Ήταν ο μεγάλος στόχος στα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ, αλλά έκλεισε στον Ολυμπιακό! Ο Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ έρχεται στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην ομάδα του Πειραιά, μετά από μία σούπερ σεζόν που έκανε στην Εσπανιό, απ'την οποία έμεινε ελέυθερος. Η ιστορία του 31χρονου διεθνούς Δανού επιθετικού (69 συμμετοχές, 10 γκολ) παρουσίαζει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.

Έκατσε δύο χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι

Γεννήθηκε στο Έσμπιεργκ το 1991. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Γουιάνα γνώρισε τη Δανή μητέρα του στις ΗΠΑ και παντρεύτηκαν. Όταν ήταν μόλις 5 ετών, διαγνώστηκε με παραμόρφωση του ισχίου που τον έκανε να περάσει περισσότερα από δύο χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι. Και όμως η δύναμη της ψυχής και η θέληση οδηγεί ανθρώπους να ξεπερνούν ακόμα και τα σοβαρότερα προβλήματα.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και εντάχθηκε στα φυτώρια της τοπικής δανέζικης ομάδας, πριν μετακομίσει το 2013 στην Τουλούζη σε ηλικία 21 ετών. Ήταν η πρώτη μεταγραφή στην καριέρα του, η οποία κόστισε 2 εκατ.Ευρώ. Στη Γαλλία πέτυχε 40 γκολ σε μια τετραετία, στην οποία έδειχνε, ότι ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του, έχοντας πολύ καλές προσφορές. Παρ' όλα αυτά έφτασε να απορρίπτει προτάσεις από ομάδες που είχαν παρουσία στο Champions League για να πάει στην Τσάμπιονσιπ, τη δεύτερη αγγλική κατηγορία.

Η περιπέτεια στο Νησί και το εισιτήριο για Μπαρτσελόνα

Η Μίντλεσμπρο τον αγόρασε το 2017 έναντι 11 εκατ.Ευρώ. Στο Νησί η απόδοση του Δανού δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρεψε. Έτσι επέστρεψε στη Γαλλία ως δανεικός στη Μπορντώ, στην οποία έπαιξε για ένα εξάμηνο (Ιανουάριος-Ιούνιος 2018). Όταν επέστρεψε στη Μίντλεσμπρο και πάλι δεν μπόρεσε να καθιερωθεί και το 2019 ξεκίνησε η ισπανική περιπέτεια. Δόθηκε δανεικός στη Λεγανές, στην οποία επέστρεψε την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αφού ήταν εκ των πρωταγωνιστών της παραμονής της ομάδα της Μαδρίτης στη La Liga.

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι τα 9 γκολ και η 1 ασίστ που έδωσε σε 38 παιχνίδια, του έδωσαν το εισιτήριο για τη μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα. Βέβαια ο τύπος έβλεπε με καχυποψία, ότι οι Καταλανοί έδωσαν 18 εκατ.Ευρώ για έναν παίκτη που προερχόταν από ομάδα που πάλευε για τη σωτηρία της και ερχόταν στο Καμπ Νου για να καλύψει τις απώλειες Λουίς Σουάρες και Οσμάνε Ντεμπελέ. Τον έβλεπαν να αναλαμβάνει δευτερεύοντα ρόλο στην ομάδα, παρομοιάζοντάς τον με τον Σουηδό επιθετικό Χένρικ Λάρσον που δεν έπιασε.

Αναγέννηση στην Εσπανιόλ

Και κάπως έτσι εκτυλίχθηκαν τα πράγματα, γιατί οι απαιτήσεις ήταν τεράστιες. Ο πέμπτος Δανός παίκτης στην ιστορία των «μπλαουγκράνα» (μετά τους Άλαν Σίμονσεν, Μίκαελ Λάουντρουπ, Τόμας Κρίστιανσεν και Ρόνι Έκελουντ) πέτυχε 7 γκολ και 4 ασίστ σε 42 συμμετοχές τη σεζόν 2020-2021, ενώ την επόμενη, λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο, έπαιξε μόνο 5 ματς, στα οποία σκόραρε 2 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ.

Το 2022 έμεινε ελεύθερος και πήρε μεταγραφή στην έτερη ομάδα της Βαρκελώνης, την Εσπανιόλ, όπου την πρώτη χρονιά έπαιξε 33 παιχνίδια, πέτυχε 10 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ. Την περασμένη σεζόν όμως επανήλθε πολύ δυναμικά στις υψηλές αποδόσεις, καθώς σκόραρε 22 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ σε 45 αναμετρήσεις, οδηγώντας την ομάδα του στον δρόμο της επιστροφής στη La Liga.

