Μετά την αποχώρηση του Κάρμο, ο οποίος επέλεξε να μείνει στην Πόρτο, ο Ολυμπιακός αναζητά λύσεις στο κέντρο της άμυνάς του. Όπως σας πληροφόρησε το Sportdog.gr, οι Πειραιώτες αναζητούν ένα δεξιοπόδαρο και ένα αριστεροπόδαρο στόπερ. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκει ο Ματίγια Νάστασιτς που προτάθηκε στους «Ερυθρόλευκους» και είχε ακουστεί και το περασμένο καλοκαίρι, επί εποχής Ντιέγκο Μαρτίνεθ-Αντόνιο Κορδόν. Ήταν μια περίοδος που είχε φύγει από τη Μαγιόρκα, δεν βρήκε όμως σύλλογο και επέστρεψε τον Αύγουστο, υπογράφοντας συμβόλαιο για ένα χρόνο, σε μια σημαντική συγκυρία, καθώς η ομάδα είχε χάσει με τραυματισμό τον Αντόνιο Ραΐλο.

Δημοφιλής στη Σίτι

Είναι ένας αμυντικός με πολύ δυνατό βιογραφικό. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην Παρτιζάν, απ' όπου τον απέκτησε το 2011 η Φιορεντίνα, έναντι 2,5 εκατ.Ευρώ. Ο Σέρβος διεθνής παρακολουθήθηκε εκτενώς από σκάουτερ της Άρσεναλ κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Φλωρεντία, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι κινήθηκε γρήγορα και τον απέκτησε έναντι 15,2 εκατ.Ευρώ το καλοκαίρι του 2012, καθώς είχε τη φήμη ενός από τους καλύτερους αναδυόμενους αμυντικούς στην Ευρώπη. Ήταν μόλις 19 ετών ότιαν πήγε στο Νησί από την Ιταλία και δεν γνώριζε ούτε μία λέξη στα αγγλικά. Γρήγορα όμως έγινε πολύ δημοφιλής στους οπαδούς της αγγλικής ομάδας.

Έκανε το ντεμπούτο του στην ήττα με 3-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο Μπερναμπέου, σε μια χρονιά που έπαιξε 30 ματς και ψηφίστηκε ο καλύτερος νέος παίκτης της ομάδας, με τον «Guardian», να παραδέχεται, ότι λίγοι από τους συνομηλίκους του εμφανίστηκαν με παρόμοια φήμη. Και αυτό γιατί έδεσε (στο δεύτερο μισό της σεζόν 2012-2013) με τον Βινσέντ Κομπανί, όταν Σκοτ Σινκλέρ, Μαϊκόν, Χάβι Γκαρθία και Τζακ Ρόντγουελ, ήταν σκέτη απογοήτευση.

Σε δυσμένεια με Πελεγκρίνι

Ο Νάστασιτς είχε ανθίσει υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο ​Μαντσίνι, αλλά η ζωή με τον Πελεγκρίνι ήταν διαφορετική. Ο παίκτης ήταν σαν... φάντασμα στα μάτια του Χιλιανού προπονητή. Την επόμενη σεζόν που οι «μπλε» κατέκτησαν το πρωτάθλημα, αγωνίστηκε μόνο σε 20 παιχνίδια, καθώς αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς στο γόνατο και στη γάμπα που τον άφησαν μήνες εκτός δράσης και στην ουσία δεν μπόρεσε να ξανακερδίσει τη θέση του.

Η αλήθεια όμως ήταν διαφορετική. Δεν έφταιγαν μόνο οι τραυματισμοί, για έναν παίκτη που ήταν σήμα κατατεθέν την προηγούμενη σεζόν. Όπως ανέφερε σε άρθρο του Τζέιμι Τζάκσον στον “Guardian”, ο παίκτης έπεσε σε δυσμένεια υπό τον Manuel Pellegrini, γιατί ο τελευταίος πίστευε περισσότερο στον Μπογιάτα.

