"Κιτρινόμαυρο" βάφτηκε το αθηναϊκό ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής της Super League! Η ΑΕΚ επικράτησε 2-0 του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια και αναρριχήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. Η Ένωση άνοιξε το σκορ στο 30' με τον Πιερό και ο Άμραμπατ, στις καθυστερήσεις του αγώνα, με πέναλτι ύστερα από παρέμβαση του VAR για χέρι του Τσέριν, διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Οι φιλοξενούμενοι αφυπνίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, όπου είχαν ευκαιρίες με Τετέ και Ιωαννίδη, αλλά δεν κατάφεραν να αμφισβητήσουν την ανωτερότητα των γηπεδούχων.

Η ομάδα του "Δικέφαλου" αετού είναι πρώτη με 14 βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός παρέμεινε 8ος με 8. Την επόμενη αγωνιστική οι "κιτρινόμαυροι" αντιμετωπίζουν τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ενώ οι "πράσινοι" φιλοξενούν τον Ολυμπιακό.

Με Περέιρα βασικό η ΑΕΚ – Έκπληξη Αλόνσο με Μπακασέτα-Πελίστρι

Ο Ματίας Αλμέιδα είδε τους Άμραμπατ, Λιούμπισιτς, Μπρινιόλι να επιστρέφουν, δεν υπολόγιζε στους τραυματίες Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς, Οντουμπάτζο, Μουκουντί, ενώ ο Λαμέλα έμεινε εκτός αποστολής, όπως και ο Μαρσιάλ για τον οποίο τα ρεπορτάζ ανέφεραν, ότι μπορεί να βρισκόταν στον πάγκο και να έπαιρνε κάποιο χρόνο. Έτσι η ενδεκάδα καταρτίστηκε με τους Στρακόσια στην εστία, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Ρότα αριστερό και στόπερ τους Βίντα-Κάλενς. Στη μεσαία γραμμή κόφτης ήταν ο Σιμάνσκι με παρτενέρ τον Περέιρα. Αριστερό εξτρέμ τοποθετήθηκε ο Κοϊτά, δεξί ο Ελίασον, στην κορυφή αγωνίστηκε ο Πιερό με τον Πινέδα από πίσω του σε ρόλο κρυφού φορ.

Από πλευράς Τριφυλλιού, ο Βαγιαννίδης έμεινε εκτός για λόγους τακτικής,όπως και ο Μαξ που υπέστη διάστρεμμα, ενώ το ευχάριστο νέο ήταν η επιστροφή του Μάγκνουσον, έναν χρόνο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, ο οποίος ωστόσο τέθηκε εκτός 18άδας. Ο Ντιέγκο Αλόσον έριξε στη μάχη Μπάλντοκ, Ουναΐ και Τζούρισιτς, αλλά άφησε στον πάγκο Μπακασέτα και Πελίστρι. Την εστία υπερασπίστηκε ο Ντραγκόφσκι, με τους Μπάλντοκ, Ίνγκασον, Γεντβάι και Μλαντένοβιτς να αποτελούν την τετράδα της άμυνας. Στο κέντρο αγωνίστηκαν οι Αράο, Μαξίμοβιτς, Ουναΐ, με τους Τετέ και Τζούρισιτς να βρίσκονται πλάι στον Ιωαννίδη.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στρακόσια, Ρότα (89' Μήτογλου), Βίντα, Κάλενς, Πήλιος, Σιμάνσκι (71' Λιούμπισιτς), Περέιρα (71' Μάνταλος), Κοϊτά, Ελίασον (89' Άμραμπατ), Πινέδα (65' Γιόνσον), Πιερό
Παναθηναϊκός (Ντιέγκο Αλόνσο): Ντραγκόφσκι, Μπάλντογκ, Γεντβάι, Ίνγκασον, Μλαντένοβιτς, Αράο (80' Τσέριν), Ουνάι (80' Μπακασέτας), Μαξίμοβιτς (65' Πελίστρι), Τετέ (87' Γερμέγιεφ), Τζούρισιτς (66' Μαντσίνι), Ιωαννίδης

Ο Πιερό νίκησε τον Ίνγκασον στον αέρα

Το πρώτο ημίχρονο είχε πολύ καλό ρυθμό, με την ΑΕΚ να υπερτερεί έναντι του Παναθηναϊκού, ο οποίος σε αρκετά διαστήματα περιορίστηκε μόνο στο αμυντικό κομμάτι. Η Ένωση κυκλοφόρησε γρήγορα τη μπάλα και πίεσε ψηλά και από τα άκρα, με τους Ελίασον και Κοϊτά, το «Τριφύλλι», το οποίο κατέφερνε και απορροφούσε το «κιτρινόμαυρο» πρέσινγκ με τους Αράο και Ουνάι. Έτσι στα πρώτα λεπτά οι γηπεδούχοι κρατήθηκαν έξω από την περιοχή του Ντραγκόφσκι. Από τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου όμως τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν.

Στο 11' η ΑΕΚ πάτησε για πρώτη φορά περιοχή, με τον Πινέδα να στρώνει στον επερχόμενο Ρότα, ο οποίος έπιασε κάτι σαν σέντρα-σουτ το οποίο ήταν άστοχο. Ένα λεπτό αργότερα η πίεση του Ελίασον ανάγκασε τον Ντραγκόφσκι σε λάθος και στο να χάσει τη μπάλα, με τον Ίνγκασον να απομακρύνει σωτήρια προ του Πιερό που είχε μπροστά του κενή εστία. Στο 30' όμως οι «πράσινοι» δεν είχαν την τύχη με το μέρος του. Ο Ρότα σέντρα από δεξιά σημαδεύοντας τον Πιερό, ο οποίος νίκησε κατά κράτος τον Ίνγκασον στον αέρα και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Στοπ Στρακόσια σε Γεντβάι

Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός ανέβασε τις γραμμές του και προσπάθησε να βρει αντίδραση, χτίζοντας επιθέσεις από αριστερά. Στο 39' έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Τετέ βρέθηκε σε καλή θέση μέσα στην περιοχή, αλλά ο Κάλενς του πήρε τη μπουκιά από το στόμα πριν εκτελέσει. Από τη φάση όμως προήλθε ένα κόρνερ, το εκτέλεσε ο Βραζιλιάνος, σερβίροντας την ευκαιρία για τον Γεντβάι, την κεφαλιά του οποίου απέκρουσε ο Στρακόσια.

Στις καθυστερήσεις η ΑΕΚ βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα δεύτερο γκολ σε δύο φάσεις, όπου ο Παναθηναϊκός έδειξε να μην είναι συγκεντρωμένος αμυντικά. Η πρώτη ήταν με την κεφαλιά του Σιμάνσκι (ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Κοϊτά) που πήγε πάνω στην αγκαλιά του Ντραγκόφσκι, ενώ λίγο αργότερα ο Γεντβάι έκανε λανθασμένο διώξιμο πάνω στον Πιερό, πρόλαβε όμως και έβαλε κόντρα στο σουτ του Αϊτινού επιθετικού, ο οποίος ήταν μόνος απέναντι απ'το τέρμα με φοβερό οπτικό πεδίο.

Ξύπνησε στο δεύτερο

Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός άλλαξε την εικόνα του, με τους Ουναΐ και Τετέ να βγάζουν περισσότερη όρεξη και τρεξίματα στο παιχνίδι τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε τρία λεπτά το «Τριφύλλι» έβγαλε τρεις φάσεις, στις οποίες όμως η ΑΕΚ είχε απάντηση. Στο 48' ο Αράο έβγαλε κάθετη, ο Ιωαννίδης με ένα τσίμπημα της μπάλας έστρωσε στον Τετέ το σουτ του οποίου κόντραρε στον Βίντα, με τον Στρακόσια να πέφτει και να μπλοκάρει. Ένα λεπτό αργότερα το σουτ του Ουνάι μέσα στην περιοχή ήταν άστοχο, ενώ στο 50' ο Τετέ έκλεψε, πάσαρε στον Ιωαννίδη, αρκετά δυνατά όμως, με αποτέλεσμα ο Ρότα να εξουδετερώσει τον κίνδυνο.

Στον επόμενο τόνο όμως η ΑΕΚ πήρε ξανά τα ηνία και απάντησε με τρεις ευκαιρίες. Στο 52' η σέντρα του Κοϊτά δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε από Κάλενς και Πιερό που βρέθηκαν κοντά στο τέρμα, ενώ στο 55' η κεφαλιά του Βίντα ήταν πολύ αδύναμη για να δυσκολέψει τον Ντραγκόφσκι. Στο 62' ο Πινέδα έστρωσε για τον Πιερό, αλλά ο Ίνγκασον έδιωξε καθοριστικά σε κόρνερ, πριν εκτελέσει ο Πιερό.

Το καθάρισε ο Άμραμπατ

Από το 65' και μετά οι δύο προπονητές έκαναν τις διορθωτικές κινήσεις τους, με τον Αλμέιδα να ρίχνει στο ματς Γιόνσον, Λιούμπισιτς, Μάνταλο και ο Αλόνσο τους Πελίστρι και Μαντσίνι, ενώ στη συνέχεια μπήκαν Μπακασέτας και Τσέριν. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε δυσκολία στη δημιουργία σε αντίθεση με τηνΑΕΚ που είχε μια δυνατή φάση με κεφαλιά του Πιερό στο 80' και ένα μακρινό σουτ του Λιούμπισιτς που έφυγε ελάχιστα άουτ, στο 82'. Είχε προηγηθεί βέβαια στο 81' μια απόπειρα του Ιωαννίδη εντός περιοχής της Ένωσης, αλλά ήταν τραγικά ολομόναχος και η άμυνα των γηπεδούχων τον εξουδετέρωσε. Στο 87' και πάλι ο επιθετικός του Παναθηναϊκού βρέθηκε μέσα στην περιοχή, αλλά δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη σέντρα του Μλαντένοβιτς, αφού η κεφαλιά του ήταν πολύ αδύναμη και εύκολη λεία για τον Στρακόσια.

Στις καθυστερήσεις ο Κοϊτά έβγαλε άλλη μια σέντρα-φαρμάκι για τον Πιερό, ο Τσέριν έδιωξε με το κεφάλι, αλλά η μπάλα πήγε πάνω στο απλωμένο το χέρι του, με τον Στέγκεμαν να δείχνει πέναλτι, μετά από θέαση της φάσης. Ο Άμραμπατ ψώνισε τον σπεσιαλίστα του είδους, Ντραγκόφσκι, τον έστειλε στα δεξιά, σημάδεψε αριστερά και έγραψε το 2-0, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ. Το παιχνίδι πάντως ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ να βγάζει επικίνδυνη αντεπίθεση, αλλά ο Άμραμπατ δεν μοίρασε σωστά στον Πιερό, ο οποίος κλείστηκε και το σουτ που επεχείρησε έφυγε άουτ.

Τα σφυρίγματα

Διαιτητής ορίστηκε ο Γερμανός Σάσα Στέγκεμαν, με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Κριστιάν Γκίτελμαν, Κριστόφ Γκουνς και τέταρτο τον Ιωάννη Παπαδόπουλο. Στο VAR τοποθετήθηκαν οι Γουίνκμαν Γκουίντο και Φωτόπουλος Ανδρέας.

Στο 19' οι «κιτρινόμαυροι» φώναξαν για μία κίτρινη στον Σιμάνσκι που έκοψε καθαρά με τάκλιν τον Τετέ στην πλάγια γραμμή. Ένα λεπτό αργότερα διαμαρτυρήθηκαν για κάρτα που δεν δόθηκε σε μαρκάρισμα του Τζούρισιτς στον Πινέδα. Στο 33' ο Ελίασον έπιασε την μπάλα με το χέρι εμποδίζοντας εκτέλεση φάουλ από Μλαντένοβιτς αλλά δεν αντύκρυσε κίτρινη κάρτα από τον Στέγκεμαν. Στο 55' οι «κιτρινόμαυροι» διαμαρτυρήθηκαν, ότι δεν έδωσε κίτρινη στον Μλαντένοβιτς σε ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Ελίασον. Στο 16' ο Τσέριν έκανε χέρι, ο Στέγκεμαν πήγε να δει τη φάση στην οθόνη και έδωσε πέναλτι.

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 9' Ρότα, 19' Σιμάνσκι, 38' Ελίασον, 88' Γιόνσον – 21' Μπάλντοκ, 45'+1' Αράο, 59' Τετέ, 68' Ίνγκασον