Tην απόκτηση του Ομάρ Κόλεϊ από τη Μπεσίκτας ανακοίνωσε ο ΠΑΟΚ, με τον παίκτη να υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας για 1+1 χρόνια, ενώ οι ετήσιες απολαβές του φτάνουν τα 1,2 εκατ.Ευρώ ετησίως. Ο αμυντικός από τη Γκάμπια, ήταν ο εκλεκτός του Ραζβάν Λουτσέσκου για το κέντρο της άμυνας της ομάδας της Θεσσαλονίκης, λόγω των αποχωρήσεων Κουλιεράκη και Εκόνγκ.

Άντεξε στο κρύο

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στη Ουαλιντάν που αγωνίζεται κορυφαία κατηγορία της πατρίδας του. Το 2010 δοκιμάστηκε στην Κάνσας Σίτι, σε μια προσπάθεια να βρει ένα καλύτερο μέλλον στις ΗΠΑ στα 18 του χρόνια. Η ομάδα του MLS όμως ήθελε να τον πάρει δωρεάν, χωρίς να πληρώσει την ομάδα του στην Γκάμπια. Το 2012 πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ ντε Μπανζούλ και αναδείχτηκε πρωταθλητής Γκάμπιας εκείνη τη σεζόν. Έναν χρόνο αργότερα ήρθε η ευρωπαϊκή περιπέτεια, με τη μεταγραφή του στη φινλανδική Κουπ, με την οποία υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Ο Αφρικανός κατάφερε όχι μόνο να αντέξει το κρύο, αλλά και να κάνει... τουρ στις σκανδιναβικές χώρες. Το 2015 έμεινε ελεύθερος και αποκτήθηκε από τη σουηδική Τζουγκάρντεν, η οποία έναν χρόνο αργότερα τον πούλησε 1,7 εκατ.Ευρώ στη βελγική Γκενκ.

Εκεί λόγω της θηριώδους παρουσίας τού κόλλησαν το παρατσούκλι Κ2 (είναι 1,91 μ.), το όνομα του δεύτερου ψηλότερου βουνού στον κόσμο δηλαδή. Στη Jupiler League αγωνίστηκε μια διετία και το 2018 η Σαμπντόρια έστρωσε χρυσάφι στα πόδια του, για να τον αποκτήσει έναντι 9,25 εκατ.Ευρώ. Η ιταλική «Gazzetta dello Sport», τον αποκαλούσε γίγαντα, ο οποίος άντεξε στο κρύο της Σκανδιναβίας και κατάφερε να διακριθεί, τον χαρακτήριζε, δε, όμοιο με τον Καλιντού Κουλιμπαλί, που εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στην Ιταλία με τη Νάπολι.

Ανίκητος στον αέρα

Αγωνιστικά ο Κόλεϊ είναι αξεπέραστος στον αέρα, λόγω της ασυνήθιστης σωματικής του δύναμης. Δεν είναι αργός και πνευματικά χαρακτηρίζεται πολύ συγκεντρωμένος καθώς δεν είναι επιρρεπής σε λάθη. Στην Ιταλία έμαθε πολλά πράγματα πάνω στην τακτική, όπου διδάχτηκε πολύ προσεκτικά στις ομαδικές κινήσεις της άμυνας με τετράδα, όπου η χημεία είναι θεμελιώδης για να σχηματιστεί ένα συμπαγές μπλοκ. Στην Τουρκία ο Γκαμπονέζος ανακάλυψε ένα κρυφό ταλέντο που δεν το είχε επιδείξει σε άλλους σταθμούς της καριέρας του.

Αναφερόμαστε στην έφεσή του στο σκοράρισμα. Τη σεζόν 2023-2024, υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος (μέχρι τον Απρίλιο που απολύθηκε ο Πορτογάλος), αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ αμυντικός της τουρκικής Super Lig σημειώνοντας απίστευτα στατιστικά. Σκόραρε επτά τέρματα στο πρωτάθλημα και 1 στα προκριματικά του Conference League. Αυτή ήταν η καλύτερή του επίδοση στην καριέρα του. Μέσα σε μια χρονιά κατάφερε να βρει δίχτυα περισσότερες φορές από τη συνολική του παρουσία στο φινλανδικό (6 γκολ) και το Σουηδικό πρωτάθλημα (5 γκολ)