Δεν τα πήγε καλά η διαιτησία στην πρεμιέρα της Super League για τη σεζόν 2024-25, σύμφωνα με τον Αριστομένη Κουτσιαύτη.

Ο πρώην διαιτητής, μιλώντας στο Μetropolis 95,5, είπε ότι καταγράφηκαν λάθη στους τέσσερις από τους έξι αγώνες της 1ης αγωνιστικής, αναφέροντας ότι μόνο στα ματς Βόλος - Ολυμπιακός και Ατρόμητος - Άρης ήταν «οκ» τα σφυρίγματα.

«Στο πρωτάθλημα που ξεκίνησε υπήρξαν κάποια λάθη. Κάποια δε διορθώθηκαν από το VAR, άλλα όχι. Πρέπει να γίνεται συζήτηση για τη διαιτησία, για να γινόμαστε καλύτεροι. Να γίνεται συζήτηση γι’ αυτό. Όχι για να ευνοηθεί μια ομάδα σε ένα επόμενο παιχνίδι. Στην πρεμιέρα είναι αρνητικό το πρόσημο. Από τα έξι παιχνίδια στα τέσσερα έγιναν λάθη που άλλα διορθώθηκαν και άλλα όχι.

Στα δύο που είχαμε καλή διαιτησία ήταν το Βόλος - Ολυμπιακός, δεν έγιναν λάθη εκεί. Η περίπτωση Βιγιαφάνιες έχει στοιχεία κόκκινης κάρτας, αλλά δεν υπάρχει υψηλή ένταση και στην αρχή ο παίκτης βρίσκει την μπάλα. Η πρόθεσή του ήταν αυτή. Είναι γκρίζα περίπτωση. Καλή ήταν η διαιτησία και στο Ατρόμητος - Άρης που δεν υπήρχαν λάθη. Στα υπόλοιπα υπήρχαν σημαντικά λάθη», δήλωσε ο Κουτσιαύτης.

Από εκεί και πέρα, είπε:

Για το Ατρόμητος - Άρης, την έξοδο του Κουέστα και την κίνηση του παίκτη του Ατρομήτου στη φάση του πέναλτι: «Είναι σημαντικό να πούμε ότι κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα της θέσης του. Διεκδικεί την μπάλα και την περιμένει. Αν ο τερματοφύλακας του Άρη έβρισκε πρώτα την μπάλα, δεν θα υπήρχε παράβαση. Θα υπήρχε επιθετικό φάουλ. Πριν έρθει σε επαφή με την μπάλα, προηγείται η παράβαση του τερματοφύλακα. Ο Κουέστα βρίσκει πρώτα τον αντίπαλο».

Για τα προβλήματα στα υπόλοιπα παιχνίδια: «Το σοβαρότερο λάθος συνέβη στο Λεβαδειακός-Καλλιθέα. Έγινε σημαντικό λάθος στο φινάλε σ’ ένα ξεκάθαρο πέναλτι υπέρ της Καλλιθέας. Ο παίκτης του Λεβαδειακού είχε επαφή με τον αντίπαλο και δυστυχώς δεν υπήρχε παρέμβαση από το VAR. Ο παίκτης δε βρήκε καθόλου την μπάλα. Θα έπρεπε να το δει στο VAR. Ήταν το πιο σοβαρό λάθος της αγωνιστικής. Είχε όλο το χρόνο να δει ότι υπάρχει επαφή. Υπήρχε σοβαρό λάθος και στο ΑΕΚ-ΟΦΗ όπου ο διαιτητής δεν είδε ένα άκαιρο μαρκάρισμα σε διεκδίκηση της μπάλας πάνω στον Πήλιο της ΑΕΚ και θα έπρεπε να δοθεί πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ. Ήταν λάθος παρότι δεν άλλαξε τη ροή του αγώνα».

Για τις φωνές του Παναθηναϊκού για αλλοίωση αποτελέσματος: «Διαφωνώ ως προς αυτή την ορολογία γενικά. Στη φάση του φάουλ: Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν στάδια διαχείρισης από τον διαιτητή. Έχει αποτύχει η διαιτητική ομάδα. Έπρεπε να εντοπίσουν πως υπάρχει παίκτης κοντά στο τείχος. Η παράβαση συντελείται όταν λακτίζει την μπάλα στο φάουλ ο παίκτης. Τότε ο παίκτης κινείται πίσω από το τείχος και δεν έχουμε ξεκάθαρο πλάνο αν είναι στο 1 μέτρο ή όχι. Είναι γκρίζα περίπτωση. Δεν γνωρίζω αν έγινε χρήση του VAR».

Για την κίνηση των ποδοσφαιριστών του Αστέρα Τρίπολης να μη δώσουν το χέρι στον διαιτητή Σιδηρόπουλο: «Δεν είναι μια περίπτωση που συνέβη μόνο σε ελληνικά γήπεδα, έχει γίνει και σε πολλά ευρωπαϊκά ματς. Κάθε ομάδα και παίκτης έχει το δικαίωμα να συμπεριφερθεί όπως νιώθει. Πολλοί παίκτες δε δίνουν το χέρι στους αντιπάλους ή τους διαιτητές. Δεν υπάρχει υποχρέωση σ’ αυτό. Θα πρέπει, αν θέλουμε να πάμε πιο μπροστά, να διορθώσουμε πράγματα όμως».

Για τον αγώνα της Τούμπας και τη διαιτησία του ΠΑΟΚ - Πανσερραϊκός: «Δεν υπήρχε καλή απόδοση του διαιτητή. Δεν είναι και ωραία εικόνα να πηγαίνει τρεις φορές στο VAR ο διαιτητής. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν σωστές, αλλά από την παρέμβαση του VAR. Οι διαιτητές θα πρέπει να μελετούν περισσότερο τα παιχνίδια. Η θέση του διαιτητή δεν ήταν η κατάλληλη στα κόρνερ του ΠΑΟΚ. Αποδόθηκε δικαιοσύνη, αλλά μέσω VAR».