«Από ό,τι ακούω και η ΑΕΚ θέλει να επενδύσει στις ακαδημίες και στα νέα παιδιά. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να το πράξουμε αυτό όλοι συντονισμένα και σωστά γιατί υπάρχει μεγάλο ταλέντο στην Ελλάδα».

Τάδε έφη Βαγγέλης Μαρινάκης στο περιθώριο της κλήρωσης για το πρωτάθλημα της Super League 2024-2025.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της Super League παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί παρουσιάστηκε τρομερά ενωτικός και πρόθυμος να «αγκαλιάσει» πιθανές μελλοντικές επιτυχίες και άλλων ελληνικών ομάδων μετά την «ερυθρόλευκη» κατάκτηση σε Youth League και Europa Conference League, αλλά και επειδή έδειξε, ότι γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις στις άλλες μεγάλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Βέβαια τα φωτογραφικά κλικς απέδειξαν, ότι οι σχέσεις του ηγέτης των Πειραιωτών και του νέου ιδιοκτήτη της Ένωσης δεν έχουν περιέλθει σε... ψυχρασία, όπως αφέθηκε να εννοηθεί από τον τελευταίο κατά την παρουσίασή του, κάτι που φυσικά και δεν είναι κακό, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει κουράσει αυτό το πολωτικό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο είχε λάβει πολεμικές διαστάσεις.

Ας πάμε όμως στην ουσία της υπόθεσης. Τί ακριβώς εννοούσε ο Μαρινάκης για τη μεγάλη επένδυση στις Ακαδημίες της Ένωσης; Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα βάσει κάποιων δεδομένων αλλά και της πληροφόρησης που έχουμε για το ζήτημα.

Απόλυτα διαβασμένος ο νέος επικεφαλής

Στις Ακαδημίες της ΑΕΚ τοποθετήθηκε ο εξάδελφος του ηγέτη της ΑΕΚ, ο οποίος πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα, γνώριζε ήδη πρόσωπα και καταστάσεις. Οι άνθρωποι των «κιτρινόμαυρων» Υποδομών είχαν εντυπωσιαστέι με τις γνώσεις του Αντώνη Ηλιόπουλου, όταν επισκέφτηκε μαζί με τον Μάριο Ηλιόπουλο για πρώτη φορά το προπονητικό κέντρο στα Σπάτα. Ήταν φοβερά διαβασμένος και πληροφορημένος για οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Γνώριζε στοιχεία για κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή ξεχωριστά, λες και ήταν χρόνια... insider. Και φυσικά δεν αγνοούσε τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και είναι δισεπίλυτα όλα αυτά τα χρόνια.

Γιατί στεκόμαστε στην προσωπικότητα του Αντώνη Ηλιόπουλου; Γιατί ένας επιτυχημένος μάνατζερ, όπως αναφέρουν μέχρι και ακαδημαϊκά εγχειρίδια πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων, πρέπει να γνωρίζει µε κάθε λεπτοµέρεια το σύνολο των εργασιών που εκτελούνται στα τµήµατα. Πρέπει να έχει υποµονή, επιµονή, ικανότητα, ευστροφία, παρατηρητικότητα, ευγένεια και να δείχνει ενδιαφέρον για τους εργαζόµενους. Όλα αυτά τα στοιχεία φαίνεται πως συγκεντρώνει ο νέος υπεύθυνος των Ακαδημιών της ΑΕΚ. Η γνώση είναι δύναμη άλλωστε.

Η μεγάλη «μεταγραφή»

Στο Sportdog παρουσιάστηκε χαριτολογώντας ως «κλοπή». Η αλήθεια είναι όμως, ότι στου Ρέντη γίνονται ανακατατάξεις, μετά την αποχώρηση του Ανιγκό και προωθείται η ανάληψη της διεύθυνσης της Ακαδημίας από Πορτογάλο. Οπότε ίσως να μη χωρούσε στα νέα σχέδια ο Σπύρος Χριστόπουλος, ο οποίος ανέλαβε ως υπεύθυνος ανάπτυξης των τερματοφυλάκων στις Υποδομές της Ένωσης.  

Στην ΑΕΚ βρίσκονταν καιρό σε συζητήσεις με τον γυμναστή τερματοφυλάκων που έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα, Δόξα Δράμας. Έψαχνε συγκεκριμένο προφίλ προπονητή και συγκεκριμένα κάποιον με δίπλωμα της UEFA «Goalkeeping A». Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και πολλοί με το συγκεκριμένο χαρτί, μιας και έχουν διεξαχθεί μόνο δύο φορές τέτοια «σχολεία» (2015 και 2022). Μιχαηλίδης, Λάππας, Χιώτης, Κοψαχείλης, Τσενάμο, Μούσιαρης, Μπερνεάνου είναι οι γνωστοί κάτοχοι.

