδης είναι μεγαλύτερη από αυτή του Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ.

2. Πρώτος σε συμμετοχές στην Ευρώπη

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια αυτή τη στιγμή είναι στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Το ρεκόρ με 60 παρουσίες έχει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο Αντρέ έχει 54 και επομένως χρειάζεται να παίξει σε επτά ματς την σεζόν που έρχεται για να σπάσει αυτό το ρεκόρ και να... εκθρονίσει τον Δημήτρη από την πρώτη θέση. Θυμίζουμε πως αρκεί μια πρόκριση για τον ΠΑΟΚ από τον δεύτερο προκριματικό γύρο για να εξασφαλίσει την παρουσία του στο Conference και μετά τον Σεπτέμβριο. Αλλά προφανώς και δεν είναι αυτός ο στόχος.

3. Απειλεί... "φονιά" και Φρατζέσκο

Ο Πορτογάλος έχει σκοράρει με την ασπρόμαυρη φανέλα 51 γκολ. Εντυπωσιακός αριθμός αν σκεφτούμε πως τα περισσότερα χρόνια έπαιξε πίσω και όχι στην επίθεση. Αυτή τη στιγμή ο Αντρέ βρίσκεται στην 17η θέση των σκόρερ στην ιστορία του Δικεφάλου. Και όμως χρειάζεται τρία για να φτάσει στην 14η θέση τον Χρήστο Δημόπουλο και τον Κώστα Φρατζέσκο που ολοκλήρωσαν την ασπρόμαυρη καριέρα τους με 54 γκολ. Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στον ΠΑΟΚ επί εποχής Σαββίδη μόνο ένας έχει καταφέρει να τους περάσει και αναφερόμαστε στον Πρίγιοβιτς που είχε πετύχει 55 γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα όσα και ο Κώστας Ορφανός.

4. Μπροστά του ο... Σαλπιγγίδης

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα σε 358 αγώνες και αναφερόμαστε σε όλες τις διοργανώσεις, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Αντρέ έχει 330 και βρίσκεται μια θέση πίσω από τον βετεράνο Έλληνα επιθετικό και συγκεκριμένα στην 7η. Έτσι αγωνιζόμενος αυτή τη σεζόν και υγιής πάνω απ' όλα δεν αποκλείεται να... απειλήσει τον Σαλπιγγίδη και να τον προσπεράσει στον σχετικό πίνακα. Και αν τα καταφέρει; Τότε μπορεί να βρεθεί και στην πρώτη πεντάδα με τους παίκτες που αγωνίστηκαν τα περισσότερα ματς. Το σημειώνουμε αυτό γιατί εκεί στην 5η θέση είναι ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης με 365 επίσημα παιχνίδια φορώντας τον Δικέφαλο στο στήθος.

5. Ο γηραιότερος και στο Κύπελλο

Σκοράροντας απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Αντρέ έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα. Επίσης είναι ο γηραιότερος σκόρερ στην Ευρώπη (είχε σκοράρει σε ηλικία 37 χρονών και 9 μηνών απέναντι στην Αμπερντίν. Αν καταφέρει να σκοράρει και σε ματς Κυπέλλου στην τελευταία του σεζόν με την ασπρόμαυρη φανέλα θα πάρει και αυτή την πρωτιά. Ο Αντρέ τελευταία φορά που σκόραρε στο Κύπελλο ήταν στις 22 Μαϊου 2021 απέναντι στον Ολυμπιακό. Τότε ήταν 35 χρονών και 3 μηνών. Αν σκοράρει φέτος στον θεσμό, θα βρεθεί στην 1η θέση αφού μέχρι στιγμής εκεί βρίσκεται ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ που σε ηλικία 35 χρονών και 11 μηνών είχε σκοράρει απέναντι στην Καλλονή. Στη δεύτερη θέση είναι ο Γιώργος Κούδας που είχε σκοράρει σε ηλικία 35 χρονών και 5 μηνών σε ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Πηγή: metrosport.gr