Στο πρώτο στραβοπάτημα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, λες και είναι της... μοίρας της γραφτό, να σκοντάφτει κάθε 2η αγωνιστική με Ματίας Αλμέιδα (συνέβη με Βόλο πρόπερσι και Πανσερραϊκό πέρσι), αναδείχτηκε στον μέγιστο βαθμό το πρόβλημα που έχει η ομάδα στην επίθεση. Η Ένωση έχασε ένα σκασμό ευκαιριών, για να πανηγυρίσει την ισοφάριση με το γκολ του Μουκουντί, ενός αμυντικού δηλαδή, από γέμισμα του Λαμέλα σε στατική φάση. Είχε και δύο δοκάρια με Ελίασον και Κοϊτά για να συμπληρωθεί το παζλ της ατυχίας.

Το ότι χάνει ευκαιρίες η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού όμως μόνο στη μεταφυσική δεν οφείλεται. Στην ΑΕΚ καθαρόαιμο φορ από την πρώτη χρονιά του Ματίας Αλμέιδα μέχρι σήμερα μόνο ο Πόνσε ήταν που πωλήθηκε το καλοκαίρι και ο Φαν Βέερτ που απαξιώθηκε. Ο Αραούχο επειδή μεγάλωνε και έβγαζε ψυχολογικά, μετατοπίστηκε πίσω από τον επιθετικό ή στην αριστερή πτέρυγα και προώθησε τον Λιβάι Γκαρσία από δεξί εξτρέμ στην αιχμή του δόρατος, ένα πείραμα που βγήκε, γιατί ο παίκτης αύξησε τρελά τα στατιστικά του και ανέβασε το market value κατά 10 εκατ.Ευρώ από την εποχή που ήρθε στην Ελλάδα, ενώ έφτασε να κοστολογείται από τη διοίκηση πάνω από 20 εκατ.Ευρώ.

Παρότι ξεκίνησε πολύ δυναμικά τη σεζόν, με 5 γκολ στα προκριματικά απέναντι σε Ίντερ Ντ'Εσκάλδες και Νόα, ο 26χρονος ποδοσφαιριστής έδειξε ότι έχει προβλήματα στο σκοράρισμα, χάνοντας καθοριστικές φάσεις που αποτελούν κλασσικές ευκαιρίες για γκολ για έναν στράικερ υψηλού επιπέδου. Ειδικά στα τετ α τετ ο Λιβάι έχει θέμα. Βρέθηκε και στο Conference League ενώπιος ενωπίω με τον τερματοφύλακα και νικήθηκε. Συνέβη και με τη Λαμία απέναντι στον Κόστιτς.

Και ποια λύση έβγαλε από τη φαρέτρα του ο Αλμέιδα για την επίθεση; Τον Στίβεν Τσούμπερ που και αυτός δεν είναι κλασσικός επιθετικός, αλλά ούτε φημισμένος για την εκτελεστική του δεινότητα. Αν δεν ήταν ο Λαμέλα, για να παίξει περισσότερο κάθετα και να βγάλει μπαλιές ουσίας σε επιτιθέμενους, η ΑΕΚ ήταν αντιμέτωπη με μία ντροπιαστική ήττα μέσα στο σπίτι της.

Για να είμαστε δίκαιοι. Ο Αλμέιδα το έχει δηλώσει μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη. Θέλει επιθετικό και δεν ενδιαφέρεται για άλλη ενίσχυση. Φαίνεται να βρήκε αριστερό μπακ στο πρόσωπο του Πήλιου, αν και κάποιοι (ο Τύπος δηλαδή) δεν τον πιστεύουν. Το γιατί δεν έχει έρθει ακόμα επιθετικός είναι κάτι που μόνο ο προπονητής έχει την απάντηση. Είναι το γεγονός, ότι όσες περιπτώσεις τσέκαρε δεν του έκαναν ή μήπως περίμεναν την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας της ομάδας, για να γίνει προσθήκη;

Ο κόσμος φωνάζει. Ο κόσμος θέλει να δει την ομάδα του να πετά. Δεν είναι λογιστής να βλέπει ισολογισμούς. Αναγνωρίζει ότι έγιναν σημαντικές κινήσεις φέτος το καλοκαίρι και μάλιστα με νέα διοίκηση. Είδε παίκτες εγνωσμένης αξίας να φορούν τα κιτρινόμαυρα, όπως οι Λαμέλα-Περέιρα, αλλά ποδοσφαιριστές που μπορούν να δώσουν στοιχεία από το ταλέντο τους στην ομάδα, όπως ο Κοϊτά και ο Οντουμπαγιό. Αλλά βλέπει την ΑΕΚ να μπάζει στο κέντρο της άμυνας και να υπολείπεται σε θέσεις κλειδιά, όπως ο φορ.

Ο κόσμος όμως ζητά από τον προπονητή και δικαιότερη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, γιατί έχει μάτια και βλέπει. Είδε για παράδειγμα, ότι ο Φερνάντες έδειξε διάθεση και ενέργεια στη ρεβάνς με τη Νόα. Τη μάτωσε τη φανέλα το παλικάρι. Παρότι πήρε χρόνο στα προκριματικά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος γυάλισε πάγκο, ενώ με τη Λαμία έμεινε ανεξήγητα εκτός αποστολής ακολουθώντας τους Μήτογλου, Τσιλούλη, Γαλανόπουλο, Χατζισαφί.

Και αναρωτιέται ο Ενωσίτης, σε ένα παιχνίδι όπως αυτό με την ομάδα της Φθιώτιδας, παρότι στράβωσε, δεν μπορούσε να έχει παρουσία ο Ισπανός, ο οποίος και τεχνίτης είναι και διεισδυτικός και αποτελεσματικός στο ένας εναντίον ενός, αλλά και καλός εκτελεστής. Από τον Άμραμπατ που δεν ήταν καλός (ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο) στο παιχνίδι ίσως είχε περισσότερη τύχη. Και τελικά τί θα γίνει με τον 26χρονο ποδοσφαιριστή; Θα δοθεί δανεικός σε άλλη ελληνική ομάδα ή θα πάρει τις ευκαιρίες του στην ΑΕΚ; Αυτά είναι από τα ανεξήγητα, στα οποία ο προπονητής πρέπει να απαντήσει, όχι με δηλώσεις σε συνεντεύξεις Τύπου ή μπροστά στις κάμερες, αλλά στο γήπεδο...

Πάντως και πέρσι στην αρχή της σεζόν, η ΑΕΚ είχε πάρει περισσότερα γκολ από αμυντικούς παρά από επιθετικογενείς παίκτες. Θυμηθείτε το θέμα που είχε γράψει το Sportdog.