Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στην ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι τραυματισμοί της ΑΕΚ. Μάλιστα όπως είχατε διαβάσει, εδώ στο Sportdog, ο Μάριος Ηλιόπουλος είχε συνάντηση με τον Ματίας Αλμέιδα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τη Δευτέρα όμως υπήρχαν ευχάριστα νέα που αφορούν το ιατρικό δελτίο, το ομολογουμένως είναι γεμάτο στην Ένωση τους τελευταίους μήνες από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Όπως ενημερωθήκατε, Έρικ Λαμέλα και Άντονι Μαρσιάλ μπήκαν στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης και ο Ματίας Αλμέιδα έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα τους, κάτι που σημαίνει, ότι υπάρχουν προϋποθέσεις, για να μπούνε άμεσα στα σχέδια του.
Ο συναγερμός για Λαμέλα
Για το θέμα του Αργεντινού υπήρξε έντονη ανησυχία. Ο τραυματισμός του προέκυψε μετά το παιχνίδι στη Λιβαδειά, όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός και έδειξε τα στοιχεία για τον οποία τον απέκτησε η ΑΕΚ και επιβεβαιώνουν την αξία του, πραγματοποιώντας την πιο γεμάτη εμφάνιση από τις 5 που μετρά με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Αγωνίστηκε άλλωστε για 81 λεπτά ενώ στα προηγούμενα παιχνίδια σε Super League και προκριματικά του Conference League ο χρόνος που του δόθηκε ήταν το πολύ 45 λεπτά.
Προέκυψε η διακοπή του πρωταθλήματος για τα παιχνίδια της Εθνικής και στα μέσα Σεπτεμβρίου έσκασε πρόβλημα με τον πρώην παίκτη των Ρίβερ Πλέιτ, Ρόμα, Τότεναμ, Σεβίλλη, το οποίο τον άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές. Ο Αργεντινός είχε δεχτεί ένα χτύπημα στο γόνατο. Οι εξετάσεις του όμως ήταν καθαρές. Η θεραπεία που ακολούθησε ήταν ξεκούραση.
Σταδιακά επανήλθε. Πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τα ρεπορτάζ ανέφεραν, ότι ήταν έτοιμος. Ωστόσο την Κυριακή το όνομά του δεν ήταν στη 18άδα. Τί συνέβη; Ο 32χρονος μεσοεπιθετικός έκανε τα ειδικά τεστ και ένιωσε ενοχλήσεις. Οπότε για να μην επιβαρυνθεί κρατήθηκε εκτός πλάνων. Τώρα φέρεται να μην έχει τις ίδιες ενοχλήσεις. Μένει να δούμε αν ο Αλμέιδα θα τον χρησιμοποιήσει στο Αγρίνιο, όπου η ΑΕΚ χάνει έναν δημιουργικό παίκτη λόγω καρτών, τον Μάνταλο, ή θα διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση αφού ο παίκτης δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό. Έτσι και αλλιώς η Ένωση έχει βάθος στο έμψυχο δυναμικό της, με την παρουσία παικτών με ποιότητα που μπορούν να αναπληρώσουν τέτοιου είδους κενά, όπως ο Πινέδα, ο Περέιρα και ο Λιούμπισιτς.
Ταλαιπωρία για Μουκουντί
Εκτός κανονικού προγράμματος παραμένουν Μουκουντί, Γκατσίνοβιτς, Γκαρσία και Οντουμπάτζο. Για τον Καμερνουνέζο στόπερ και τον Αγγλονιγηριανό μπακ τα μηνύματα είναι περισσότερο αισιόδοξα σε σχέση με τον Σέρβο εξτρέμ και τον επιθετικό από το Τρινιντάντ και Τομπάνγκο. Άπαντες αντιμετωπίζουν μυϊκά θέματα.
Ο Λιβάι Γκαρσία είναι γνωστό, πως είναι επιρρεπής. Για τον Μουκουντί υπήρχε ως έναν βαθμό σιγή ιχθύος. Πρόκειται άλλωστε για έναν παίκτη που αντιμετωπίζει μικροθεματάκια από το καλοκαίρι και έχει ταλαιπωρηθεί. Στις αρχές Ιουλίου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του φιλικού προετοιμασίας με τη Μπριζ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου «κόπηκε» από τα της Εθνικής Καμερούν με τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε για τα προκριματικα΄του Κυπέλλου Εθνών της Αφρικής. Ποιό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε; Όπως έμαθε η στήλη, ο θηριώδης στόπερ της ΑΕΚ είχε πελματιαία απονευρωσίτιδα, που είναι μία φλεγμονή στο πέλμα του ποδιού που προκαλεί έντονο πόνο κατά την βάδιση και το τρέξιμο.
Από εκεί και πέρα ο παίκτης έμεινε εκτός στο ματς με τον Βόλο, ξεκίνησε βασικός στη Λεωφόρο με Athens Kallithea αλλά στο 36' ένιωσε ενοχλήσεις και έγινε άμεσα αλλαγή. Όπως πληροφορηυήκαμε, ο Αφρικανός υπέστη θλάση Α' βαθμού, γι'αυτό και ήταν νοκ άουτ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν νοκ άουτ. Υπάρχει η αισιοδοξία, ότι από εβδομάδα θα μπει σε κανονικό ρυθμό προπόνησης.
Το ποστάρισμα του Μπονίνι
Για τους τραυματισμούς της ΑΕΚ είναι σίγουρο, ότι έχει σηκωθεί πολλή σκόνη τον τελευταίο καιρό. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι επικεφαλής ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα. Γίνεται ένα γαϊτανάκι με επίρριψη των ευθυνών ανάμεσα σε γιατρούς και γυμναστές με το μπαλάκι να πέφτει στους τελευταίους. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του υπεύθυνου εκγύμνασης της Ένωσης και συνεργάτη του Ματίας Αλμέιδα, Γκίντο Μπονίνι, μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος εξήγησε, ότι αν προπονείσαι... σοφτ δεν μπορείς να αντέξεις στο σκληρό παιχνίδι και στους υψηλούς ρυθμούς. Έχει και αυτός τα δίκια του.
Η αλήθεια όμως είναι, ότι οι γυμναστές δουλεύουν ένα επίπεδο έντασης στις προπονήσεις, αδιαφορώντας, ότι το ιδανικό και το ζητούμενο είναι, ο προπονητής να έχει όλους τους παίκτες ετοιμοπόλεμους. Οπότε πρέπει να υπάρχει συνεργασία (για να μην γράψουμε... χημεία και φανούμε υπερβολικοί), γυμναστών με εργοφυσιολόγους. Άλλωστε το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν.
Δεν είναι έκπληξη
Ανησυχία και προβληματισμός ναι μεν υπάρχει, αυτό όμως δεν σημαίνει, πως στην ΑΕΚ και στα ιατρικά επιτελεία της πέφτουν από τα σύννεφα. Ειδικά από τη στιγμή που υπήρχαν παίκτες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Euro, άπαντες στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο ήταν υποψιασμένοι. Ντομαγκόι Βίντα με Κροατία, Στίβεν Τσούμπερ με Ελβετία, Νταμιάν Σιμάνσκι με Πολωνία και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς με Σερβία, ήταν οι παίκτες της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού που βρέθηκαν στα γήπεδα της Γερμανίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Αυτοί οι παίκτες επέστρεψαν χωρίς να κάνουν διακοπές και προετοιμασία, μερικοί εκ των οποίων είχαν από πριν θέματα. Ο Τσούμπερ όπως θυμάστε είχε πρόβλημα στη γάμπα και μετά βίας συμμετείχε στο Euro. Όταν επέστρεψε πήρε ειδική άδεια και έλειψε περισσότερο από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Ο Βίντα αντιμετώπισε πρόβλημα στον αστράγαλό του κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Ο Γκατσίνοβιτς από το παιχνίδι στη Λιβαδειά (όπου σκόραρε) και μετά έχει βγει εκτός μάχης. Ο μόνος που αποδεικνύεται... σκύλος είναι ο Σιμάνσκι, τον οποίο εννοείται πως ο Αλμέιδα πρέπει να διαχειριστεί και εκείνον, από τη στιγμή που παίζει στα κόκκινα και δεν έχει χάσει ούτε ένα παιχνίδι από τα προκριματικά του Conference μέχρι σήμερα.
Τί λένε οι ιατρικές επιτροπές UEFA και FIFA;
Φανταστείτε πόσο μεγαλύτερος θόρυβος θα γινόταν για τους τραυματισμούς, αν η ΑΕΚ συνέχιζε στην Ευρώπη. Ήδη οι γιατροί όλων των ομάδων εκφράζουν ενστάσεις, ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι βεβαρυμένο για τους ποδοσφαιριστές, ιδιαίτερα όσων οι ομάδες παίζουν σαββατοκύριακο πρωτάθλημα και μεσοβδόμαδα Ευρώπη.
Τόσο η UEFA όσο και η FIFA έχουν ιατρικές επιτροπές, οι οποίες και αποφασίζουν. Από τη στιγμή που αυτές οι επιτροπές δεν βλέπουν επιβάρυνηση των ποδοσφαιριστών, οι γιατροί των ομάδων δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.