Ο Χρήστος Τζόλης φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Metropolis 95.5 και ήταν «χείμαρρος» στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Κώστα Πετρωτό, Νίκο Κουλιανό και Τάνια Δήμου. Αναφέρθηκε στην εμπειρία του εξωτερικού, το πέρασμά του από την Νόριτς, την «αυτοκτονία» της Φορτούνα στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, το Euro, το ενδεχόμενο μεταγραφής του, τον Γιάννη Κωνσταντέλια και τον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την ημέρα που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα και τις εκδηλώσεις του κόσμου: «Εκείνη τη ημέρα είχαμε τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος, είχα βγει πρώτος σκόρερ, είχα κάνει και χατ τρικ και μετά κάναμε μπάρμπεκιου με φίλους και είδαμε και τον αγώνα με τον Άρη. Εγώ αγωνιζόμουν σε άδειο γήπεδο και σκέφτηκα δες τι γίνεται... Είχαμε κατακτήσει και το Κύπελλο πριν φύγω και είχα νιώσει την επαφή με τον κόσμο. Καμία σχέση με τώρα, αλλά ήταν ωραία και τότε. Θα ήθελα να ξαναπαίξω σε γεμάτη Τούμπα».

Για το πόσο τον έχει αλλάξει το εξωτερικό: «Εχω μάθει πολλά στο εξωτερικό. Εχω περάσει και κακές στιγμές, γιατί ένας παίκτης δεν έχει μόνο ανοδική πορεία. Θυμάμαι είχα μείνει εκτός αποστολής στη Νόριτς, ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα μου. Δεν είχα ξανανιώσει αυτό το συναίσθημα. Έπαιζα πάντα, όπου και να ήμουν. Γίνεται κριτική στην Αγγλία, αλλά έχουν και το καλύτερο πρωτάθλημα.

Στη Νόριτς είχε γίνει αλλαγή προπονητή γρήγορα, με πήρε ο Φάρκε και μετά έφυγε. Αλλαξε το σύστημα και η φιλοσοφία. Αυτό δεν ήταν αβαντάζ για εμένα και γι' αυτό σκέφτηκα να πάω δανεικός. Ίσως μου πάει η Γερμανία... Στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις μπορεί να ξαναπάω στην Αγγλία για να πάρω το... αίμα μου πίσω».

Για την εμπειρία του στη Β' Γερμανίας: «Η Β' Γερμανίας έχει πολύ καλό επίπεδο, καλύτερο από της Super League σαν βάση. Τα γήπεδα είναι πάντα γεμάτα. Είναι το 5ο πρωτάθλημα στην Ευρώπη με τον περισσότερο κόσμο. Ο Στέφανος (σ.σ. Τζίμας) θα πάρει πολλές ευκαιρίες».

Για το παρατσούκλι του στη Γερμανία: «Το παρατσούκλι μου είναι το ελληνικό κρασί, είναι ένα τραγούδι με αυτό τον τίτλο και με φώναζαν έτσι. Στο τέλος της χρονιάς με αναγνώριζαν στον δρόμο και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Είναι πολύ αγαπητή πόλη. Όλο το Ντίσελντορφ υποστηρίζει τη Φορτούνα».

Για την ανατροπή στο τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ, που στέρησε στη Φορτούνα την άνοδο στη Μπουντεσλίγκα: «Το θέμα είναι ότι χάσαμε και στα πέναλτι, μετά το 0-3 στην κανονική διάρκεια. Εγώ ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι περάσαμε μετά το 0-3 στο πρώτο παιχνίδι, αλλά την ημέρα του αγώνα κατάλαβα ότι υπήρχε άγχος και αυτό μας επηρέασε. Μετά το δεύτερο γκολ πάθαμε μπλακ άουτ».

Για την εμπειρία του στην Εθνική: «Τα ευχαριστήθηκα τα παιχνίδια με την Γερμανία και την Μάλτα, ήταν τα πρώτα που έπαιξα 90 λεπτά. Ευχαριστώ τον Νίκο Παπαδόπουλο για την ευκαιρία. Είχαμε θετική εικόνα και με την Γερμανία, είχα και εγώ κάποιες φάσεις να σκοράρω. Σκέφτομαι πώς γίνεται να είμαστε έξω και άλλες ομάδες που φαίνονται χαμηλότερης ποιότητας να είναι εκεί. Η Εθνική μας έχει ποιότητα».

«Η συνομιλία μου με τον Πογέτ»

Για τον χρόνο συμμετοχής του: «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μία συνομιλία με τον κ. Πογέτ και μου είπε ότι με υπολογίζει και ότι με βλέπει σε καλή κατάσταση. Πριν την Γεωργία που έμεινα εκτός αποστολής, μου είπε να μην στεναχωριέμαι και ότι θα μου εξηγήσει την επόμενη ημέρα. Τελικά, αυτό δεν έγινε ποτέ. Είναι το όνειρο κάθε παίκτη να αγωνίζεται σε Euro ή Μουντιάλ».

Για τους εκτελεστές στο Euro: «Είναι λίγο δύσκολο μέχρι τώρα να σκοράρουν οι επιθετικοί, μπαίνουν πολλά αυτογκόλ και γκολ από σουτ και δεν φτάνει πολύ η μπάλα στην περιοχή. Βλέπω την Ισπανία δυνατή και πιστεύω ότι θα πάει καλά και η Αυστρία. Εχει και εύκολο μονοπάτι και θα φτάσει σίγουρα στους «8». Και οι Ιταλοί το ίδιο».

«Δεν σκέφτομαι τώρα την επιστροφή μου στην Ελλάδα»

Για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα: «Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Εχω την οικογένειά μου, έρχομαι για διακοπές, αλλά επαγγελματικά δεν θα το ήθελα να γυρίσω».

Για την καθημερινότητά του στη Γερμανία: «Κάθε μέρα κάνω προπονήσεις. Έχω παρέες, μπορώ να πάω για έναν καφέ. Δεν είναι όπως στην Αγγλία, εκεί βαριόμουν λίγο. Είχα μόνο τον Γιαννούλη και την κοπέλα του, την Βούλα».

«50% να συνεχίσω στη Γερμανία, σύντομα θα υπάρχουν νέα»

Για το αν σκέφτεται την μεταγραφή του: «Μπορεί να ακούστε νέα σύντομα. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις. 10 Ιουλίου ξεκινάω με την Φορτούνα, μέχρι τότε γίνονται πολλά. Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να παραμείνω στη Γερμανία. Να σας πω, είναι 50% να συνεχίσω στη Γερμανία και 50% σε όλα τα υπόλοιπα. Από Ελλάδα δεν έγινε κρούση, απλώς ρώτησαν δύο ομάδες, αλλά το ξεκαθάρισα κατευθείαν ότι σκέφτομαι μόνο το εξωτερικό».

Για τους φίλους του στην Εθνική και την απόφαση του Κωνσταντέλια να παραμείνει στον ΠΑΟΚ: «Ο Παυλίδης, ο Ρότα και ο Κωνσταντέλιας είναι καλοί μου φίλοι, αλλά και άλλα παιδιά. Ο Κωνσταντέλιας δεν μου ζήτησε την γνώμη μου για το εξωτερικό. Ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις με την οικογένειά του για τον εαυτό του. Ελπίζω αυτή η απόφαση να του βγει σε καλό. Η Σάλτσμπουργκ πουλάει κάθε χρόνο παίκτες με πολλά εκατομμύρια, έχουν περάσει από εκεί πολλά μεγάλα ονόματα και παίζει Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο. Παίρνει το πρωτάθλημα συνεχώς. Είναι καλή ομάδα για νεαρούς παίκτες.

«Μου είχε δώσει 13 ασίστ ο Κωνσταντέλιας και είχα πετύχει 30 γκολ!»

Είχαμε παίξει με τον Κωνσταντέλια μαζί στην Κ17. Μου είχε δώσει 13 ασίστ και είχα πετύχει 30 γκολ! Και λέμε τώρα πότε θα τύχει να παίξουμε ξανά μαζί... Τώρα που ήταν να αγωνιστώ στην Εθνική, τραυματίστηκε και λέω, πάει, δεν θα παίξουμε ποτέ. Συνεργαζόμαστε καλά με τον Κωνσταντέλια, ελπίζω να το δείξουμε και στο μέλλον. Προς το παρόν δεν έγινε κάποια κρούση από τον κ. Γιοβάνοβιτς».

«Θέλω Τσάμπιονς Λιγκ και μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική»

Για τα όνειρά του: «Θέλω να είμαι υγιής και να βελτιώνομαι κάθε χρόνο και σαν παίκτης και σαν άνθρωπος. Θέλω να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το πιο δύσκολο είναι να το κατακτήσεις, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ Έλληνας παίκτης. Φυσικά και η συμμετοχή μου με την Εθνική ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση. Εχω δύο ομάδες στο μυαλό μου, την Μπαρτσελόνα και την Λίβερπουλ. Η Μπάρτσα με έβλεπε όταν ήμουν 13 ετών, σε τουρνουά στη Στοκχόλμη. Θυμάμαι μία χρονιά στην Κ13 είχα βάλει 100 γκολ, αλλά... εντάξει ήταν Κ13».

«Ο Βαρέλα με βοήθησε πολύ»

Για την στήριξη του Βαρέλα: «Μετά τον Μάρτιο, εκείνη την χρονιά, δεν είχα παίξει τόσο. Όντως, ο Βαρέλα με πήρε από κοντά, δεν έχω μεγάλη διαφορά στην ηλικία με τον γιο του, οπότε με έβλεπε και σαν πατέρας. Είναι επαγγελματίας και με βοήθησε πολύ. Μου είχε μιλήσει από όταν ήμουν στην Κ19. Με έβλεπε και μου είχε πει ελπίζω σύντομα να είσαι στην πρώτη ομάδα. Κρατάω επαφή με τον Σβαμπ, με τον Μουργκ και τον Βιεϊρίνια, είναι φίλοι μου. Με βοήθησαν αρκετοί, γι' αυτό και προσαρμόστηκα γρήγορα».

Για τον Αμπέλ Φερέιρα και πόσο τον βοήθησε: «Ο Φερέιρα είχε έρθει σε έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό, όπου είχα βάλει και τα δύο γκολ. Μετά είπε στον Γκαρσία να ανέβω και να κάνω προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Ήρθε, όμως, ο κορωνοϊός και μετά στη μίνι προετοιμασία μπήκα κατευθείαν και αγωνίστηκα κιόλας. Επαφή με τον Φερέιρα δεν έχω, αλλά καμιά φορά του στέλνω συγχαρητήρια για τα τρόπαια που κατακτάει».

Για την παράλληλη παρουσία του στον ΠΑΟΚ και την Δόξα Πενταλόφου: «Είχα πάει στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο και μέχρι το καλοκαίρι έπαιζα και με τις δύο ομάδες. Άλλαζα στο αυτοκίνητο! Όταν είμαστε μικροί δεν κουραζόμαστε, το βλέπουμε σαν παιχνίδι. Δύναμη έχουν κι άλλοι στο σουτ, το θέμα είναι να μπαίνει γκολ. Είναι και η τεχνική, το τάιμινγκ και που θα πάει ο τερματοφύλακας. Είναι να το έχεις, αλλά θέλει και δουλειά. Το είχα από μικρός είναι η αλήθεια. Εκανα δουλειά και με τους προπονητές και με τον αδερφό μου κάναμε εξτρά προπονήσεις. Θέλω να βελτιώνομαι συνεχώς. Πρέπει να είσαι απρόβλεπτος.

«Ο Σφιντέρσκι είχε το καλύτερο πλασέ που είχα δει»

Για τους παίκτες στον ΠΑΟΚ που ξεχώριζε: «Από την μεγάλη ομάδα, ο Βιεϊρίνια είχε τρομερό πόδι, όπως και ο Μίσιτς, επίσης. Ο Σφιντέρσκι είχε το καλύτερο πλασέ που είχα δει, με καλές τοποθετήσεις και τελειώματα. Το θέμα είναι να έχω και εναλλακτικές πριν σουτάρω. Παίζω τώρα και σαν εσωτερικό εξτρέμ».

Για την πιο ευχάριστη και πιο δυσάρεστη στιγμή στην καριέρα του: «Η πιο ευχάριστη που βγήκα ήταν πρώτος σκόρερ γιατί έπρεπε να βάλω τρία γκολ και ο πρώτος να μην πετύχει. Το έβαλα στο τέλος και χάρηκα. Ήταν πολύ ωραία στιγμή, είχε έρθει και ο αδερφός μου. Η πιο δυσάρεστη ήταν όταν είχα τραυματιστεί και είχα μείνει τρεις μήνες εκτός».

Για το τι θα συμβούλευε τον Τζίμα για το δανεισμό του στη Νυρεμβέργη: «Στη Νυρεμβέργη εξωαγωνιστικά δεν έχει πολλά πράγματα. Να δουλέψει πολύ. Όποιος δουλεύει ανταμείβεται στη Γερμανία. Να είναι συγκεντρωμένος στους στόχους του και να σκοράρει. Είναι ιστορική ομάδα με πολύ κόσμο».

Για τη συμβολή των γονιών του στην πορεία του: «Σίγουρα χωρίς αυτούς δεν θα είχα φτάσει εδώ. Με έτρεχαν κάθε μέρα, δούλευαν και ήταν κουρασμένοι αλλά δεν μου είπαν ποτέ όχι, με ακολουθούσαν και στα ταξίδια. Τους ευχαριστώ και ελπίζω να έχω καλύτερη συνέχεια. Έχω κάνει προσωπικά δώρα».

Τι έχει ο ΠΑΟΚ που δεν έχεις βρει έξω ή και το αντίστροφο: «Έχει εξελιχθεί και φαίνεται και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μπορεί να εξελίξει ακόμη περισσότερο το προπονητικό κέντρο. Θα βοηθήσει πολύ. Της Φορτούνα δεν είναι καλύτερο του ΠΑΟΚ. Το γήπεδο είναι».

Για το γήπεδο που τον εντυπωσίασε: «Το γήπεδο της Ντόρτμουντ. Ήταν απίστευτη η κερκίδα».

Για την Εθνική Γερμανίας και τη στάση των Γερμανών: «Στην αρχή δεν την πίστευαν, υπήρχε πολλή γκρίνια για το ποιος θα παίζει και ποιος όχι. Πλέον, έχει αλλάξει το σκεπτικό».

Για τον Πάμπλο Γκαρσία: «Ήμουν μαζί του στην Κ19, με βοήθησε και με βελτίωσε σαν ποδοσφαιριστή. Είναι πολύ καλός προπονητής. Έκανε μια καλή χρονιά με τον Πανσερραϊκό. Τον είχα συναντήσει μια φορά τυχαία στο αεροδρόμιο και είχαμε μιλήσει. Του εύχομαι καλή επιτυχία στον Ατρόμητο».

Για το αν επιχείρησε ο Λουτσέσκου να του αλλάξει γνώμη: «Είχε επιχειρήσει να μου αλλάξει το μυαλό. Μου είπε να μην με επηρεάσει αυτό στις προπονήσεις, να έχω το μυαλό μου στον ΠΑΟΚ και το μέλλον μου ήταν θέμα διοίκησης. Και εγώ είχα το μυαλό μου στον ΠΑΟΚ, αλλά υπήρχαν και συζητήσεις με την ομάδα για το μέλλον μου».

Για τον πιο δύσκολο αμυντικό που έχει αντιμετωπίσει: «Ο Ντάμφρις της Αϊντχόφεν».

Για τον παίκτη με τον οποίο συνεργάστηκε καλύτερα: «Με τον Ίζακ Γιοχάσεν».

Για το ποιον θα επέλεξε ανάμεσα σε Αντρίγια, Ντεσπόντοφ και Τάισον: «Όλοι είναι διαφορετικοί. Είναι δύσκολη ερώτηση. Ο Αντρίγια μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις. Καλύτερα στοιχεία έχει ο Ντεσπόντοφ, αλλά ο Τάισον είναι απίστευτος. Είναι πολύ γρήγορος για 36 ετών. Δεν έχει το γκολ, αλλά εκεί που έπρεπε το έβαλε».

Για το αν σκέφτεται το γάμο: «Είμαι μικρός ακόμη (γέλια). Θα φανεί αν θα βρεθεί μια σοβαρή σχέση. Αν βρεις την κατάλληλη, όλα θα γίνουν».

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr