Επιμένουν οι Ισπανοί για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Μίρτο Ουζούνι. Ο Αλβανός αριστερός εξτρέμ ήταν από τις αποκαλύψεις της περσινής σεζόν στη La Liga με τη Γρανάδα, με τη φανέλα της οποίας έπαιξε 34 ματς, σκόραρε 11 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ. Ο παίκτης ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας της Ανδαλουσίας, η οποία παρουσίασε μεγάλη επιθετική δύναμη την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο χάρη στην επιθετική τριάδα, στην οποία συμμετείχε ο Αλβανός μαζί με τους Μπράιαν Σαραγόσα και Λούκας Μπογιέ. Ο τελευταίος όπως θυμάστε έπαιξε στην ΑΕΚ και το όνομά του μπλέχτηκε ξανά αυτό το καλοκαίρι στο μεταγραφικό ρεπορτάζ της Ένωσης.

Ρήτρα 25 εκατ.Ευρώ

Ο Ουζούνι λοιπόν είναι από τα αστέρια και ηγέτης της Γρανάδα. Πρόπερσι ήταν από τους βασικούς πυλώνες για την επιστροφή στην Πριμέρα, σημειώνοντας 22 γκολ H ισπανική ομάδα τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2022 από τη Φερεντσβάρος, πληρώνοντας τους Ούγγρους 4 εκατ. Ευρώ. Με του που φόρεσε την κόκκινη φανέλα καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες (και πρώτος σκόρερ) της κατηγορίας και εξαργύρωσε τις εξαιρετικές του επιδόσεις υπογράφοντας επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2026 με ρήτρα εξαγοράς ύψους 25 εκατ.Ευρώ. Εξάλλου η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο πολλαπλασιάστηκε εξαιτίας της χρονιάς που έκανε (έφτασε στα 10 εκατ.Ευρώ τον Μάρτιο του 2024, τώρα είναι στα 8, σύμφωνα με το Transfermarkt).

Με τα πόδια από την Αλβανία στην Ελλάδα

Η ιστορία του Ουζούνι όμως αξίζει να διαβαστεί, γιατί η πορεία του θυμίζει τη μοίρα πολλών συμπατριωτών του, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Σε ηλικία 10 ετών η οικογένειά του εγκατέλειψε την Αλβανία και ήρθε στη χώρα μας, περπατώντας για τρεις ημέρες μέχρι να φτάσει τα σύνορα. Ως παιδί η καθημερινότητά του ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Βοηθούσε τη μητέρα του να πλύνει τα πιάτα, καθώς δούλευε ως λαντζέρισα.

Σχολείο δεν πήγε, αλλά έπαιζε ποδόσφαιρο. Στη χώρα μας όμως δεν κατέστη δυνατό να αξιοποιηθεί, λόγω απουσίας εγγράφων διαμονής και έλλειψης πόρων για την επιβίωση της οικογένειάς του. Επτά χρόνια αργότερα επιστρέφει στην Αλβανία και συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο. Σιγά σιγά εξελίχθηκε μέχρι που πέρασε από διάφορες αλβανικές ομάδες, όπως η Τομόρι, η Απολλώνια και η Λάτσι. Το 2018 η Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ τον αποκτά έναντι 350.000 Ευρώ και δύο χρόνια αργότερα τον πούλησε στη Φερεντσβάρος για 1,80 εκατ.Ευρώ. Στην Ουγγαρία έγινε το είδωλο των φιλάθλων παίζοντας σε μια ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό.

Είδωλο ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Μάλιστα είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει έναν παίκτη που είχε είδωλο από μικρό παιδί. Όταν έβλεπε τον εαυτό του στον καθρέφτη φανταζόταν ότι θα γίνει σαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο , τον οποίο θαύμαζε πολύ και ήθελε να του μοιάσει. Υποσχόταν ότι κάποτε θα σκοράρει και πανηγυρίσει το γκολ σαν τον Πορτογάλο σούπερ σταρ.

Και το κατάφερε! Σκόραρε με τη Φερεντσβάρος στο γήπεδο της Γιουβέντους σε ματς ομίλων του Champions League και εκπλήρωσε την υπόσχεσή του. Μάλιστα στο τέλος του παιχνιδιού αντάλλαξε φανέλες με τον Κριστιάνο, μια στιγμή που ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας. Έχει όμως και μια ακόμα πολύ χαρούμενη στιγμή στο γήπεδο. Ήταν τη μέρα που έκανε πρόταση γάμου στη συμπατριώτισσά του, Ουάρντα Χιστένι, στη σέντρα του γηπέδου «Νουέβο Λος Καρμένες».

Χαιρετά στρατιωτικά...

Ο Ουζούνι λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Γρανάδα και για τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο πανηγυρίζει τα γκολ που σημειώνει. Πως; Με στρατιωτικό χαιρετισμό. Χωρίς αμφισβήτηση, η ρήτρα των 25 εκατ.Ευρώ αποδεικνύει, ότι ο παίκτης είναι το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο της ισπανικής ομάδας. Δεν είναι τυχαίο, ότι έχαιρε της εμπιστοσύνης, τόσο του Πάκο Λόπεθ, όσο και του Ουρουγουανού Αλεξάντερ Μεδίνα και του Χοσέ Ραμόν Σαντοβάλ.

Πληροφορούμαστε ωστόσο, ότι ο παίκτης δεν επιθυμεί να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της Ανδαλουσίας, με την Ελλάδα και την Τουρκία να φαντάζουν ιδανικούς προορισμούς για τον ίδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο μάνατζέρ του είναι σε επαφή με το «Τριφύλλι», ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση βάσει αριθμών...

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο παίκτης έχει φορέσει 35 φορές τη φανέλα της Εθνικής Αλβανίας, με την οποία έχει σκοράρει 5 φορές και μοίρασε 6 ασίστ. Ωστόσο απουσίαζε από την αποστολή της ομάδας στο Euro της Γερμανίας, καθώς δεν έπεισε τον ομοσπονδιακό εκλέκτορα, Σιλβίνιο.