Είναι απορίας άξιον, γιατί δεν επιλέχτηκε ο πρώτος που είναι ήδη στις Ακαδημίες από το 2013 και άπαντες έχουν να λένε για τις γνώσεις και τη δουλειά του. Εν τέλει όμως επιλέχτηκε ο Χριστόπουλος, ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη μεταγραφή, λόγω της φετινής επιτυχίας της Κ-19 του Ολυμπιακού. Φυσικά έχουν γίνει και άλλες προσθήκες ανθρώπων στα Σπάτα (μόνο τρεις προπονητές έμειναν από την παλιά κατάσταση στις Ακαδημίες), το έργο των οποίων φυσικά και θα κριθεί τα επόμενα χρόνια. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι έχουν όρεξη να δουλέψουν και να αφήσουν αποτέλεσμα.

Πρωτοποριακό σχέδιο με ομάδα Κ-18

Πολύ δυνατό σχέδιο που αφορά τις Ακαδημίες είναι η δημιουργία ομάδας Κ-18. Πρόκειται για έναν πολύ καλό εγχείρημα και συνάμα πρωτοποριακό. Γιατί η ΑΕΚ θα γίνει η πρώτη μεγάλη ομάδα της Super League, η οποία θα κατεβάσει ομάδα που θα μπορεί να συμμετέχει στο πρωτάθλημα στην πρώτη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Αττικής. Ειδικά το επίπεδο στην Α' ΕΠΣΑ είναι εξαιρετικό.

Γιατί είναι όμως σημαντική η συγκεκριμένη κίνηση; Γιατί παίκτες που δεν μπορούσαν να βρούνε χρόνο συμμετοχής στην Κ-19, θα μπορέσουν να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους και να δοκιμαστούν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επίπεδο.

Έρχεται η μεγάλη αλλαγή στα Σπάτα

Η μεγάλη αλλαγή που σχεδιάζεται στα Σπάτα αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις! Το άνδρο της ΑΕΚ στα Μεσόγεια θα αποκτήσει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, στο οποίο θα φιλοξενεί τους ποδοσφαιριστές της. Είναι μία δέσμευση που είχε δώσει ο ίδιος ο Μάριος Ηλιόπουλος στον Δημήτρη Μελισσανίδη, πριν ο τελευταίος του πουλήσει τις μετοχές του.

Ο νέος ιδιοκτήτης της Ένωσης έχει αποκαλύψει στους ανθρώπους των Ακαδημιών, ότι τα έργα ξεκινούν από τον Οκτώβριο. Οπότε να προετοιμαστούν για ιδιαίτερη κινητικότητα και εννοείται πολύ θόρυβο από τα εσκαφικά μηχανήματα, τα οποία θα μπούνε στα Σπάτα, για να μεγαλώσουν το στρατηγείο της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού.

Μπορεί να φτάσει ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό;

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι αρκετά. Επί εποχής Ηλιόπουλου πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη δουλειά, προκειμένου η ΑΕΚ να φτάσει ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου στις Ακαδημίες τους. Ακόμα και ο Παναθηναϊκός, παρά τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ως ΠΑΕ, βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από την Ένωση σε θέμα εργασιακών συνθηκών και οργάνωσης.

Το σημαντικότερο επίτευγμα για τις Ακαδημίες της ΑΕΚ είναι να αποκτήσουν όλα τα τμήματα κοινή φιλοσοφία. Να το περιγράψουμε με απλά λόγια; Να υπάρχει ένα κοινό πλάνο για τα παιδιά των Υποδομών από την Κ-14 μέχρι και την Κ-19, να παίζουν δηλαδή με συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ προπονητών και κανείς να μη βάζει το Εγώ του πάνω από την ομάδα.

Το ζήτημα της ένδυσης είναι επίσης σοβαρό. Σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ μαθαίνουμε, ότι δίνεται πλήρης και ολοκληρωμένος ρουχισμός κάθε χρόνο στα παιδιά. Στην ΑΕΚ όμως υπάρχουν συνεχώς προβλήματα, μετά τη εποχή Σαράντη, κατά την οποία έγιναν και κάποια σημαντικά πράγματα, παρότι επενδύθηκαν τεράστια ποσά και η Ακαδημία έμεινε στάσιμη. Για παράδειγμα λέγεται ότι το γυμναστήριο της Ακαδημίας ήταν τρία επίπεδα πάνω από αυτό της πρώτης ομάδας.

Το σίγουρο είναι ένα. Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει όρεξη και όραμα για τις Ακαδημίες. Βάζει στόχους, έχει τη δυναμική και την οικονομική επιφάνεια για να τους πετύχει. Πλέον έχει και τη γνώση, για να αποφύγει τα παλαιότερα λάθη και να μην πέσει σε παγίδες.