Ολόκληρη κουβέντα έχει ανοίξει για τον Ντιέγκο Αλόνσο και το μέλλον του στον Παναθηναϊκό μετά την ήττα στο ντέρμπι από την ΑΕΚ, καθώς δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι οι Πράσινοι έχασαν 3 βαθμούς και έχουν απομακρυνθεί από την κορυφή. Αλλά ότι η ομάδα δεν είχε καθόλου καλή εικόνα στο χορτάρι, έμοιαζε χωρίς πλάνο και χωρίς την ικανότητα για να δημιουργήσει φάσεις.

Προφανώς τα παιχνίδια με την Μπάνια Λούκα, στο πλαίσιο των ομίλων τού Conference League, αλλά και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που ακολουθεί, θα είναι εκείνα που θα κρίνουν το μέλλον του Αλόνσο: Κερδίζει και τα δύο ματς με πολύ καλές εμφανίσεις; Συνεχίζει στη θέση του και δουλεύει για να λύσει τα προβλήματα της ομάδας. Δεν το κάνει αυτό; Η κατάσταση θα είναι πολύ-πολύ δύσκολη.

Με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει ήδη η κουβέντα για την επόμενη μέρα, αφού δεν αποκλείεται άμεσα οι Πράσινοι να βγουν στη αγορά για προπονητή. Υπάρχουν αξιόλογες λύσεις αυτή την περίοδο στους free agent προπονητές; Πάντα υπάρχουν, αρκεί να μπορέσεις να τους δώσεις οικονομικό κίνητρο αλλά και πλάνο για την καριέρα τους. Από τον Ρούντι Γκαρσία μέχρι τον Έντιν Τέρζιτς, τον Ρόγκερ Σμιτ και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο ή τον Μαουρίτσιο Σάρι: Όλοι τους πολύ καλοί και δοκιμασμένοι προπονητές, που θα ήταν υπέρβαση αν μια ελληνική ομάδα κατάφερνε να τους φέρει στον πάγκο της.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί, αφού υπάρχει μια σειρά ακόμα από επιλογές που μπορούν να έρθουν σαφώς πιο εύκολα στη Σούπερ Λιγκ (ο Σάρι είχε απορρίψει τον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι ενω ο Κονσεϊσάο πολύ-πολύ δύσκολα θα ερχόταν σε αυτή τη φάση της καριέρας του στην Ελλάδα), και είναι εξίσου δοκιμασμένες λύσεις επιπέδου: Από τον Τσάβι Γκαρθία και τον Ιγκόρ Τούντορ, μέχρι τον Σάντσεθ Φλόρες, τον Ντιέγκο Μαρτίνεζ, τον Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο.

Η άποψη για να έρθει κάποιος που δεν έχει σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα

Εντός του Παναθηναϊκού υπάρχει ένας δυισμός, δυο διαφορετικές απόψεις για τον επόμενο προπονητή (αν και εφόσον αλλάξει η ομάδα προπονητή!): Η πρώτη είναι να μην έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Και έχει λογική: Η κατάσταση και η πίεση σε ένα τεράστιο κλαμπ όταν αλλάζει προπονητή είναι μεγάλη και, παρά το γεγονός ότι το ιδανικό θα ήταν ο νέος κόουτς να μην χρειάζεται καθόλου χρόνο προσαρμογής, από την άλλη πλευρά το να μην βιώσει αυτή την πίεση από τη στιγμή που δεν έχει επαφή με τη Σούπερ Λιγκ, ίσως να είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

Με αυτό το σκεπτικό είναι εξαιρετική η επιλογή του Νίκο Κόβατς, που έφυγε στο τέλος τής περασμένης σεζόν από τη Βόλφσμπουργκ και έχει περγαμηνές στην καριέρα του. Κι εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε προσπαθήσει ο μάνατζέρ του να τον περάσει στον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος μάνατζερ, όμως, είχε θέσει υπόψη των Πράσινων και τον Νεντάν Μπιέλιτσα, 53χρονο Κροάτη προπονητή με θητεία σε σημαντικές ομάδες (μεταξύ άλλων σε Αούστρια Βιέννης, Σπέτσια, Ντιναμό Ζάγκρεπ, Τράμπζονσπορ), που την περασμένη αγωνιστική περίοδο είχε καθίσει στον πάγκο τής Ουνιόν Βερολίνου, στη Bundesliga. Αλλά λίγες ημέρες πριν ανέλαβε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ο Νίκο Κόβατς
InTime / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στο ίδιος μήκος κύματος βρίσκεται ο Αμπελάρδο, 54χρονος προπονητής που αρέσκεται να παίζει κυρίως με 4-2-3-1 και έχει συνδέσει το όνομά του με τη Σπόρτινγκ Χιχόν (αρχικά ως βοηθός προπονητή, έπειτα ως πρώτος στη δεύτερη ομάδα και τελικά ως πρώτος στην πρώτη ομάδα!), ενώ εξαιρετική δουλειά είχε κάνει και σε Αλαβές, Εσπανιόλ και Σπόρτινγκ Χιχόν.

Τελευταία του ομάδα η Καταρχένα, στη La Liga 2, που όμως δεν είχε καλά αποτελέσματα και αποφασίστηκε να λύσει το συμβόλαιό του. Ο Αμπελάρδο είναι προπονητής τύπου Μεντιλίμπαρ, δηλαδή που καταθέτει διαπιστευτήρια σε ολόκληρη την καριέρα του στο ισπανικό ποδόσφαιρο, και χρειάζεται να πάρει την ευκαιρία σε ένα πιο μεγάλο κλαμπ για να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Ο Αμπελάρδο
AP Photo/ Rui Vieira

Η άποψη για να έρθει κάποιος που έχει σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα

Η άλλη προοπτική είναι να έρθει κάποιος με γνώση τού πρωταθληματος, που να μην χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Χωρίς να χρειάζεται να αναλύσουμε περισσότερο γιατί είναι σημαντικό αυτό.

Τέτοια λύση στους διαθέσιμος προπονητές είναι, δίχως αλλο, ο Βλάνταν Ίβιτς (φωτό παρακάτω). Που δεδομένα κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί και, ίσως, τώρα να είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Όπως και ο Ερολ Μπουλούτ, που πρόσφατα αποχώρησε από την Κάρντιφ: Δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και μπορεί να φέρει την ανανέωση που ψάχνει η ομάδα.

Για να είμαστε ειλικρινείς το όνομα του Γκουστάβο Πογέτ είχε συνδεθεί με τους Πράσινους στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ας κρατήσουμε και το όνομα του Δημήτρη Γραμμόζη με θητεία σε Μπόχουμ, Σάλκε και Καϊζερσλάουτερν στη Γερμανία, που φαίνεται ότι ψάχνει για νέο κίνητρο στην καριέρα του.