Τον ήθελε η Γιουβέντους μαζί με Μανωλά

Παρ' όλα αυτά, δεν είχε χάσει τη δημοφιλία του και αρκετές ομάδες παρακολουθούσαν την περίπτωσή του, όπως η Άρσεναλ. «Μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους σέντερ μπακ του κόσμου, αν του δοθεί η ευκαιρία να βελτιωθεί», έγραφε το Bleacher Report τον Ιούλιο του 2014, σχολιάζοντας το ενδιαφέρον των «κανονιέρηδων», με το περιοδικό να εκφράζει την πεποίθηση, ότι ο Σέρβος αμυντικός μπορούσε να μεταμορφωθεί υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ. Την ίδια εποχή, λόγω του τραυματισμού του Μπαρτζάλι που έμεινε εκτός δράσης για 3 μήνες, λόγω επέμβασης στο δεξί του πόδι, ο Νάστασιτς βρέθηκε ανάμεσα στα ονόματα που υπήρχαν στη λίστα της Γιουβέντους για την ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας.

Η «Manchester Evening» έγραφε τότε, ότι η «Μεγάλη Κυρία» είχε εξαπολύσει επίθεση για τον Σέρβο αμυντικό, ο οποίος κόστιζε αρκετά ακριβά (12 εκατ.λίρες) και η ιταλική ομάδα είχε θέμα ρευστότητας και έπρεπε να αδειάσει το ρόστερ της... Ήταν την εποχή που ο σύλλογος του Τορίνο ψαχνόταν να πάρει δανεικό έναν εκ των Μανωλά-Λουιζάο.

Έτσι αφού δεν επέστρεψε στην Ιταλία, τον Ιανουάριο του 2015 πήγε δανεικός στη Σάλκε. Στη Μπουντεσλίγκα, σε ηλικία 25 ετών καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο αξιόπιστους κεντρικούς αμυντικούς της Ευρώπης. Μάλιστα βρέθηκε αντιμέτωπος με την προηγούμενη ομάδα του στη φάση των «16» του Champions League όπου οι Γερμανοί ηττήθηκαν και στα δύο ματς. Η Σάλκε τον απέκτησε το 2015 (για 9,5 εκατ.Ευρώ) και τον κράτησε μέχρι το 2021 που επέστρεψε στη Φιορεντίνα. Στην Ιταλία αγωνίστηκε για έναν χρόνο και το 2022 πήρε μεταγραφή στη Μαγιόρκα.

Μαχητής και οργανωτής

Αγωνιστικά ως αμυντικός έχει αναμφίβολα καλή τεχνική. Είναι πολύ δυνατός στα τάκλιν και έχει διακριθεί για τα κοψίματά του. Είναι ήρεμος υπό πίεση, τακτικά συγκεντρωμένος και οξυδερκής αναγνώστης του παιχνιδιού. Ως καλός πασαδόρος μπορεί να οργανώσει εξαιρετικά το παιχνίδι από πίσω, να κρατήσει τους χαφ σε εγρήγορση και να συντονίσει τη μεσαία γραμμή με την άυυνα.

Ο Σέρβος είναι πραγματικός μαχητής που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε σύστημα. Στη Σίτι ταίριαξε τόσο στο 4-3-3 όσο και στο 3-5-2 που εφαρμόστηκε από τον Μαντσίνι. Ακόμη και ως μέρος του 3-5-2, φαινόταν πολύ άνετος στα αριστερά, δεξιά και στο κέντρο της αμυντικής τριάδας. Το απέδειξε και στη Μαγιόρκα όπου ο Χαβιέ Αγκίρε έπαιζε με πέντε αμυντικούς, αλλά είχε σε προτεραιότητα τους Ραΐλο, Βαλιέντ και Χοσέ Κοπέτε, μια τριάδα που απέδιδε σε πολύ καλό επίπεδο.

Συμπερασματικά, ο Νάστασιτς μπορεί να μην εξελίχθηκε σε έναν σέντερ μπακ παγκόσμιας κλάσης, αφού η καριέρα του είχε πτωτική πορεία, έκανε όμως αξιοπρεπέστατη καριέρα σε Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία. Έχει αποκτήσει μια ανεκτίμητη εμπειρία και δεδομένα είναι παίκτης που μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο του Ολυμπιακού.