Μπορεί ο αποκλεισμός από την Ευρώπη να αλλάζει τα δεδομένα στα μεταγραφικά της ΑΕΚ, υπάρχουν όμως περιπτώσεις με ενδιαφέρον που μπορεί να απασχολήσουν την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού. Μία από αυτές είναι αυτή του Έντσο Ντίας, ο οποίος σύμφωνα με αναφορές από την Αργεντινή, εξετάζεται από την Ένωση προκειμένου να τον φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια ως δανεικό με οψιόν αγοράς, αν και η Ρίβερ Πλέιτ, στην οποία ανήκει μέχρι το 2026 θέλει να τον πουλήσει. Η ρήτρα του παίκτη βέβαια κρίνεται απαγορευτική, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Προκείται για μια περίπτωση που είχε βρεθεί στο κάδρο του Παναθηναϊκού με δημοσιεύματα από τη χώρα της Νότιας Αμερικής να αναφέρουν, ότι άρεσε πολύ στον Ντιέγκο Αλόνσο και μάλιστα γράφτηκε, ότι η ελληνική ομάδα προσέφερε 2,2 εκατ.Ευρώ στον σύλλογοο του Μπουένος Άιρες, αλλά η υπόθεση κολλούσε στον Μάρτιν Ντεμικέλις που έβαζε εμπόδια στη μεταγραφή. Μετά την αποχώρησή του όμως και την πρόσληψη του Μαρσέλο Γκαγιάρδο, η υπόθεση πήρε νέα τροπή. Έτσι αφού δεν προχώρησε το... πράσινο σενάριο, τώρα βλέπουμε τον παίκτη να «παίζει» στην κιτρινόμαυρη πλευρά. Φυσικά ούτε εδώ πρόκειται για εύκολη υπόθεση

Ένας Γκαούτσο που ήθελε να γίνει κτηνίατρος

Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1995 στο Λας Τόσκας μια πόλη με λιγότερους από χίλιους κατοίκους, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Λίνκολν, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες. Έμαθε να κλωτσά τη μπάλα από πολύ μικρός, αλλά και να αγαπά την αγροτική ζωή, συμβάλλοντας στις οικογενειακές γεωργικές εργασίες. Οι εικόνες αυτές χαράχτηκαν πολύ βαθιά στο μυαλό του και όπως έβλεπε τον πατέρα του να οργώνει στο χωράφι, έτσι κατάφερε και ο ίδιος να οργώνει μετέπειτα στο γήπεδο.

«Ο γέρος μου δούλευε στο χωράφι και έμενα εκεί. Έζησα 14 χρόνια χωρίς ρεύμα », είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στο Impacto Deportivo. Στα μαθητικά του χρόνια δεν φανταζόταν το μέλλον του στο ποδόσφαιρο. Ήθελε να γίνει κτηνίατρος, φοιτούσε σε αγροτικό σχολείο με 8 συμμαθητές και διδάχτηκε τις τυπικές γεωργικές εργασίες, όπως σπορά, συγκομιδή, βοσκή βοοειδών και ιππασία.

«Ό,τι έχει να κάνει με την ύπαιθρο είναι κάτι που με τρελαίνει. Δεν μετανιώνω για τίποτα για τα παιδικά μου χρόνια. Μεγάλωσα χωρίς τηλεόραση», είχε αναφέρει ο αθλητής που μέχρι σήμερα συνηθίζει παρευρίσκεται στο τοπικό παραδοσιακό φεστιβάλ «Jesús María» ντυμένος γκάουτσο, καουμπόι δηλαδή.

