Όσο αχανής μοιάζει ο μεταγραφικός κόσμος άλλο τόσο μικρός φαίνεται ορισμένες στιγμές. Όχι, δεν μας έπιασε διάθεση για φιλοσοφίες. Η σκέψη ήρθε με αφορμή το πρόσφατο φλερτ του Παναθηναϊκού για έναν πραγματικά ταλαντούχο διεθνή εξτρέμ με πολύ μέλλον μπροστά του. Ο λόγος για τον Φακούντο Πελίστρι.

Θα θυμάστε ότι προ ελάχιστων εβδομάδων είχε γραφτεί στο εξωτερικό (και αναδημοσιεύτηκε ευρέως στα ελληνικά ΜΜΕ) ότι το τριφύλλι μιλάει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το μανατζερικό γραφείο που εκπροσωπεί τον ποδοσφαιριστή προσπαθώντας να καταφέρει ένα deal που θα κάνει αίσθηση και θα αυξήσει κατακόρυφα την ποιότητα στα φτερά της επίθεσης. Το φλερτ πρασίνων και Πελίστρι άρχισε ύστερα από υπόδειξη του νέου κόουτς. Ως γνωστόν οι δυο τους συνεργάστηκαν στην εθνική Ουρουγουάης και έκτοτε ο Ντιέγκο Αλόνσο εκτιμά τον 22χρονο παίκτη.


Ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε. Η Γιουνάιτεντ έδωσε 8,5 εκατ.ευρώ στην Πενιαρόλ το 2020 για να πάρει τον ταλαντούχο μεσοεπιθετικό ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να βρει θέση βασικού στους μπέμπηδες. Το τελευταίο βέβαια δεν συνιστά και μεγάλη έκπληξη αφού τα τελευταία χρόνια στη Γιουνάιτεντ έχει χαθεί η... μπάλα καθώς αλλάζουν διαρκώς παίκτες και προπονητές με την ελπίδα να επιστρέψει στις -πολύ- παλιές καλές μέρες.


Τον Ιανουάριο του 2021 ο Πελίστρι είχε δοθεί δανεικός στην Αλαβές η οποία ανανέωσε το καλοκαίρι του 2021 τον δανεισμό της για τον παίκτη και τον κράτησε ως το καλοκαίρι του 2022. Τη σεζόν 2022/23 ο Πελίστρι έμεινε στη Γιουνάιτεντ και στα μισά αυτής που μόλις τελείωσε, δηλαδή τον περασμένο Φεβρουάριο (2024) δόθηκε δανεικός πάλι στην Ισπανία, στην Γρανάδα αυτή τη φορά. Μάλιστα, αν και έπαιξε μόλις μισή σεζόν, έκανε αίσθηση ειδικά σ' ένα ματς (3-3) κόντρα στη Μπαρτσελόνα όπου είχε και γκολ και ασίστ.


Και τώρα, όπως γράφεται και λέγεται στην Ιβηρική, μια 3η ισπανική ομάδα θέλει να πάρει τον Πελίστρι από τη Γιουνάιτεντ αλλά δεν γνωρίζει ακόμα αν μπορεί να ικανοποιήσει οικονομικά τους μπέμπηδες. Η Βαγιαδολίδ είναι εκείνη που τον θέλει και δεν το κρύβει, το δήλωσε δημόσια ο κόουτς της ομάδας, Πάουλο Πετσολάνο. Υπό τις οδηγίες του σπουδαίου Μαρσέλο Μπιέλσα ο Φακούντο Πελίστρι πραγματοποιεί φανταστικό Κόπα Αμέρικα με την Ουρουγουάη. Στα ματς του ομίλου με Παναμά, Βολιβία και Αμερική (όλα νικηφόρα για την Ουρουγουάη) ήταν βασικός με 1 γκολ και 1 ασίστ ενώ βασικός ήταν και στον θρίαμβο επί της Βραζιλίας στα προημιτελικά.


Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι, πλέον, το κασέ του Πελίστρι αλλά και οι απαιτήσεις της Γιουνάιτεντ έχουν εκτοξευθεί. Και για να κλείσουμε τον κύκλο που αρχίσαμε στην αρχή του κειμένου, περί μικρού μεταγραφικού κόσμου, δύο καλοκαίρια πριν, το 2022, ο Πελίστρι ήταν στη λίστα του Πέδρο Μαρτίνς λίγο πριν έρθει ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι και απολυθεί ο Πορτογάλος. Του άρεσε πολύ του Πέδρο ο Πελίστρι και τον είχε ψηλά στη λίστα του για ενίσχυση στα φτερά της επίθεσης.


Και όπως αποδεικνύει τώρα ο παίκτης, δεν έκανε λάθος ο Μαρτίνς. Ποιοτικός... διάολος είναι ο Πελίστρι και στα 22 του έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Τον κατάλληλο κόουτς (Μπιέλσα) και το κατάλληλο περιβάλλον (εθνική του ομάδα) έψαχνε για να δείξει σε όλους τι μπορεί να κάνει.

***Όταν γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε καν αρχίσει ο ημιτελικός της Ουρουγουάης με την Κολομβία