Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ομάδα, κάτοχος και ευρω-τροπαίου πια, όπως ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο. Κι αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, δηλαδή των μεταγραφών, πριν από τη λέξη «ενδεχόμενο» βάλτε και τη λέξη «μεταγραφικό».

Ο Ντάνιελ Ποντένσε πιέζει τη Γουλβς να τον πουλήσει με ένα λογικό (για τον Ολυμπιακό) ποσό στους Πειραιώτες αλλά έως ότου τελειώσει το θέμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη... φωτιά. Συνεπώς υπάρχει λίστα με εναλλακτικές.

Γράφονται ουκ ολίγα για τη μεταγραφική λίστα και τις προτιμήσεις του Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ. Τι είναι ακριβές και τι όχι το γνωρίζουν ελάχιστοι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και 1-2 πολύ στενοί του συνεργάτες.

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε εμείς είναι ότι ο 63χρονος Ισπανός κόουτς είπε ναι για έναν εξτρέμ που είχε πολύ ψηλά στη δική του λίστα πριν από δύο χρόνια και ο Πέδρο Μαρτίνς ως κόουτς του Ολυμπιακού! Για ποιόν μιλάμε; Για τον 26χρονο (σήμερα) διεθνή Βέλγο εξτρέμ, Ντόντι Λουκεμπάκιο. Το καλοκαίρι του 2022, λίγο καιρό πριν έρθει ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι και απομακρυνθεί ο Πορτογάλος κόουτς, είχε εισηγηθεί με θέρμη την απόκτηση του εν λόγω παίκτη.

Τότε ο Ντόντι ανήκε στη Χέρτα Βερολίνου και τη σεζόν που μόλις είχε τελειώσει (2021/22) προέρχονταν από έναν πολύ μέτριο δανεισμό στη Βόλφσμπουργκ. Είχε αρκετές συμμετοχές (29) αλλά αυτές ήταν ολιγόλεπτες (1.405 λεπτά σύνολο) με συνέπεια και η συγκομιδή του σε γκολ και ασίστ να είναι φτωχή, 2 + 3.

Ο σημερινός κόουτς της Αλ Γκαράφα λοιπόν θεωρούσε πως ο Λουκεμπάκιο έχει ό,τι χρειάζεται. Έτσι ο Ολυμπιακός ήρθε σε επαφή και με τον παίκτη και με τη Χέρτα. Με τη 2η βρήκε πεδίο συζήτησης, με τον πρώτο όχι και τόσο. Ο Λουκεμπάκιο θεωρούσε ότι το να έρθει στην Ελλάδα ήταν... υποβιβασμός για την καριέρα του. Και είχε μεταφέρει στους ερυθρόλευκους ότι θα το συζητήσει σοβαρά να έρθει εφόσον δεν βρει κάτι που να τον καλύπτει.


Τελικά ούτε στην Ελλάδα ήρθε ούτε από τη Χέρτα έφυγε. Έμεινε εκεί τη σεζόν 2022/και πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής. Ουσιαστικά ήταν ένας από τους βασικούς εξτρέμ της ομάδας του Βερολίνου. Σε 33 συμμετοχές (2.522 λεπτά) μέτρησε 12 γκολ και 5 ασίστ. Τα επιτεύγματά του λοιπόν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Σεβίλλης του... Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ.

Έτσι πέρυσι το καλοκαίρι ο «Μέντι» είπε ναι για την πολύ δαπανηρή απόκτηση του Λουκεμπάκιο. Για χάρη του η Σεβίλλη έβγαλε από το ταμείο της 10 εκατ.ευρώ!

«Ο Λουκεμπάκιο μας δίνει κάτι διαφορετικό απ' αυτό που είχαμε ως ομάδα. Είναι πιο άμεσος στην αντίπαλη περιοχή. Τα πάει καλά και σιγά σιγά εμπλέκεται περισσότερο στο παιχνίδι μας και σουτάρει που είναι σημαντικό. Η ομάδα χρειάζεται γκολ από παίκτες που έρχονται από πίσω», είχε πει τότε ο σημερινός κόουτς του Ολυμπιακού για τον διεθνή Βέλγο εξτρέμ που μόλις είχε φτάσει στην ομάδα και έπαιρνε τα πρώτα του αγωνιστικά λεπτά προσπαθώντας να ενσωματωθεί. 

Ωστόσο ο Χοσέ είχε στείλει και το μήνυμά μέσω του Λουκεμπάκιο. «Πρέπει να γίνει πιο ενεργητικός στην άμυνα, όλοι αμύνονται και όλοι επιτίθενται», συμπλήρωσε ο πολύπειρος Ισπανός τεχνικός.


Βεβαίως η συνεργασία τους δεν μακροημέρευσε καθώς τον περασμένο Οκτώβρη, λίγο μετά την έναρξη της σεζόν, απολύθηκε από τη Σεβίλλη ο Μεντιλίμπαρ. Ως τότε ο Λουκεμπάκιο είχε 7 συμμετοχές και 2 γκολ. Θα μπορούσε άραγε να βάλει και τώρα στη λίστα τον Λουκεμπάκιο ο προπονητής του Ολυμπιακού; 

Μοιάζει δύσκολο έως απίθανο αλλά ποτέ μη λες ποτέ στις μεταγραφές. Εξάλλου ο παίκτης φέτος είχε κακή σεζόν καθώς ήταν άτυχος με τραυματισμό και έπαιξε λίγο στη Σεβίλλη (27 συμ. 1.371 λεπτά με 5 γκολ, 1 ασίστ). Ωστόσο βρέθηκε στο Euro με το Βέλγιο και στην αρχή του καλοκαιριού γράφονταν στην Ιταλία ότι τον θέλει η... Ίντερ!

Στο Euro ήταν βασικός στη μοναδική νίκη του Βελγίου, το 2-0 με τη Ρουμανία. Αντιθέτως έπαιξε αλλαγή (6') στην ήττα 1-0 από τη Σλοβακία και (2') το νοκ-άουτ για τους 16 ματς με τη Γαλλία. Δεν αγωνίστηκε, λόγω τιμωρίας με κάρτες, στο 0-0 με την Ουκρανία.