Ο Έντσο Ντίας με θαυμάστριά του ντυμένος καουμπόι σε φολκλόρ φεστιβάλ στην Αργεντινή

Τον είδαν σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ξεκίνησε στο Κλαμπ Ατλέτικο Σμιθ, που αγωνιζόταν στη Λίγκα του Κάρλος Κασάρες, πόλη του Μπουένος Άιρες, στην οποία παίζει η Αγροπεκουάριο, μία ομάδα, στην οποία αργότερα ο Ντίαζ έκανε τα πρώτα του βήματα ως επαγγελματίας. Κάθε μέρα περπατούσε 16 χιλιόμετρα για να πηγαίνει στην προπόνηση. Αυτή η καθημερινή συνήθεια όμως τον βοήθησε να χτίσι σημαντική φυσική κατάσταση, όπως έχει παραδεχτεί. «Νομίζω ότι γι' αυτό το τρέξιμο ή η προπόνηση δεν με κούραζαν. Υπήρχαν στιγμές που έπρεπε να πάω μόνος μου στην προπόνηση και επέστρεφα τρέχοντας γιατί είχε βραδιάσει» θυμάται.

Στην Casarense Soccer League ξεχώρισε, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ και μετά έκανε το άλμα για την Αγροπεκουάριο, όπου εντάχθηκε στη β΄ ομάδα, η οποία εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στη Federal B, την Δ' κατηγορία του αργεντινίνικου ποδοσφαίρου. Το 2017 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα με την οποία πραγματοποίησε εκείνη τη σεζόν 25 συμμετοχές στην Primera B Nacional (Β' κατηγορία) και προσέλκυσε το ενδιαφέρον σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την εποχή που κοούτσαρε ο Ζοσέ Μουρίνιο. «Δύο απεσταλμένοι ήρθαν να με δουν, αλλά ποτέ δεν μου απάντησαν. Είναι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή. Μίλησα μόνο με τους εκπροσώπους και η αλήθεια είναι ότι ήταν ευχαριστημένοι μαζί μου. Επρόκειτο να με δουν δυο παιχνίδια ακόμα», αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Ataque Futbolero.

Γιατί τον ξεχώρισε ο Ντεμικέλις

Τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε δανεικός στην Ταγέρες, όπου έγινε γρήγορα βασικό γρανάζι της ομάδας και οι άνθρωποι της Κόρδοβα δεν δίστασαν να τον κρατήσουν στο έμψυχο δυναμικό τους τα επόμενα χρόνια. Έπαιξε 128 παιχνίδια, με 7 γκολ και 10 ασίστ μέχρι το 2023, όποτε και τον απέκτησε η Ρίβερ Πλέιτ με 2,3 εκατ.Ευρώ. Υπό τις οδηγίες του Μάρτιν Ντεκιμέλις, πραγματοποίησε την περασμένη σεζόν 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 2 ασίστ και υπήρξε βασικός συντελεστής της κατάκτησης του νταμπλ της σεζόν 2023-2024.

Οι εμφανίσεις του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της βραζιλιάνικης Φλαμένγκο, τον περασμένο Απρίλιο, αλλά απ΄ότι φαίνεται η υπόθεση δεν προχώρησε. Όπως ανέφερεαν βραζιλιάνικα ΜΜΕ, η ρήτρα εξαγοράς του παίκτη ανέρχεται στα 15 εκατ.δολάρια δηλαδή 13,6 εκατ.Ευρώ. Σημειωτέον, ότι το όνομα του Ντίαζ βρέθηκε στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, ενώ υπήρχε ενδιαφέρον και από Τουρκία.

Αγωνιστικά, ο Ντίαζ είναι ένας αμυντικός που συνδυάζει δύναμη, ταχύτητα και τεχνική. Εκτός από αριστερό μπακ, μπορεί να παίξει και ως κεντρικός αμυντικός. Στην Αργεντινή αναφέρουν, ότι μπορεί να ταιριάξει σε διάταξη 3-5-2 ως αριστερό στόπερ. Αυτή η πολυλειτουργικότητά του ήταν ένα από τα στοιχεία που σαγήνευσε περισσότερο τον Μαρτίν Ντεμικέλις στη Ρίβερ Πλέιτ.