Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε σε πολλούς το γεγονός ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκοψε από την ευρωπαϊκή λίστα τού ΠΑΟΚ τον Τόμας Μουργκ, πέρα από το αντίστοιχο "κόψιμο" και του Αντελίνο Βιεϊρίνια που φέτος θα έχει ακόμα πιο περιορισμένο ρόλο και, κυρίως, αυτός θα αφορά τα παιχνίδια των οποίων το τέμπο μπορεί να ακολουθήσει: Δηλαδή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Για να επιστρέψουμε στον Μουργκ, ο διεθνής Αυστριακός άσος τού Δικέφαλου ήταν έκπληξη που δεν θα βοηθήσει τον σύλλογο στις ευρωπαϊκές αγωνιστικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Ή μήπως δεν ήταν έκπληξη; Γιατί ο άλλος υποψήφιος, πλην του Βιεϊρίνια δηλαδή, ήταν ο Κιρίλ Ντεσπόντοφ που δεν έχει πάρει ακόμα μπρος φέτος - Δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στην προετοιμασία, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμα να πιάσει τον ρυθμό του.

Ο Ντεσπόντοφ θα γίνει σε δύο μήνες 28 ετών (άρα με καλύτερο potential και γνωστό όνομα στην Ιταλία!), με 7 εκατ. ευρώ market value και μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχαν δοθεί 3 εκατ. ευρώ στη Λουντογκόρετς για την απόκτησή του. Ο Μουργκ θα είναι 30 ετών σε δύο μήνες, με market value στο 1,8 εκατ. ευρώ και χωρίς κάποια ομάδα πλην ΑΠΟΕΛ (το 2022!) να έχει δείξει έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρον για εκείνον. 

Ναι μεν το κλαμπ είχε δαπανήσει 2 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 2020, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτά τα λεφτά στον Δικέφαλο τα έχουν "κλάψει" όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να αρχίσει η περσινή σεζόν που πήρε τα πάνω του, έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και γκολ και ανάγκασε την ομάδα να του δώσει νέο συμβόλαιο.

Οπότε μοιραία ο Μουργκ προτιμήθηκε από τον Ντεσπόντοφ, καθώς και ο Αυστριακός άσος αγνοείται αγωνιστικά όχι στην αρχή τής φετινής αγωνιστικής περιόδου, αλλά από όταν υπέγραψε την ανανέωση στο συμβόλαιό του τον περασμένο Φλεβάρη! Ο πεπειραμένος άσος άρχισε να... εξαφανίζεται από την 11άδα και να θυμίζει τον παλιό, κακό Μουργκ, με αποτέλεσμα οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις να έχουν πιο σίγουρο τον Μουργκ ότι θα απουσίαζε από την ευρωπαϊκή λίστα, παρά τον Αντελίνο Βιεϊρίνια!

Δεν είναι καλά τα νέα για το μέλλον τού Μουργκ στον Δικέφαλο αν δεν πάρει τα πάνω του μέσα στο επόμενο διάστημα, κι ας έχει συμβόλαιο μέχρι το 2026. Βέβαια ο Λουτσέσκου κατάφερε μια φορά να του δώσει κίνητρο και να γίνει πρωταγωνιστής στην 11άδα και, φυσικά, μπορεί να το κάνει ξανά. Αλλά το καμπανάκι που ήχησε με την ευρωπαϊκή λίστα, πρέπει να τον αφυπνήσει για να μην βρεθεί ξανά στον πάγο...

Η διαφωνία Λουτσέσκου-Σαββίδη και ο λόγος που χάθηκε ο Μεϊτέ

Προ εκπλήξεως έχουν βρεθεί στον ΠΑΟΚ μετά από τη λήξη τής προθεσμίας για να δηλωθούν παίκτες στην ευρωπαϊκή λίστα, αφού η ομάδα μετά την αποχώρηση των Έκονγκ, Κουλιεράκη και Νάσμπεργκ έχει μείνει με τρεις στόπερ - Μιχαηλίδη, Κεντιζόρα και τον νεοεισερχόμενο στην ομάδα Κόλεϊ.

Τυπικά, δηλαδή, αν προκύψει τραυματισμός σέντερ μπακ θα σημάνει κόκκινος συναγερμός στην ομάδα, αν και ήδη υπάρχει η πληροφορία που θέλει τον Θυμιάνη, που δεν έχει καταφέρει να βρει τον ρόλο του στα χαφ, να μετατοπίζεται στην άμυνα για να δώσει λύσεις. "Αν δεν υπήρχε ο Θυμιάνης θα έπαιζε ο Χρήστος Καρυπίδης στόπερ", μας είπε καλά ενημερωμένη πηγή από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την είδηση για την αλλαγή θέσης στον Θυμιάνη.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι για να φτάσει μια ομάδα που ψάχνει για στόπερ ολόκληρο το καλοκαίρι (η αποχώρηση του Έκονγκ ήταν δεδομένη, ενώ σε συντριπτικό βαθμό όλοι γνώριζαν ότι μετά τις 25 Αυγούστου θα φύγει και ο Κουλιεράκης!) να τον παίρνει στις 31 Αυγούστου (έναν και όχι δύο, αν και τελικά μαζί με τον Νάσμπεργκ αποχώρησαν τρεις!) δεν δείχνει και την ομαλότερη λειτουργία στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Και μην ακούτε και διαβάζετε πολλά που σχετίζονται με το "Ο ΠΑΟΚ θα φέρει στόπερ για την Ελλάδα", καθώς τώρα μπορεί να μην θέλει και ο Λουτσέσκου να έρθει παίκτης! Θα το εξηγήσουμε, αλλά πρώτα να κλείσουμε με το αγωνιστικό: Δύο αριστεροπόδαροι σέντερ μπακ (Κόλεϊ, Μιχαηλίδης), ένας δεξιοπόδαρος (Κεντζιόρα) και ένας από βαφτίσια (Θυμιάνης), μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της θέσης μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον ΠΑΟΚ β΄ υπάρχει και ο Δημήτρης Κωττάς - 19χρονος σέντερ μπακ, το επόμενο πρότζεκτ του Δικέφαλου, ψηλός, δυνατός, τραχύς, που αξίζει και θα πάρει ευκαιρία στην πρώτη ομάδα. Κάπως έτσι συνέβη και με τον Κουλιεράκη, άλλωστε, και τώρα παίζει στη Γερμανία...

Πάμε στα εσωτερικά του ΠΑΟΚ: Γιατί λέμε ότι τώρα, πια, μπορεί να μην θέλει ο Λουτσέσκου να έρθει άλλος παίκτης; Αφενός γιατί δεν είναι στην κουλτούρα του να συνεργάζεται και να αξιοποιεί άμεσα στην 11άδα ποδοσφαιριστές που δεν έχουν γίνει μέλη του γκρουπ. Αφετέρου, όμως, είναι και μια αντίδραση για όσα συμβαίνουν με το τμήμα που χειρίζεται τις μεταγραφές - Θυμίζουμε ότι μετά την αποχώρηση του Ζοσέ Μπότο από την ΠΑΕ, το τμήμα αυτό με επικεφαλής τον Γιώργο Σαββίδη φέρνει παίκτες στην ομάδα.

Οι δύο άνδρες είχαν διαφωνία και στην προηγούμενη θητεία του Ρουμάνου, καθώς ο Ραζβάν ήθελε να παραμείνουν οι Κάνιας και Σάκχοφ ενώ ο Γιώργος τους άφησε να φύγουν και έφερε στην ομάδα τον Αουγκούστο. Επόμενη τέτοια μεγάλη διάσταση απόψεων υπήρξε και φέτος το καλοκαίρι με τον Μεϊτέ, που καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο παίκτης χάθηκε τελικά για 300.000 ευρώ!

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, σαφώς και ο Ιβάν Σαββίδης είναι ενεργοποιημένος και ψημένος πολύ με τον ΠΑΟΚ, ειδικά μετά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο καλύτερος δυνατός βηματισμός στα εσωτερικά του κλαμπ λόγω του ότι δεν υπάρχουν 100% ξεκάθαροι ρόλοι. Καλό από τη μία αυτό, καθώς δείχνει οικογενειακό κλίμα, συσπείρωσης κ.λπ., αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί να προκαλέσει ψήγματα στην ευρθμία της λειτουργίας. Κάπως έτσι έμεινε μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη με 3 σέντερ μπακ ο ΠΑΟΚ, συν τον Θυμιάνη...