Ένας ακτιβιστής που επένδυσε στο Real Estate και πλούτισε

Ο Μπρέιθγουεϊτ έχει συνδεθεί με μία απίστευτη επιχειρηματική ιστορία! Τί έκανε λοιπόν; Επένδυσε τους πρώτους τους μισθούς που έλαβε από το ποδόσφαιρο σε μία εταιρεία κατασκευής ακινήτων στις ΗΠΑ. Το 2017 έβαλε 850 χιλιάδες ευρώ μαζί με έναν συγγενή του και πλέον η εταιρεία του, NYCE companies αποτιμάται περίπου 300 εκατ.Ευρώ. Πως τα κατάφερε; Ο Δανός είναι ακτιβιστής και υποστηρικτής του κινήματος «Black Lives Matters. Επένδυσε σε υποβαθμισμένες περιοχές που συνδέονταν με μαύρους Αμερικανούς, στη Φιλαδέλφεια και στο Νιου Τζέρσεϊ. Εκεί έχτισε πολυτελή σπίτια σε προσιτές τιμές. Μέσα σε έξι χρόνια, απέκτησε 1.500 διαμερίσματα και στη συνέχεια κατασκεύασε άλλα 500. Μιλάμε για ένα τεράστια χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

«Πάντα είχα αυτή την αμερικανική πλευρά και νομίζω ότι ίσως γι' αυτό η νοοτροπία μου είναι ίσως πιο αμερικανική: να κάνω μεγάλα όνειρα, να κάνω καταπληκτικά πράγματα, να γράφω στόχους», είχε πει ο Μπρέιθγουέιτ σε συνέντευξή του στο «The Philadelphia Inquirer».

Εκτός όμως από το Real Estate, ο Δανός επιθετικός έβλεπε ακόμα πιο μπροστά. Γιατί είδε τις τάσεις της εποχής, o ίδιος είναι καλοφαγός και οπαδός της υγιεινής διατροφής και απέκτησε vegan εστιατόριο-beach bar. Πρόκειται για το «Chiringuito Iguana», στο Γκάβα, μία παραθαλάσσια περιοχή στην επαρχία της Βαρκελώνης, η οποία βρέχεται από τα νερά της Μεσογείου. Επίσης ως άλλος Ντέιβιντ Μπέκαμ έχει δημιουργήσει τη δική του σειρά ρούχων μαζί με τη σύζυγό του, Ανέ Λωρέ. Μιλάμε βέβαια για γυναικεία σειρά ρούχων, η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία στην πατρίδα της συντρόφου του, τη Γαλλία. Η «Trente» είναι μια επιχείρηση που του αποφέρουν χιλιάδες ευρώ εισόδημα.

Η λίστα Forbes και το ντοκιμαντέρ με την ιστορία του

Το 2021 κατά τη διάρκεια του Euro 2020, την ώρα που η Δανία αποκλειόταν από την Αγγλία στα ημιτελικά της διοργάνωσης, στην οποία είχε εξαιρετική παρουσία κυκλοφόρησε ότι ο Μπρέιθγουεϊτ συμπεριλήφθηκε στη λίστα Forbes ως ένας από τους πλουσιότερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Φυσικά η είδηση προκάλεσε τεράστια έκπληξη. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πως κέρδιζε περισσότερα στη Μπαρτσελόνα μετά τον Μέσι.

Βέβαια, όπως έλεγε και ο Αίσωπος, «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια». Όσοι αναρωτιούνταν δεν υπολόγιζαν την εξωποδοσφαιρική επιχειρηματική δραστηριότητα του παίκτη, ο οποίος διέψευσε τις συγκεκριμένες φήμες και προέτρεψε τον κόσμο να δει το ντοκιμαντέρ στο κανάλι 433 στο Youtube, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του (Βίντεο Κάτω). Όταν έφυγε ο Μέσι από τη Μπαρτσελόνα όμως, ο Δανός έγινε και επίσημα ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στη Μπάρτσα.

Κλασσικό 9άρι

Παικτικά ο Μπρέιθγουεϊτ είναι ένας επιθετικός που έχει το γκολ. Είχε κάποια σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του. Κατάφερνε όμως να τα ξεπερνά. Είναι ένα κλασικό «9άρι». Ξέρει να σκοράρει, σκοράρει, έχει αυτοπεποίθηση και έχει σωστές τοποθετήσεις στο γήπεδο. Πιέζει συνεχώς την αντίπαλη αμυντική γραμμή και αφήνει ελεύθερο χώρο στουςπερισσότερο δημιουργικούς ποδοσφαιριστές, να κάνουν παιχνίδι και να «χτίσουν» ευκαιρίες.

Επίσης δουλεύει πολύ σκληρά και δέχεται κάθε ρόλο που μπορεί να του δοθεί από τον Μεντιλίμπαρ, επειδή είναι άψογος επαγγελματίας. Μπορεί δηλαδή να τον δούμε να παίζει είτε στην κορυφή είτε ως παρτενέρ του Κααμπί στην επίθεση. Συν τοις άλλοις έχει εξαιρετική συμπεριφορά και είναι πολύ ταπεινός ως άνθρωπος.

Οικογενειάρχης με γιους ποδοσφαιριστές

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουλούζη γνώρισε τη Γαλλίδα σύζυγό του, Ανέ Λωρέ Λουί, η οποία δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 2019 στην Ίμπιζα. Είχαν αποκτήσει προηγουμένως τρεις γιους, οι δύο εκ των οποίων παίζουν ποδόσφαιρο σε φυτώρια. Ο παίκτης περνάει πολύ χρόνο με την οικογένειά του. Είναι σπιτόγατος, που λέμε χαριτολογώντας και του αρέσει να παρακολουθεί πολύ ποδόσφαιρο.

Διαβάζοντας πολλά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για τον Μπρέιθγουεϊτ καταλήγουμε σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα για τον χαρακτήρα του. Είναι ένας παίκτης που δεν το βάζει κάτω. Ξέρει πως να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τον χαρακτηρίζουν ως εγγύηση ωριμότητας, αφοσίωσης, ταπεινότητας, στόχου... και ευφυΐας.