O Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε στην ταινία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και προκάλεσε αίσθηση!

«Τα τρία χρόνια που ήρθαν, μετά τα δύο προηγούμενα που ήμουν εδώ, δεν ήταν εύκολα. Γύρισα ενώ πολλοί άνθρωποι μου έλεγαν ότι είναι τρέλα να επιστρέψεις εκεί όπου ήσουν ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου. Τι περισσότερο μπορείς να πετύχεις, κι αν δεν πετύχεις, θα πέσεις. Μίλησα με έναν άνθρωπο το βράδυ που επιστρέφαμε από τον Βόλο και αναρωτιόμουν τι πρέπει να κάνω. Και μου είπε, κοίταξε είναι αδύνατον εδώ να συνειδητοποιήσεις κάτι, είναι αδύνατον.

Και σκεφτόμουν την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά τον τελικό Κυπέλλου, αμέσως μετά από αυτήν την κουβέντα τι πρέπει να κάνω. Είπα λοιπόν στον εαυτό μου, ότι αυτή θα είναι η τελευταία μου σεζόν εδώ. Δεν θα πέσω, σε κάθε περίπτωση θα μείνω στην ιστορία αυτού του κλαμπ. Θα προσπαθήσω άλλη μία φορά να κάνω ωραία πράγματα ως προπονητής. Και συμβιβάστηκα με τον εαυτό μου για κάτι βέβαια εξαιρετικά σημαντικό για την ομάδα. Ο στόχος θα είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αν είναι απαραίτητο να πεθάνουμε στο γήπεδο, αλλά να προκριθούμε στη φάση των ομίλων της Ευρώπης. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν κάναμε έγκαιρα μεταγραφές.

Και η προετοιμασία ξεκινούσε και εγώ ως προπονητής είχα την τεράστια επιθυμία να έχω από την πρώτη ημέρα το 90% της ομάδας έτοιμο. Έπρεπε να ακούσετε το μήνυμα που έστειλα στον Μάκη την ημέρα της αναχώρησης για την Ολλανδία,

«Μάκη, άκου. Ακόμη και η πτήση δεν θέλει να αναχωρήσει. Όταν το αεροπλάνο άκουσε τα ονόματα των παικτών που θα ταξιδέψουν σταμάτησε».

Και την ίδια στιγμή, ήταν και η πίεση των οπαδών που ήρθαν στην Ολλανδία, στα φιλικά παιχνίδια. Γιατί δεν κάνετε μεταγραφές, γιατι δεν κάνετε μεταγραφές. Και αυτό με απογοήτευσε. Και στην συνέντευξη Τύπου μετά από ένα φιλικό παιχνίδι, με ρώτησαν αν είστε έτοιμοι αυτήν την σεζόν να πάρετε το πρωτάθλημα.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, στο γήπεδο αυτό είναι το παιχνίδι (σ.σ. το εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό) που έδειξε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η στιγμή που πίστεψα ότι θα κερδίσουμε τον τίτλο ήταν όταν τερματίσαμε πρώτοι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Εκείνη τη στιγμή...

Ακόμη και όταν χάσαμε στην έδρα μας από τον Άρη, ήξερα ότι ήταν απολύτως φυσιολογικό ανάμεσα σε δύο ματς με την Ντιναμό. Θα είναι μία μάχη μέχρι το τέλος. Γνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι κρίσιμο θα ήταν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας, στην επανέναρξη μετά τις Εθνικές ομάδες.

Για την επίσκεψη των οπαδών στη Μεσήμβρια:

«Θέλω να σας πω για τους οπαδούς που ήρθαν στην προπόνηση. Δεν ξέρω αν αυτός ήταν ο πιο ωραίος τρόπος για να μιλήσουν ή όχι, αλλά αυτοί οι τύποι ήρθαν και μας έδωσαν πριν από τα παιχνίδια αυτήν την γαμ... δύναμη να πάμε μπροστά. Προσπάθησαν να μας δώσουν αυτοπεποίθηση. Να μας ωθήσουν στο να πιστεύουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Το εκτίμησα πολύ και τους είμαι ευγνώμων. Ήταν σημαντικό να νιώθεις ότι όλοι πιστεύουν πραγματικά σε αυτήν την απίθανη τελική νίκη.

Για το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (2-2): 

«Αυτό το ματς με την ΑΕΚ στο γήπεδό τους είναι άλλη μια πολύ σημαντική στιγμή στο δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Επειδή ακόμη κι αν ήταν 2-0 το σκορ, βρήκαμε την δύναμη να μην παραιτηθούμε, να παλέψουμε, να παλέψουμε, να παλέψουμε...

Αυτό το 2-2 που μας κράτησε στην πρώτη θέση και αυτούς πίσω μας, έδωσε στην ομάδα την πίστη, ότι πράγματι στο τέλος θα κερδίσουμε».

Μετά τον αποκλεισμό από την Κλαμπ Μπριζ: 

«Οι άνθρωποι μου έδειχναν ότι είμαι η ελπίδα τους. Και αυτό το ένιωθα ακόμη και μετά από αρνητικά αποτελέσματα, όταν υπήρχε πολλή κριτική, επιθετική κριτική μάλιστα. Και την ίδια στιγμή, την επόμενη ημέρα ή μετά από δύο ημέρες, μου έδιναν το συναίσθημα ότι ναι μεν χάθηκαν αυτοί οι βαθμοί, αλλά η ελπίδα μας είσαι εσύ.

Ήταν ο στόχος του παιχνίδι με παιχνίδι. Ακόμη και μετά το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό που κερδίσαμε 2-0, είπα ότι σιγουρέψαμε την τρίτη θέση. Διότι αν βάλεις τον στόχο τόσο ψηλά, υπάρχει το ρίσκο, λόγω της έντονα φορτισμένης συναισθηματικά ατμόσφαιρας, να χάσεις ένα παιχνίδι ή να φέρεις ένα αρνητικό αποτέλεσμα και εκείνη την στιγμή να καταρρεύσεις. Τι θα γινόταν, αν μετά το ματς στην Λαμία, όταν όλοι καταριόταν και έκαναν κριτική, ακόμη και μετά από μία φανταστική σεζόν, οι παίκτες κατέρρεαν. Αν οι παίκτες δεν είχαν αυτήν την δυνατή νοοτροπία. Σε μία έτσι και αλλιώς γαμ... φυσιολογική κατάσταση».

Για το που θέλει να αφιερώσει όλη την προσπάθεια: 

«Σε όλους, όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Επειδή είναι τεράστια χαρά και ευτυχία. Στους φίλους του ΠΑΟΚ για την τρελή υποστήριξη, στους φίλους του ΠΑΟΚ που μας επιτέθηκαν ενώ θα έπρεπε να είναι κοντά μας, τους αφιερώνω όλη αυτήν την προσπάθεια γιατί ελπίζω να κατάφεραν να είναι πραγματικά χαρούμενοι, σε αυτήν την φανταστική και ευτυχισμένη στιγμή.

Το βράδυ της Κυριακής, όταν ήμασταν πάνω στο ανοιχτό λεωφορείο, μέσα στην πόλη, και βλέπαμε την χαρά που είχαν οι φίλαθλοι, με τις νωπές ακόμη εικόνες από την Τούμπα, συνειδητοποίησα το πόση ευτυχία προσφέραμε στον κόσμο μέσα από την δουλειά μας. Λιγάκι φοβήθηκα, διότι νιώθω πια μεγαλύτερη ευθύνη γι΄αυτό που είναι να έρθει.

Για τον εαυτό του: 

«Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα, προφανώς βγαίνει μέσα και κατά την διάρκεια των αγώνων. Την ίδια στιγμή είμαι γεμάτος αγάπη που την προσφέρω σε όλους. Είμαι κάποιος που δεν προσπαθεί να κρύψει το οτιδήποτε και συμπεριφέρομαι τόσο φυσικά για το τι νιώθω, τι βλέπω, τι πιστεύω, τι λέω, σε τι διαφωνώ.

Υπήρξαμε μία πραγματικά δυνατή ομάδα και μεταξύ μας υπήρχε μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Και όταν μία ομάδα, ένα σύνολο παικτών, περιβάλλεται από μία θετική αύρα, αυτό είναι το τεράστιο επίτευγμα όλων μας. Το να κάνουμε αυτούς τους παίκτες να νιώθουν έτσι και να δίνουν κάτι περισσότερο για την ομάδα».