Σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το sportdog από την αρχή τής παρουσίας τού Βαγγέλη Μαρινάκη στη Ρίο Άβε προχώρησε η διοίκηση του πορτογαλικού συλλόγου, δεδομένου ότι στο τελευταίο δημόσιο ΔΣ εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Μίλησαν οι εκτελεστικοί διευθυντές και ο πρόεδρος του κλαμπ, κι αυτό που είναι δεδομένο αφορά όχι μόνο την επένδυση που θα γίνει στην πρώτη ομάδα αλλά και η διαβεβαίωση που υπάρχει ότι αυτή θα επεκταθεί και στις υποδομές του συλλόγου. Αυτά, δηλαδή, που είχαμε γράψει στα τέλη Φεβρουαρίου, στο θέμα με τίτλο Μεγάλη επένδυση Μαρινάκη - 10 εκατομμύρια για έργα στο γήπεδο και νέο προπονητικό - "Κέρδος" για Ολυμπιακό!, όταν αναλύαμε τι έχει αποφασίσει να κάνει ο Β. Μαρινάκης.

Γιατί το σχέδιό του για τη Ρίο Άβε αφορά και την αναβάθμιση των ακαδημιών, του δικτύου σκάουτινγκ, των προπονητικών γηπέδων αλλά και του γηπέδου-έδρα της ομάδας, που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε σε παρακμή και εγκατάλειψη από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ακούγεται, μάλιστα, ότι σε βάθος τριετίας μπορεί το ποσό της επένδυσης να φτάσει ακόμα και τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς ο ισχυρός άνδρας τής ομάδας δεν την απέκτησε για να την παρκάρει.

Αλλά για να αναβαθμίσει και να ενισχύσει όλη την καλή πρώτη ύλη που έχει, δηλαδή το τμήμα σκάουτινγκ σε Πορτογαλία και Λατινική Αμερική, τις ακαδημίες αλλά και την υποδομή για να γίνεται πιο καλή δουλειά στις νεότερες ηλικίες (ξενοδοχείο για να μένουν τα παιδιά, κλειστή πισίνα, γυμναστήριο κ.λπ.). Το σχέδιο είναι η Ρίο Άβε να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης φυτώριο νέων ποδοσφαιριστών, καλή ώρα όπως ο Κοστίνια που ήρθε στο Λιμάνι, κι αυτό για να γίνει με συνέπεια χρειάζεται λεφτά.

Άλλωστε, ήδη στην ομάδα υπάρχει υλικό που είναι άξιο προσοχής, και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ανδρική αλλά και στην U23. Γιατί για παράδειγμα ήδη ανέβηκε στην πρώτη ομάδα πριν από λίγο καιρό ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Λούκας Φλόρες, 21 ετών (αν και επιστρέφει στην U23 για να παίζει), ενώ υπάρχει και ο 19χρονος δεξιός μπακ Χόρχε Καρσελάτζε, που είναι Γεωργιανοπορτογάλος και στην Πορτογαλία θεωρούν ότι είναι ο νέος Κοστίνια.

Σε κάθε περίπτωση ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είναι περαστικός από την πορτογαλική ομάδα, την έχει εντάξει στο δίκτυο των ομάδων που βρίσκονται στην κατοχή του, θέλει να την δει να δυναμώνει στην Πορτογαλία και να ετοιμάζει παίκτες για Ολυμπιακό και Νότιγχαμ Φόρεστ - Κυρίως για τους Πειραιώτες καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί στην Premier League ένας παίκτης από μικρομεσαία ομάδα της Πορτογαλίας.

Εκτός αν θεωρεί κάποιος ότι είναι τυχαία μαρκαρισμένη η περίπτωση του 21χρονου δεξιού μπακ Ζοάο Τομέ από την Μπενφίκα β΄ και του 22χρονου επιθετικού Ενρίκε Αραούχο από την Μπενφίκα. Οι γέφυρες επικοινωνίας με τους Αετούς είναι εξαιρετικές και αυτό, επίσης, θα βοηθήσει πολύ και τις επαφές που μπορεί να υπάρξουν με τον Ολυμπιακό για τον Τιάγκο Γκουβέια, αν δεν προχωρήσει το θέμα τής απόκτησης του Ποντένσε από τη Γουλβς.

Ζοαμπί ο… νέος Φορτούνης στον Ολυμπιακό

Πόσες φορές έχουμε γράψει, εδώ στο sportdog, ότι η απόκτηση ομάδων από τον Βαγγέλη Μαρινάκη όχι μόνο δεν υποβαθμίζει την ενασχόλησή του από τον Ολυμπιακό αλλά, με μια έννοια, αυτό το δίκτυο λειτουργεί τελικά υπέρ των Πειραιωτών πρωτίστως.

Γιατί αφενός "εκμεταλλεύεται" το δίκτυο σκάουτινγκ της Ρίο Άβε από τη μία, αφετέρου μπορεί να φέρει πιο εύκολα παίκτες στην Ελλάδα μέσω της Νότιγχαμ από την άλλη. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει τώρα δηλαδή, καθώς η πορτογαλική ομάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του 18χρονου Καρέμ Ζοάμπι, από τη Χάποελ Καταμόν, που είναι πραγματικό διαμάντι.

Διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες του Ισραήλ, ο Ζοάμπι έχει ξεχωρίσει στο πρωτάθλημα της χώρας του και ήδη market value στις 900.000 ευρώ - Αν και μόλις τον Γενάρη τού 2024 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα από την U19. Αγωνίζεται ως επιθετικός αλλά και δεξιός εξτρέμ (ίσως του ταιριάζει καλύτερα η θεση του δεξιού εξτρέμ), είναι πολύ κινητικός, ταχύς, με άριστη τεχνική κατάρτιση.

Θα λέγαμε ότι θυμίζει πολύ στο παιχνίδι του, τεχνικά, τον Κώστα Φορτούνη, αν και χρησιμοποιείται από τον προπονητή του πιο ψηλά στο γήπεδο. Το ρεπορτάζ από την Πορτογαλία, λοιπόν, αναφέρει ότι ο νεαρός άσος θα υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2028 με τη Ρίο Άβε, αλλά στην Πορτογαλία αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Ζοαμπί πηγαίνει στην Ιβηρική ως ενδιάμεσο σκαλί πριν από τον Ολυμπιακό.

Να παίξει δηλαδή εκεί μία-δύο χρονιες, κι αν συνεχίσει να έχει την ίδια εξέλιξη να πάρει τον δρόμο για τον Πειραιά το καλοκαίρι του 2025 ή του 2026. Γράφουμε ξανά: Πρόκειται για άριστη περίπτωση, που δικαίως απασχολεί τον Ολυμπιακό και γιατί όχι, σε μεταγενέστερο χρόνο, και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Μια και αναφερόμαστε στην αγγλική ομάδα, μια πληροφορία από το Νησί με πολύ ενδιαφέρον: Ο ρίτσαρντς μπορεί να έφυγε για να επιστρέψει στους Ρεντς, αλλά με δεδομένο ότι ο Φαλί Ραμαντάνι θέλει να "περάσει" στην ομάδα τον Πατρικ Ντογκρού από τη Λέτσε (που ζαχαρώνει και η Νάπολι πάντως!), δεν υπάρχει χώρος για τον Ρίτσαρντς στο αγγλικό κλαμπ. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που δεν έχει Νο2 πίσω από τον Ορτέγκα. Και κάπως έτσι, αν τελικά προχωρήσει η επιστροφή του Ομάρ, θα σταματήσουν και τα σενάρια για την απόκτηση αριστερου μπακ από τον Ολυμπιακό.

Και κάτι τελευταίο από την Αγγλία: Το όνομα του  Όστερβολντ, διεθνη Ολλανδου αρισεροπόδαρου στόπερ της Φενέρ, "παίζει" για τη Νότιγχαμ και όχι για τον Ολυμπιακό, όπως γράφουν ορισμένοι. Η Φενέρ τον είχε αγοράσει με 6 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι από την Πάρμα (τότε ήταν που είχε δείξει ενδιαφέρον και ο Ολυμπιακός για την απόκτησή του!) και τώρα ζητάει 13+ εκατ. ευρώ για να τον δώσει. Ατά τα χρήματα μονο η Φόρεστ μπορεί να τα δαπανήσει...

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr