Το πρόβλημα καθίσταται εντονότερο αν αυτή η διαδικασία της προσαρμογής δεν γίνεται στον κατάλληλο χρόνο και έρχεται καθυστερημένα και συγχρόνως με την εξέλιξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει ολοφάνερα στον ΠΑΟΚ, με τον Λουτσέσκου να προσπαθεί έχοντας αρκετή όμως πίεση, να αξιολογήσει τους νεοφερμένους, οι οποίοι αποκτήθηκαν οι περισσότεροι προς το τέλος των μεταγραφών. Ασφαλώς το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στον «αντίποδα». 

Δηλαδή στους νεοαποκτηθέντες οι οποίοι θέλουν και αυτοί τον χρόνο τους για να επιβεβαιώσουν τις ικανότητες τους ή το βιογραφικό τους αν θέλετε. Στη δική τους περίπτωση βέβαια πρέπει να προσμετρηθούν και άλλες προϋποθέσεις, όπως ο χαρακτήρας τους. Η ευκολία ή η δυσκολία δηλαδή, προσαρμογής τους στο νέο τους περιβάλλον. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα σπουδαίων κατά κοινή ομολογία ποδοσφαιριστών, που αλλάζοντας πατρίδες και περιβάλλον, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Κάποιοι μάλιστα «χάνονται» στην κυριολεξία.

Θα μείνω για λίγο στο συγκεκριμένο θέμα, προσεγγίζοντας την περίπτωση Τσάλοφ. Όχι από την πλευρά του κόουτς ο οποίος σωστά τον χρησιμοποίησε με δεδομένο ότι ο καταξιωμένος Ρώσος επιθετικός ήρθε σχεδόν έτοιμος αγωνιστικά, αλλά από την πλευρά του παίκτη, τον οποίο μερικοί βιάστηκαν να τον κρίνουν, αγνοώντας στοιχειώδεις αποδείξεις των ικανοτήτων του και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Ο Τσάλοφ δείχνει «μπλοκαρισμένος» ψυχολογικά και αγωνιστικά και προσθέτω όντας βέβαιος και προσωρινά. Με τον χρόνο θα ξεμπλοκάρει. 

Για αυτόν ακριβώς το λόγο κι επειδή αποτελεί και μια πολύτιμη μονάδα στο ρόστερ των πρωταθλητών, καλό θα ήταν οι εθισμένοι στον «κανιβαλισμό» και στην «δολοφονία» χαρακτήρων ποδοσφαιριστών, να σταματήσουν αυτό που άρχισαν πολύ νωρίς. Ας κάνουν λίγη υπομονή. Λιγότερη κατά πολύ από αυτήν που έκαναν, προσπαθώντας να μας πείσουν πως είναι παικταράδες κάποια «παλτά», που μένουν επί μονίμου βάσεως στα αζήτητα.

Επιστρέφοντας ωστόσο στον Λουτσέσκου, επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από το δύσκολο πρόβλημα της προσαρμογής των νεοαποκτηθέντων, έχει επιπρόσθετα μπροστά του και την διαχείριση των ενδιάμεσων πολύ σοβαρών ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων, αντιμετωπίζοντας πανίσχυρες ομάδες.

Το Γιουρόπα Λιγκ δεν έχει καμία σχέση με το Κόνφερενς Λιγκ. Με μια πρώτη ματιά συναντάς τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Γαλατάσαραϊ και όχι την Μπάνια Λούκα και την Μπάτσκα Τόπολα. Ως εκ τούτου, ο Ραζβάν επί μονίμου βάσεως θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Όσο για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, να προσθέσουμε σε ότι γράψαμε χθες πως ο ΠΑΟΚ με την ισοπαλία που παραχώρησε στο υποδεέστερο του αντίπαλο, δεν έχασε τον σταθερό αγωνιστικό βηματισμό του, ούτε απομακρύνθηκε από τους στόχους του. Άλλους αρχίζουν να τους ζώνουν τα φίδια. Οι οποίοι άρχισαν μάλιστα τις «μπούκες» στα αποδυτήρια, όχι αυτή τη φορά για να επηρεάσουν και να απειλήσουν διαιτητές, αλλά για να προειδοποιήσουν αυτούς που μας παρουσίασαν σαν μάγους ότι αν δεν… «πιάσουν τα μάγια τους», θα έχουν κακά ξεμπερδέματα. Όσο για τη διαιτησία του Φαλήρου, όπου ο Βεργέτης επιχείρησε να γίνει ευεργέτης… σιγή ασυρμάτου.

Πηγή: Metrosport