Ένας φιλόσοφος ήρθε στον ΠΑΟΚ! Μιλάμε για τη μεταγραφή του Ντέγιαν Λόβρεν, ο οποίος δεν φέρνει μόνο την εμπειρία και την ποιότητά του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά και μια μοναδική φιλοσοφία που βασίζεται στη σκληρή δουλειά, το πάθος και την ηγεσία. Μέσα από διάφορες δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της καριέρας του, οπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα στο Metrosport, διαφαίνεται μια φιλοσοφία που διαμορφώθηκε τόσο από τις δυσκολίες της ζωής όσο και από την αγάπη του για το άθλημα.

Intime

«Μου αρέσει να συνεχίζω να παλεύω στις δύσκολες στιγμές και δεν θα πω ποτέ ότι τελείωσα»

Η αίσθηση του αγώνα και της αφοσίωσης είναι κεντρικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Λόβρεν. Από μικρή ηλικία, ο Κροάτης είχε μάθει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να μην εγκαταλείπει. Αυτή η φράση είναι χαρακτηριστική του πνεύματός του, μιας νοοτροπίας που τον ώθησε να ξεπεράσει αντίξοες καταστάσεις τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Δεν είναι τυχαίο που κατάφερε να γίνει βασικό στέλεχος σε ομάδες όπως η Λίβερπουλ και να διακριθεί με την εθνική Κροατίας.

«Νομίζω ότι ο Κλοπ συνεχίζει να με επιλέγει λόγω των δεξιοτήτων μου στην εμψύχωση. Όλοι λένε ότι πρέπει να δουλεύουν πολύ πιο σκληρά όταν είμαι γύρω»

Υπήρξε ένας από τους αγαπημένους παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ, όχι μόνο για τις αγωνιστικές του ικανότητες αλλά και για τη συνεισφορά του στα αποδυτήρια. Η εμψύχωση και το πάθος του για το παιχνίδι επηρέαζαν τους συμπαίκτες του, τους ωθούσαν να προσπαθούν περισσότερο και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η ηγετική του φυσιογνωμία, η ικανότητα να μεταδίδει το πάθος του και να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία που φέρνει στον ΠΑΟΚ.

«Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου πήρε τα παγοπέδιλά μου. Μια μέρα ρώτησα τη μαμά μου: “Πού είναι τα παγοπέδιλά μου;” γιατί λάτρευα να κάνω πατινάζ τον χειμώνα. Και αυτή είπε μέσα από δάκρυα: “Ο μπαμπάς τα πουλάει τώρα… δεν έχουμε λεφτά για αυτή την εβδομάδα”»

Η παιδική ηλικία του Λόβρεν δεν ήταν εύκολη. Μεγαλώνοντας σε μια Κροατία που είχε πληγεί από τον πόλεμο, η οικογένειά του βρισκόταν συχνά σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το περιστατικό με τα παγοπέδιλά του αποκαλύπτει την τραγική πραγματικότητα που έζησε ως παιδί. Αυτές οι εμπειρίες τον διαμόρφωσαν, κάνοντάς τον πιο ανθεκτικό και πεισματάρη, με μια εσωτερική δύναμη που τον οδήγησε στην κορυφή.

«Αν η μικρή μου κόρη θέλει ένα παιχνίδι ή κάτι άλλο, κάποιες φορές της λέω, “Δεν έχω λεφτά”. Είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβει γιατί το λέω αυτό, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι τίποτα δεν έρχεται εύκολα»

Παρά την επιτυχία και τη φήμη του, παραμένει προσγειωμένος και προσπαθεί να μεταδώσει τις αξίες που του δίδαξαν οι γονείς του στην οικογένειά του. Το να πει «όχι» στη μικρή του κόρη, παρότι θα μπορούσε να της προσφέρει ό,τι θέλει, αποτελεί μέρος του μαθήματος ζωής που θέλει να της διδάξει: ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα στη ζωή χρειάζονται προσπάθεια.

«Πάντα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος από χθες»

Η φιλοσοφία του βασίζεται στην αυτοβελτίωση. Όσο καλός και αν θεωρείται, δεν επαναπαύεται ποτέ. Αντιθέτως, βλέπει την κάθε μέρα σα μια νέα ευκαιρία για να γίνει καλύτερος και να εξελιχθεί τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως άνθρωπος.

«Υπάρχουν ομάδες που ξοδεύουν πολλά χρήματα και αγοράζουν κορυφαίους παίκτες από όλο τον κόσμο, αλλά δεν είναι θέμα χρημάτων - είναι θέμα των συμπαικτών σου»

Για τον Λόβρεν, το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένας αγώνας ταλέντου και χρήματος. Η πραγματική επιτυχία έρχεται μέσα από τη συνεργασία και τη χημεία μεταξύ των παικτών. Το να έχεις τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο δεν εγγυάται τίποτα αν δεν υπάρχει ομαδικό πνεύμα.

«Για τους Κροάτες σημαίνει τα πάντα να παίζουμε για την εθνική ομάδα. Εξαιτίας του παρελθόντος. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν στον πόλεμο. Είναι σαν καθήκον για εμάς να τα δώσουμε όλα»

Η εθνική ομάδα της Κροατίας έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο μυαλό του. Δεν είναι απλά μια ομάδα αλλά μια εκπροσώπηση της ιστορίας και των θυσιών του λαού του. Οι μνήμες του πολέμου είναι ακόμα ζωντανές για τους Κροάτες και για τον ίδιο το να φοράει τη φανέλα της εθνικής είναι ένας τρόπος να τιμήσει όσους έχασαν τη ζωή τους. Αυτό το αίσθημα ευθύνης τον οδηγεί να δίνει πάντα το 100% όταν αγωνίζεται για την Κροατία.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μένα είναι όταν έχεις τον Μο Σαλάχ και τον Σαντιό Μανέ στην προπόνηση. Τότε ξέρεις πού βρίσκεσαι»

Η προπόνηση με παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Σαλάχ και ο Μανέ ήταν μια καθημερινή πρόκληση για τον Λόβρεν στη Λίβερπουλ. Αυτό του έδινε τη δυνατότητα να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στους καλύτερους, κάτι που τον βοηθούσε να βελτιώνεται συνεχώς.

«Λέγονται πολλά για μένα, αλλά αυτό με παρακινεί περισσότερο να δουλέψω πιο σκληρά και να αποδείξω σε όλους ότι κάνουν λάθος»

Έχει δεχτεί αρκετή κριτική στην καριέρα του, έχεις αυτό δεν τον αποθαρρύνει. Αντίθετα, τον ωθεί να αποδεικνύει έχεις επικριτές του ότι κάνουν λάθος. Αυτή η δύναμη που αντλεί από έχεις αμφισβητήσεις είναι αυτό που τον κάνει έναν από έχεις πιο δυναμικούς αμυντικούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

«Αν θέλεις να είσαι στην κορυφή, πρέπει να έχεις τη νοοτροπία του νικητή και την ηρεμία»

Πιστεύει ότι η επιτυχία δεν αφορά μόνο την ταχύτητα ή τη δύναμη, πρέπει να έχεις το κατάλληλο πνεύμα για να είσαι πρωταθλητής. Η ηρεμία και η αποφασιστικότητα είναι δύο από τα στοιχεία που καθιστούν κάποιον ηγέτη, και ο Λόβρεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει και τα δύο.

Intime