Το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έχει γεμίσει με ονόματα ποδοσφαιριστών για συγκεκριμένες θέσεις. Ρίχνουμε μια ματιά σε τρεις περιπτώσεις που έχουν έλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες και παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τόσο από ποδοσφαιρικής άποψης, όσο και από... χρηματιστηριακής.

ΡΙΚ ΚΑΡΣΝΤΟΡΠ: ΜΙΑ... ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η ΑΕΚ ψάχνεται να ενισχυθεί στα άκρα της άμυνας και δημοσιεύματα έφεραν στο προσκήνιο τον Ρικ Κάρσντορπ, μια περίπτωση που φαντάζει... απλησίαστη και θα εξηγήσουμε γιατί. Ο 29χρονος Ολλανδός δεξιός μπακ δεν βρίσκεται στα πλάνα του Ντε Ρόσι, το συμβόλαιό του λήγει τον Ιούνιο του 2025 και η Ρόμα ψάχνεται να τον παραχωρήσει με ένα ποσό κοντά στα 3 εκατ.Ευρώ, όταν το 2017 που τον αγόρασε από τη Φέγενορντ είχε βγάλει από τα ταμεία της 16 εκατ.Ευρώ. Ποιά είναι η αιτία λοιπόν που οι «τζαλορόσι» θέλουν να απαλλαχτούν;

Ο παίκτης προέρχεται από μία σεζόν με 3 ασίστ σε 28 συμμετοχές και αρκετή γκρίνια γύρω από το πρόσωπό του, Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στο πρώτο ματς των ημιτελικών με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ο Ολλανδός είχε βαριά ευθύνη στο πρώτο γκολ του Βιρτζ, έγινε αλλαγή στο 62' και η ιταλική ομάδα ηττήθηκε με 2-0 με το 2-2 του επαναληπτικού αγώνα να τη θέτει εκτός τελικού.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα που διαβάζουμε στη «Gazzetta dello Sport» με ημερομηνία 3 Μαΐου 2024, μια μέρα μετά το παιχνίδι. «Αν υπάρχει παίκτης στη Ρόμα με προβληματική ιστορία με τη φανέλα των Τζιαλορόσι, αυτός είναι ο Ρικ Κάρσντορπ.... Το λάθος που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Olimpico είναι μόνο το τελευταίο κεφάλαιο σε ένα έπος που έχει δει τον πρώην παίκτη της Φέγενορντ να είναι πρωταγωνιστής πολλών γεγονότων που έχουν βασανίσει την ιστορία του στην πρωτεύουσα.

Ψυχρός Πόλεμος με Μουρίνιο

Πριν από το χάος στον ημιτελικό, το τελευταίο επεισόδιο με χρονολογική σειρά είναι αναμφίβολα ο ψυχρός πόλεμος με τον Ζοσέ Μουρίνιο, που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια της αναμέτρηση Σασουόλο-Ρόμα, όπου έφερε ευθύνη σε τέρμα που δέχτηκε η ομάδα του. Τότε ο Special One είχε κουνήσει το δάχτυλο στον Κάρσντορπ στο τέλος του αγώνα, χαρακτηρίζοντάς τον ως αντιεπαγγελματία! «Πρόδωσε όλους τους άλλους. Το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού, λυπάμαι για την αντιεπαγγελματική και λανθασμένη στάση απέναντι στους συμπαίκτες μου. Το είπα ήδη στα αποδυτήρια και δεν το κάνω συχνά, μετά τα παιχνίδια δεν μιλάω συχνά με την ομάδα. Είχα δεκαέξι παίκτες στο γήπεδο, μου άρεσε η στάση των δεκαπέντε. Δεν μου άρεσε ένας και του είπα να ψάξει για άλλη ομάδα τον Ιανουάριο, ακόμα κι αν είναι δύσκολο», είχε αναφέρει ο Πορτογάλος μεταξύ άλλων για τον παίκτη, ο οποίος απουσίαζε αδικαιολογήτως από τις προπονήσεις και τα τερτίπια του είχαν εκνευρίσει πολύ κόσμο στην Τριγόρια.

Ο Μουρίνιο βέβαια, μετά από έναν μήνα αποχώρησε. Ο παίκτης όμως έμεινε, παρότι η Γιουβέντους παρακολουθούσε την υπόθεση στενά. Το ενδιαφέρον δεν ευοδώθηκε σε μεταγραφή, ίσως γιατί ο Αλέγκρι είχε αμφιβολίες για τον χαρακτήρα του παίκτη, είτε γιατί ο παίκτης δεν ήθελε να είναι μία εναλλακτική λύση στα μπακ-χαφ ερχόμενος από τον πάγκο.

Τραυματισμοί και συμβόλαιο

Οι Ιταλοί σημειώνουν και κάτι άλλο ενδιαφέρον για τον Κάρσντορπ! Το ιατρικό του ιστορικό προκαλεί προβληματισμό. Από την άφιξή του στη Ρόμα το καλοκαίρι του 2017, όταν οι Ρωμαίοι τον απέκτησαν έναν 14 εκατ.Ευρώ από τη Φέγενορντ, μέχρι το 2024, υπέστη 14 τραυματισμούς καισυνολικά 543 έμεινε... ελεύθερος υπηρεσίας. Επίσης τη σεζόν 2019-2020 που δόθηκε δανεικός στη Φέγενορντ είχε τραυματισμούς. Έχει υποβληθεί σε 5 εγχειρήσεις, οι 4 εκ των οποίων είναι στα γόνατα για χιαστούς και μηνίσκους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της περίπτωσης του Κάρσντορπ που την κάνει απλησίαστη είναι οι οικονομικές αποδοχές. Ο Ολλανδός στη Ρόμα έβγαζε περίπου 2,5 εκατ. Ευρώ τον χρόνο. Η ΑΕΚ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να καλύψει τέτοιο ποσό... Γι'αυτό βλέπουμε σε πρωτοσέλιδα εδώ στην Ελλάδα να τον χαρακτηρίζουν... τσουχτερό.

ΠΑΓΙΑΜ ΝΙΑΖΜΑΝΤ: ΙΡΑΝΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΜΕ ΡΕΚΟΡ

Τα ονόματα που «παίζουν» πιο δυνατά στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ για τερματοφύλακα είναι συγκεκριμένα και τώρα που Αθανασιάδης και Στάνκοβιτς «κόπηκαν» από Ολλανδία επιβεβαιώθηκε, ότι η Ένωση δεν ψάχνεται για έναν, αλλά για δύο γκολκίπερ. Μπρινιόλι, Στρακόσια και Μπάρκας είναι ψηλά στη λίστα, τις προηγούμενες ημέρες όμως εμφανίστηκε μία ακόμα περίπτωση στο προσκήνιο. Στο Ιράν λένε, ότι οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται για τον Παγιάμ Νιαζμάντ, ο οποίος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025 με τη Σεπαχάν με ρήτρα 1 εκατ.Ευρώ. Ο 29χρονος πορτιέρε έχει και ένα πέρασμα από Ευρώπη με την πορτογαλική Πορτιμονένσε, ενώ είναι και 9 φορές διεθνής.

Είναι μία περίπτωση όχι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό. Παρ' όλα αυτά διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο ρεκόρ. Τη σεζόν 2019-2020 διατήρησε για 940 συνεχόμενα λεπτά ανέπαφη την εστία του. Το ρεκόρ του έσπασε στον αγώνα της Σεπαχάν με την Παρς Τζονούμπι από τον Μοχάμεντ Νούρι, ο οποίος σκόραρε στο 50'. Βέβαια οι πιθανότητες να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το Transfermarkt δίνει ένα ποσοστό 13% για τον Ιρανό, την ώρα που για τον Μπρινιόλι δίνει 98%, για τον Στρακόσια 53% και για τον Μπάρκα 24%.

ΑΜΠΟΥΜΠΑΚΑΡΙ ΚΟΪΤΑ: ΤΟΝ ΔΙΝΕΙ ΜΕ 3 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ Η ΣΕΝΤ-ΤΡΟΥΙΝΤΕΝ

Εμφανίζεται ως νούμερο ένα στόχος της ΑΕΚ για τα εξτρέμ. Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά είναι μία πολύ αξιόλογη περίπτωση. Το μαρτυρούν και οι αριθμοί του, μιας και την περσινή σεζόν μέτρησε 15 γκολ και 3 ασίστ σε 38 συμμετοχές με τη Σεντ-Τρούιντεν, με την οποία δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2025, ενώ έχει περάσει από Γάνδη, Κορτράικ και Μπέβερεν, απ' όπου τον απέκτησε το 2021 η ομάδα του έναντι 1 εκατ.Ευρώ. Αγωνίζεται στην αριστερή πτέρυγα και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα στατιστικά του, είναι παίκτης που έχει το γκολ. Είναι γρήγορος, ταχυδυναμικός με εξαιρετική ντρίμπλα, βλέπει γήπεδο, εκμεταλλεύεται τους χώρους και διαθέτει πολύ καλό σουτ.

Χατ τρικ μέσα σε 6 λεπτά

Η περσινή σεζόν ήταν η παραγωγικότερη της καριέρας του. Η αξία του εκτινάχθηκε από τα 2,1 εκατ.Ευρώ στα 5 εκατ.Ευρώ. Κατά τους Βέλγους, ο παράγων που έδωσε μεγάλη ώθηση στην καριέρα του ακούει στο όνομα του Θόρστεν Φινκ. O Γερμανός τεχνικός ανέλαβε το καλοκαίρι του 2023 τη Σεντ-Τρούιντεν, έριξε πολύ βάρος σε νέους παίκτες, όπως σημειώνει όμως το «Voetballnieuws.be», «κατάφερε να κάνει τους λίγο μεγαλύτερους παίκτες να μεγαλώσουν περισσότερο» εστιάζοντας στην περίπτωση του Κοϊτά. Υπό τις οδηγίες του Φινκ ο Μαυριτανός έγινε καθοριστικός παράγων σε σταθερή βάση για τη βελγική ομάδα.

Ένα από τα πιο παραγωγικά παιχνίδια της καριέρας του έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023, στον εκτός έδρας αγώνα με την Γκενκ για την 8η αγωνιστική της Jupiler League. Ο Κοϊτά μέσα σε 6 λεπτά, από το 31' μέχρι το 37', πέτυχε χατ τρικ. Παρότι το ματς ήρθε ισόπαλο 3-3 ο βελγικός Τύπος έγραφε τότε, ότι ο Μαυριτανός «ταπείνωσε μέχρι το μεδούλι την Γκενκ».

Τουλάχιστον 3 εκατ.Ευρώ η μεταγραφή

Αυτό το καλοκαίρι θεωρείται, ότι ο παίκτης θα ανοίξει πανιά για άλλα ποδοσφαιρικά λιμάνια. Όνειρο του είναι να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Αγαπημένη του ομάδα είναι η Άρσεναλ. Ειδικοί των μεταγραφών, όπως ο Σάσα Ταβολιέρι, θεωρούν, ότι ο Κοϊτά μπορεί να υπολογίζει στο ενδιαφέρον από Bundesliga, αλλά και από την τουρκική Süper Lig. Οι Βέλγοι θεωρούν, ότι η Σεντ-Τρούιντεν με ένα ποσό τουλάχιστον στα 3 εκατ.Ευρώ, το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 5 εκατ.Ευρώ με τα μπόνους.

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr