Νίκη "οξυγόνο" για Παναθηναϊκό και Ντιέγκο Αλόνσο απέναντι στον Πανσερραϊκό! Ήταν κοινό μυστικό πως ο Ουρουγουανός τεχνικός βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ενδεχόμενη απώλεια βαθμών απέναντι στον ουραγό Πανσερραϊκό μπορεί να έφερνε ραγδαίες εξελίξεις. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι αν οι Πράσινοι δεν επικρατούσαν των Σερραίων, τότε θα κατέβαιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ με διαφορετικό προπονητή.

Ευτυχώς για το Τριφύλλι και τον Αλόνσο, η λύτρωση ήρθε στο τελευταίο δεκάλεπτο με πρωταγωνιστή τον Φίλιπ Τζούρισιτς. Με τον Σέρβο να κάνει -επιτέλους- αισθητή την παρουσία του όταν η μπάλα "έκαιγε", αφού το αποψινό ματς μπορεί να είναι και το πρώτο που ο Παναθηναϊκός πραγματικά νιώθει δικαιωμένος από την επένδυση στο πρόσωπο του Τζούρισιτς το καλοκαίρι του 2023! Θα έχει ενδιαφέρον η διαχείριση του Αλόνσο την επόμενη Κυριακή και το αν θα παρατάξει τον Τζούρισιτς βασικό στη Νέα Φιλαδέλφεια ή θα προτιμήσει Μπακασέτα, Πελίστρι.

Θα ήταν κρίμα για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού να την "πληρώσει" στο παιχνίδι που οι Πράσινοι έβγαλαν μάλλον για πρώτη φορά φέτος τις αρετές που διαθέτουν μεσοεπιθετικά. Ο Ουναΐ "γλύκανε" το παιχνίδι του Τριφυλλιού και δείχνει με το... καλησπέρα ότι θα κάνει τη διαφορά στη συνέχεια. Ο Μαροκινός έχει την κάθετη πάσα που τόσο πολύ ζητά ο Αλόνσο, ενώ έψαξε και το γκολ ο ίδιος σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Ένα οκτάρι τέτοιου επιπέδου έψαχναν οι Πράσινοι και η συνέχεια αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη.

Το στοιχείο της κάθετης πάσας βγήκε για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό για το Τριφύλλι, που έδειξε επίσης κάποιους αυτοματισμούς στο παιχνίδι του. Ο Πελίστρι ήταν καλός για ένα ημίχρονο, προτού "χαθεί" στο δεύτερο. Ο Ουρουγουανός απομονώθηκε αρκετές φορές μέσω του τεχνάσματος του Αλόνσο να φέρνει τον Μλαντένοβιτς κεντρικά ώστε να απομονώσει τον Πελίστρι στα άκρα δίνοντάς του την ευκαιρία να παίξει στο "1 vs 1" και να ταλαιπωρήσει την αντίπαλη άμυνα. Τόσο ο διεθνής Ουρουγουανός όσο και ο Τετέ συνέκλιναν συνεχώς προς τον άξονα χωρίς την μπάλα, όπως συνέβη με τον Βραζιλιάνο στο 1-0, δείγμα του ότι ο Αλόνσο θέλει οι εξτρέμ του να κάνουν αυτή την κίνηση ως "κρυφοί" φορ.

Ο Μπακασέτας ήταν δραστήριος και έκανε το καλύτερο του παιχνίδι μέσα στη σεζόν, ωστόσο η τοποθέτησή του σε θέση 8 μαζί με τον Ουναΐ και τον Αράο ως μοναδικό αμυντικό χαφ, δεν βοήθησε στο να "μακιγιαριστεί" η τεράστια αδυναμία του Παναθηναϊκού στο αμυντικό τρανζίσιον. Η ομάδα του Αλόνσο παραμένει αρκετά ανισόρροπη αφού μπορεί να διαθέτει εξαιρετικούς μεσοεπιθετικούς που κάνουν τη διαφορά, όμως όταν η μπάλα χάνεται, συχνά επικρατεί... το χάος. Οι χώροι που αφήνει το Τριφύλλι όταν επιτίθεται είναι μεγάλοι και οι μεταβάσεις από την επίθεση στην άμυνα κακές.

Ο Χουάν Φεράντο έκανε το αυτονήτο στο ΟΑΚΑ, παρέταξε δηλαδή τον Πανσερραϊκό με στόχο να χτυπήσει τους ανοιχτούς χώρους στην κόντρα και το πλάνο του πήγε μία χαρά. Με λίγη τύχη οι Σερραίοι θα μπορούσαν να πάρουν ακόμα και τη νίκη, καθώς δημιούργησαν 3-4 κλασικές ευκαιρίες. Αν ο Παναθηναϊκός δεν διορθώσει την αμυντική του λειτουργία, θα εξελιχθεί στη... χαρά των αντιπάλων τεχνικών, αφού ο τρόπος για να του δημιουργήσουν προβλήματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ως τώρα. Όσα κι αν κάνει η ομάδα στην επίθεση, κινδυνεύουν να πάνε στράφι αν η άμυνα "μπάζει", ενώ φυσικά δεν θα υπάρχει πάντα ένας Τζούρισιτς για να ξελασπώσει το Τριφύλλι. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μάχη με την ΑΕΚ, όπου λάθη σαν τα αποψινά δύσκολα θα συγχωρεθούν. Στην Τούμπα κατάφερε να καλύψει την αδυναμία του παίζοντας πολύ κλειστά και χωρίς ρίσκα. Θα εφαρμόσει ξανά αντίστοιχο πλάνο στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Τέλος, όσο κι αν βελτιώνεται η επιθετική λειτουργεία παιχνίδι με παιχνίδι, εξακολουθεί να παρατηρείται μία αδυναμία του Παναθηναϊκού να αξιοποιήσει στο έπακρο τον Φώτη Ιωαννίδη. Ο Έλληνας σέντερ φορ συμμετέχει λιγότερο στο παιχνίδι, μοιάζει πολύ συχνά να βρίσκεται σε διαφορά φάσης με τους συμπαίκτες του και αναγκάζεται πολλάκις να πηγαίνει σε ατομικές ενέργειες προκειμένου να απειλήσει. Κόντρα στον Πανσερραϊκό, ήταν ελάχιστες οι φορές που συνδέθηκε με τη μεσοεπιθετική γραμμή, με κορυφαία τη φάση του 39',όταν πήρε εξαιρετική κάθετη πάσα από τον Πελίστρι. Πέραν τούτου, λίγα πράγματα, και μάλιστα σε μία βραδιά που ο Παναθηναϊκός δημιούργησε ευκαιρίες...