Τον χαμό του Νίκου Ξηροκώστα θρηνεί ο κόσμος της ΑΕΚ! Ο θερμός οπαδός της Ένωσης, ο οποίος καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι, μετά από ατύχημα που συνέβη σε ντέρμπι με τον Άρη, το 1995, στη Θεσσαλονίκη, παρ' όλα αυτά συνέχιζε να ακολουθεί την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, παντού και σε κάθε άθλημα, έφυγε από τη ζωή, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό. Ο χαμός της μητέρας του πριν από τρεις μήνες επηρέασε το ηθικό του, ενώ η κατάστασή του επιδεινώθηκε από επιπλοκές που υπήρξαν στην ιατρική μονάδα που νοσηλευόταν και τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 51 ετών.

Το Sportdog.gr επικοινώνησε με τον ιδρυτή της Original, Δημήτρη Χατζηχρήστο, ο οποίος ήταν συντετριμμένος.

«Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Νίκο, δυσυτυχώς έφυγες και εσύ πληγωμένος. Ευτυχώς θα είσαι για πάντα στην καρδιά όλων μας», αρκέστηκε να πει ο εμβληματικός αρχηγός της μεγαλύτερης οργάνωσης στο οπαδικό κίνημα της ΑΕΚ, ο οποίος παρότρυνε τους Ενωσίτες να ακούσουν το μήνυμα του στο γνωστό 64, τον τηλεφωνητή, όπου τις παλιές εποχές μετέφερε πληροφορίες και ανησυχίες για ό,τι συμβαίνει στην Ένωση.

«Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024. Είναι μία κωλομέρα. Μάθαμε τα δυσάρεστα για τον Νίκο Ξηροκώστα. Σήμερα δεν μας ενδιαφέρει τί γίνεται, ούτε με τον Πινέδα, ούτε με τον Αλμέιδα, ούτε με τον Ηλιόπουλο. Σήμερα όλοι όσοι θυμούνται, έζησαν και όσοι μπορούν να καταλάβουν, Η ΑΕΚ θρηνεί τον χαμό του Νίκου Ξηροκώστα, ο οποίος έμεινε καθηλωμένος πάνω από 30 χρόνια εξαιτίας της αγάπης του για την ΑΕΚ σε αναπηρικό καροτσάκι. Όλα αυτά τα χρόνια ο Νίκος ζούσε ξεχασμένος και κυρίως πληγωμένος από αυτούς που σήμερα κλαίνε. Ας θυμόμαστε τον Νίκο Ξηροκώστα και σας συνεχίσουμε να φωνάζουμε ΑΕΚ», ανέφερε η «κιτρινόμαυρη» φωνή της Αθήνας στο 2106463403.

H κηδεία του Νίκου Ξηροκώστα θα γίνει την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024, στις 12:00, στο Κοιμητήριο Ριζούπολης.

Το χρονικό του τραυματισμού του Ξηροκώστα

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Σεπτεμβρίου 1995. Ήταν η δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος και η ΑΕΚ ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον Άρη, στο γήπεδο Χαριλάου. Η ένωση είχε κερδίσει στην πρεμιέρα, τον Πανηλειακό 3-0, ανέβηκε στη Μακεδονία χωρίς Μανωλά, Σαραβάκο, Αγορογιάννη, Βλάχο και το μυαλό ήταν στον πρώτο αγώνα του κυπέλλου κυπελλούχων με την Σιόν, σε τέσσερις μέρες, ενώ στο Χαριλάου βρέθηκαν και πέντε κατάσκοποι της Ελβετικής ομάδας. Ο Άρης που απογοήτευε και είχε χάσει την πρώτη αγωνιστική, από τον Ηρακλή, έψαχνε την ευκαιρία για νέα αρχή. Μπροστά σε ένα φανατισμένο κοινό, η ένωση ηττήθηκε με 2-1. Ο Άρης πέτυχε δυο τυχερά γκολ με Λεκμπέλο στο 24΄ και Τουντζιάρη στο 76΄ εκμεταλλευόμενος την ελλιπή άμυνα του δικεφάλου, ο οποίος είχε μειώσει με πέναλτι στο 74΄, σε εκτέλεση του Βασίλη Τσάρτα.

Ο αγώνας σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 φίλων της ΑΕΚ, αλλά και τον σοβαρότατο τραυματισμό του Νίκου Ξηροκώστα, που τον καθήλωσε από τότε σε αναπηρικό καρότσι. Το γήπεδο είχε κριθεί ακατάλληλο από τις αρμόδιες επιτροπές, υπήρξε μάλιστα και διορία για επισκευές στα κιγκλιδώματα που έληξε τέσσερις μέρες πριν τον αγώνα, χωρίς να γίνει κάποια εργασία. Η ΕΠΑΕ επέτρεψε να διεξαχθεί ο αγώνας και ο Άρης στρίμωξε 2500 κιτρινόμαυρους φίλους σε μια κερκίδα με τα βίας 1000 ατόμων.

Οι οπαδοί του Άρη όταν άρχισαν τον πετροπόλεμο, από τη διπλανή εξέδρα αλλά και έξω από το γήπεδο, ανάγκασαν την αστυνομία να στριμώξει κι άλλο τους φίλους του δικεφάλου, αποτέλεσμα ένα από τα ακατάλληλα κιγκλιδώματα να υποχωρήσει, περίπου στο 30ο λεπτό του αγώνα, 30 άτομα διακομίστηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και ο Ξηροκώστας που έπεσε το κιγκλίδωμα πάνω του με αποτέλεσμα να τσακίσει την σπονδυλική στήλη. Ο Νικόλας χειρουργήθηκε άμεσα, δυστυχώς όμως δεν ξαναπερπάτησε.

Ηταν 22 ετών τότε. Μετά από 17 χρόνια, τo 2012, ο Ξηροκώστας δικαιώθηκε για αποζημίωση, σε δόσεις από την football league (που ανέλαβε τα χρέη της ΕΠΑΕ) αλλά και από την ΠΑΕ Άρης. Ο Νίκος εισέπραξε τα μισά αφού ο Άρης δήλωσε αδυναμία και η football league που δεν έπαιρνε το συμφωνηθέν ποσό ενίσχυσης από τη Λίγκα, οδηγήθηκε στα δικαστήρια με διάφορες αιτιολογίες για να σταματήσει να πληρώνει τον Ξηροκώστα.