Οι Μεξικανοί τον συνέδεσαν με την ΑΕΚ και τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος προσπάθησε να τον φέρει στην Ελλάδα, ενώ ο παίκτης ενδιαφέρει και τη Μπολόνια. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κέιντ Κάουελ απασχολεί την Ένωση, αφού και τον περασμένο Ιανουάριο η περίπτωσή του ακούστηκε στο «κιτρινόμαυρο» ρεπορτάζ, αλλά ο παίκτης κατέληξε στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα, με την οποία μετρά 3 γκολ σε 4 παιχνίδια στο πρωτάθλημα Appertura, το οποίο ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες. Ο 20χρονος εξτρέμ είναι ένας ποδοσφαιριστής, τον οποίο ο προπονητής της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού γνωρίζει από τη θητεία του στο MLS και στους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς.

Γεννήθηκε στο Κέρες της Καλιφόρνια, από πατέρα Αμερικανό και μητέρα Μεξικανή. Γι'αυτό έχει διπλή υπηκοότητα. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκινά από τη Μπαλίστικ Γιουνάιτεντ μια ομάδα του Πλίζαντον, απ'οπου εντάχθηκε το 2018 στις Ακαδημίες των Έρθκουεϊκς. Έναν χρόνο μετά υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο σε ηλικία 15 ετών και έγινε ο νεότερος παίκτης που υπέγραψε στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων των Έρθκουεϊκς, με τους οποίους έκανε ντεμπούτο στις 11 Ιουνίου 2019, ως αλλαγή στο 69' της αναμέτρησης με τη Σακραμέντο Ρεπουμπλικανία για το US Open Cup.

Θεαματική άνοδος

Ο Ματίας Αλμέιδα ήταν αυτός που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματίας σε τόσο νεαρή ηλικία. Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στη θυγατρική ομάδα του Σαν Χοσέ, τη Ρενό 1868, όπου έμεινε για ένα εξάμηνο (4 συμμετοχές, 1 γκολ) και όταν επέστρεψε, άρχισε να παίρνει χρόνο στο MLS και να πληθαίνει τις συμμετοχές του. Πέτυχε ένα γκολ και μία ασίστ σε 18 παιχνίδια κατά τη σεζόν 2019-2020, το ξέσπασμά του όμως ήρθε την αγωνιστική περίοδο 2020-2021.

«Η άνοδός του δεν ήταν τίποτα λιγότερο από θεαματική και ξεπέρασε τις προσδοκίες», ανέφερε σε ανάλυσή του το περιοδικό «Breaking the Lines». Πέτυχε 5 γκολ και 5 ασίστ σε 33 συμμετοχές στο MLS, ανακηρύχθηκε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των Έρθκουεϊκς, αναδείχτηκε δεύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας του σε γκολ και ασίστ και κέρδισε τη συμμετοχή του στο All Star του MLS. Επίσης κατατάχθηκε στο Νο. 7 της λίστα με τους 22 παίκτες κάτω των 22 ετών του MLS, όπως ψηφίστηκε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από αναλυτές του «MLSsoccer.com», προσωπικό του τμήματος παικτών MLS και άλλων ΜΜΕ.

Ο πιο επικίνδυνος παίκτης

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2022-2023) έκανε μία ακόμα πολύ δυνατή χρονιά και αναδείχτηκε ως ο πιο επικίνδυνος παίκτης του Ματίας Αλμέιδα. Σημείωσε 5 γκολ και 3 ασίστ σε 34 παιχνίδια, στα περισσότερα εκ των οποίων έπαιξε ως βασικός, αφού πλέον είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αργεντινού τεχνικού. «Είχε τεράστιο αντίκτυπο πάνω μου. Ακόμα και όταν δεν ήμουν έτοιμος, πίστευε σε μένα. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση», είχε αναφέρει Κάουελ, ο οποίος λόγω των εμφανίσεών του κατάφερε να υπογράψει επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2026.

Τη σεζόν 2023-2024 έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία. Σε ηλικία 19 ετών, στην αναμέτρηση με τους Πόρτλαντ Τίμπερς, στο Όρεγκον, τον Σεπτέμβριο του 2023, έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του MLS που εμφανίστηκε σε 100 αγώνες. Το όνομά του βρέθηκε στη λίστα των υποψηφίων για καλύτερος νέος παίκτης του 2023 για τη Major League Soccer, αλλά εν τέλει το βραβείο έλαβε ο Τιάγκο Αλμάδα της Ατλάντα Γιουνάιτεντ.

Τον Ιανουάριο του 2024, οι Έρθκουεϊκς πώλησαν τον Κάουελ στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα έναντι 3,65 εκατ.Ευρώ. Ο παίκτης είναι διεθνής με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, με την οποία μετρά 8 συμμετοχές με 1 γκολ.

Αγωνιστικό προφίλ

Ο Κάουελ αγωνίζεται ως εξτρέμ, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κορυφή της επίθεσης. Του αρέσει να παίζει αριστερά και να συγκλίνει στο κέντρο αναλαμβάνοντας το ρόλο κρυφού επιθετικού. Διαθέτει καλή τεχνική, χειρίζεται πολύ καλά τη μπάλα, σκοράρει. Σήμα κατατεθέν του είναι προσποίησεις του, με τις οποίες «αδειάζει» τους αμυντικούς.

Είναι κλασσική περίπτωση παίκτη που μπορεί να εξελιχθεί ως κλασσικός φορ. Πολλοί παίκτες άλλωστε ξεκίνησαν την καριέρα τους ως εξτρέμ πριν καταλήξουν 9άρια και η ηλικία του Κάουελ ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. Πρόκειται για έναν μεσοεπιθετικό ταχύτατο και πολύ αποτελεσματικό στο ένας εναντίον ενός, αλλά και έξυπνο, καθώς τραβά τους αμυντικούς πάνω του και την κατάλληλη στιγμή μπορεί να δώσει πάσα σε ξεμαρκάριστο συμπαίκτη του, για να σκοράρει. Ο παίκτης είχε εκφράσει την επιθυμία του να καθιερωθεί ως σέντερ φορ. Ίσως το παράδειγμα του Λιβάι Γκαρσία, τον οποίο ο Αλμέιδα μετέτρεψε σε κλασσικό επιθετικό, να τον ψήνει πολύ να έρθει στην ΑΕΚ.