Όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού χορεύει στον ρυθμό του Φακούντο Πελίστρι, ο οποίος θα αποτελέσει την τρίτη ηχηρή καλοκαιρινή μεταγραφική κίνηση του «Τριφυλλιού» μετά τον Ίνγκασον και τον Τετέ, δεδομένων των χρημάτων που θα διατεθούν, προκειμένου ο Ουρουγουανός να έρθει στην Ελλάδα. Οι «πράσινοι» θα πληρώσουν για τον συμπατριώτη του Ντιέγκο Αλόνσο κοντά στα 6 εκατ.Ευρώ, μετά τα 7 που έδωσαν για τον Βραζιλιάνο και 4 για τον Ισλανδό.

Πότε απασχόλησε τον Ολυμπιακό

Το όνομά του βέβαια δεν είναι καθόλου άγνωστο στην Ελλάδα, αφού πριν από δύο χρόνια είχε ακουστεί έντονα για τον Ολυμπιακό, την εποχή που προπονητής ήταν ο Πέδρο Μαρτίνς. Στα 20 του τότε, ο Φακούντο Πελίστρι έψαχνε τον επόμενο προορισμό στην καριέρα του. Ήθελε να εξαργυρώσει την εικόνα που παρουσίασε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη νίκη με 4-0 επί της Λίβερπουλ, σε φιλική αναμέτρηση στην Αυστραλία, στην οποία ο Τεν Χαγκ χρησιμοποίησε 3 διαφορετικές 11άδες και 54 παίκτες.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Πελίστρι, ο οποίος μπήκε στο πρώτο λεπτό του δεύτερου μέρους και διαμόρφωσε το σκορ από πλευράς Γιουνάιτεντ ύστερα από εξαιρετική συνεργασία με τον Ντιαλό. Τότε το περιοδικό «SportBible» αποθέωσε τον Πελίστρι μαζί με τους Ζιντάν Ικμπάλ και Έρικ Μπέιλι σε εκτενές αφιέρωμα με τίτλο «Τρεις παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχουν μεγάλη ευκαιρία να εντυπωσιάσουν τον Τεν Χαγκ στην Αυστραλία». Στην κεντρική φωτογραφία του θέματος δέσποζε η προσωπική μονομαχία με τον δικό μας, Κώστα Τσιμίκα, της Λίβερπουλ.


Deal 8,5 εκατ.Ευρώ

Βέβαια από το 2020 είχε αρχίσει να χύνεται άπλετο μελάνι για την περίπτωσή του. Στα 18 του, ο Φακούντο Πελίστρι είχε αφήσει την πατρίδα του και την Πενιαρόλ, ώστε να ενταχθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Ήταν μία εποχή όμως πολύ περίεργη για το συγκρότημα που κοούτσαρε τότε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο νεαρός Ουρουγουανός ήταν τελευταία καλοκαιρινή μεταγραφή που ανακοινώθηκε, μία μέρα μετά το βαρύ 6-1 από την Τότεναμ στο «Ολντ Τράφορντ», που ήταν μία ντροπιαστηκή ήττα, η οποία οδήγησε τους... ερυθρομαυρόλευκους σε μπαράζ προσθηκών. Η Γιουνάιτεντ έσκασε 20 εκατ.Ευρώ στην Πόρτο για τον Τέλες από την Πόρτο, έκλεισε Αμάντ Ντιαλό από την Αταλάντα (πήγε στην Αγγλία από τον Ιανουάριο του 2021) έναντι 21+20 εκατ.Ευρώ.

Δεδομένα όμως η βόμβα εκείνης της περιόδου ήταν αναμφισβήτατα ο συμπατριώτης του Καβάνι. Οπότε η προσαρμογή του Πελίστρι στη Γιουνάιτεντ, το ντιλ του οποίου έφτασε τα 8,5 εκατ.Ευρώ, φάνταζε εύκολη υπόθεση λόγω της παρουσίας στους «Κόκκινους Διάβολους» ενός ποδοσφαιριστή που αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της Ουρουγουάης (του Καβάνι δηλαδή). Έπαιξε 2 ματς πρωταθλήματος με την Κ-23 της Γιουνάιτεντ, σκόραρε 2 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ. Τον Δεκέμβριο του 2020 ταλαιπωρήθηκε με κορωνοϊό και τον Γενάρη του 2021 δόθηκε δανεικός στη Ντεπορτίβο Αλαβές με την οποία συμπλήρωσε 12 ματς στη La Liga. Τότε παρέμεινε στην Ισπανία και την ίδια ομάδα, με τη φανέλα της οποίας μέτρησε 22 ματς σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, μπαίνοντας συνήθως ως αλλαγή. Το πολύ έξι παιχνίδια ξεκίνησε βασικός, ενώ στα παιχνίδια που πήρε, δεν έβγαλε ποτέ ολόκληρο 90λεπτο.

Τη σεζόν 2022-2023 επέστρεψε στο Μάντσεστερ, όπου έκανε 11 συμμετοχές με 1 ασίστ, το σημαντικότερο όμως ήταν, ότι πήρε χρόνο στο Europa League. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο είχε 9 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ και απέκτησε εμπειρία από Champions League αγωνιζόμενος σε 3 ματς ομίλων. Στον δεύτερο γύρο επέστρεψε στην Ισπανία, αφού δόθηκε δανεικός στη Γρανάδα με την οποία μέτρησε 15 συμμετοχές στη La Liga με 2 γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Εξτρέμ με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση

Ο Πελίστρι είναι μία περίπτωση εξτρέμ που καλύπτει τη δεξιά πτέρυγα. Πριν περάσει τον Ατλαντικό, τα δείγματα που είχαμε από αυτόν ήταν, ότι κάνει αρκετές κινήσεις και ως εσωτερικός μέσος. Συγκλίνει στον άξονα, ώστε να έρθει κατά μέτωπο με την αντίπαλη εστία και να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Στην πατρίδα του τον πιστεύουν πάρα πολύ. Τον θεωρούν, ως το next big thing μετά τον Φεντερίκο Βαλβέρδε της Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής, με τρεξίματα και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Στην επίσημη ιστοσελίδα των «κόκκινων διάβολων» πάντως τον αποκαλούν «συναρπαστικό εξτρέμ» που έχει απίστευτο αριθμό δυνατοτήτων (σακούλες δυνατοτήτων αναφέρουν μεταφορικά) και του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του "κατεργάρη" στον αγωνιστικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι διεθνής από το 2022 και μετρά 26 παιχνίδια με 2 γκολ.