Ολόκληρη κουβέντα έχει ανοίξει, ξανά, για το μέλλον τού Ντιέγκο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό μετά την ήττα από τη Τσέλσι και, κυρίως, με την εμφάνιση των Πράσινων. Γιατί δεν είναι μόνο η ήττα από ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό κλαμπ, αλλά ότι η ομάδα δεν είχε καθόλου καλή εικόνα στο χορτάρι, έμοιαζε χωρίς πλάνο και χωρίς την ικανότητα για να δημιουργήσει φάσεις.

Με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει ήδη η κουβέντα για την επόμενη μέρα, αφού δεν αποκλείεται άμεσα οι Πράσινοι να…τρέξουν το θέμα για προπονητή - Το παιχνίδι με τον Άρη την προσεχή Κυριακή θα είναι απόλυτα κομβικό, καθώς αν δεν νικήσει, μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο να παραμείνει ο Ουρουγουανός στον πάγκο.

Υπάρχουν αξιόλογες λύσεις αυτή την περίοδο στους free agent προπονητές; Πάντα μπορεί να βρεθεί αξιόλογη λύση, αρκεί να υπάρξει οικονομικό κίνητρο και αγωνιστικό πλάνο. Από τον Ρούντι Γκαρσία μέχρι τον Έντιν Τέρζιτς, τον Ρότζερ Σμιτ ή τον Μαουρίτσιο Σάρι που αποτελεί και τη μεγάλη… καψούρα του Γιάννη Αλαφούζου. Όλοι τους πολύ καλοί και δοκιμασμένοι προπονητές, που θα ήταν υπέρβαση αν μια ελληνική ομάδα κατάφερνε να τους φέρει στον πάγκο της.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί, αφού υπάρχει μια σειρά ακόμα από επιλογές που μπορούν να έρθουν σαφώς πιο εύκολα στη Σούπερ Λιγκ (ο Σάρι για παράδειγμα είχε απορρίψει τον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι), και είναι εξίσου δοκιμασμένες λύσεις επιπέδου.

Εκείνοι που γνωρίζουν την Ελλάδα και δεν χρειάζονται προσαρμογής

Αν έρθει κάποιος με γνώση τού πρωταθληματος, που δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, είναι μια προοπτική με ενδιαφέρον - Ίσως η πιο δόκιμη αυτή την περίοδο. Τέτοια λύση στους διαθέσιμος προπονητές είναι, δίχως αλλο, ο Βλάνταν Ίβιτς (κάθε φορά που ελληνική ομάδα ψάχνει για προπονητή ακούγεται το όνομά του). Δεδομένα κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί και, ίσως, τώρα να είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Όπως και ο Ερολ Μπουλούτ, που πρόσφατα αποχώρησε από την Κάρντιφ: Δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και μπορεί να φέρει την ανανέωση που ψάχνει η ομάδα.

Για να είμαστε ειλικρινείς το όνομα του Γκουστάβο Πογέτ είχε συνδεθεί με τους Πράσινους στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ας κρατήσουμε και το όνομα του Δημήτρη Γραμμόζη με θητεία σε Μπόχουμ, Σάλκε και Καϊζερσλάουτερν στη Γερμανία, που φαίνεται ότι ψάχνει για νέο κίνητρο στην καριέρα του. Όπως και του Ιγκόρ Τούντορ αλλά και τον Τσάβι Γκαρθία...

Εκείνοι που δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα

Είναι οι περισσότεροι, από τον Σάντσεθ Φλόρες μέχρι τον Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο. Με αυτό το σκεπτικό είναι εξαιρετική η επιλογή του Νίκο Κόβατς, που έφυγε στο τέλος τής περασμένης σεζόν από τη Βόλφσμπουργκ και έχει περγαμηνές στην καριέρα του. Κι εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε προσπαθήσει ο μάνατζέρ του να τον περάσει στον Παναθηναϊκό. Στο ίδιος μήκος κύματος βρίσκεται ο Αμπελάρδο, 54χρονος προπονητής που αρέσκεται να παίζει κυρίως με 4-2-3-1 και έχει συνδέσει το όνομά του με τη Σπόρτινγκ Χιχόν (αρχικά ως βοηθός προπονητή, έπειτα ως πρώτος στη δεύτερη ομάδα και τελικά ως πρώτος στην πρώτη ομάδα!), ενώ εξαιρετική δουλειά είχε κάνει και σε Αλαβές, Εσπανιόλ και Σπόρτινγκ Χιχόν.

Τελευταία του ομάδα η Καταρχένα, στη LaLiga2, που όμως δεν είχε καλά αποτελέσματα και αποφασίστηκε να λύσει το συμβόλαιό του. Ο Αμπελάρδο είναι προπονητής τύπου Μεντιλίμπαρ, δηλαδή που καταθέτει διαπιστευτήρια σε ολόκληρη την καριέρα του στο ισπανικό ποδόσφαιρο, και χρειάζεται να πάρει την ευκαιρία σε ένα πιο μεγάλο κλαμπ για να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Ο αντι-Αλόνσο με προφίλ αντι-Αλόνσο

Ντιέγκο Μαρτίνεζ, 46χρονος προπονητής που είναι χωρίς ομάδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς αποχώρησε από τον πάγκο τής Μπόκα Τζούνιορς. Είναι εκείνος που το καλοκαίρι του 2023, όντας προπονητής στην Ουρακάν τότε, είχε δώσει το ok για να έρθει ο Σαντιάγκο Έσε στον Ολυμπιακό. Είναι δηλωμένος θαυμαστής τού Ματίας Αλμέιδα και ως ποδοσφαιριστής είχε θητεία στην Ελλάδα με τη φανέλα του Πιερικού και του Διαγόρα. Θέλει να κάνει το πέρασμα στην Ευρώπη, γνωρίζει ελληνικά και δεν είναι αρνητικός να έρθει στη Σούπερ Λιγκ, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του είχε συνδεθεί με τον Ολυμπιακό την εποχή που στην ομάδα βρισκόταν ο Αντόνιο Κορδόν. 

Η πληροφορία που υπάρχει αναφέρει ότι προσπαθεί να ρίξει ξανά γέφυρες με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και, μάλιστα, με τις ελληνικές επαφές που έχει. Γιατί λέμε ξανά ότι γνωρίζει τη γλώσσα και, φυσικά, δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Μάλιστα θα μπορούσε να

ταιριάξει καλά σε ομάδα με πολλούς λατινοαμερικανούς αλλά, προφανώς, και με Έλληνες. Δεν αναφερόμαστε στον Ολυμπιακό, φυσικά, καθώς ο Μεντιλίμπαρ είναι αμετακίνητος. Με τον Παναθηναϊκό προσπαθεί να αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας...

Το σημαντικό είναι ποιον θα εμπιστευτεί ο Γιάννης Αλαφούζος!

Αν τελικά αποχωρήσει από τον πάγκο τού Παναθηναϊκού ο Ντιέγκο Αλόνσο, είναι πολύ σημαντικό να δούμε αν θα είναι μόνος ή αν "θα πάρει μαζί του" κι άλλα στελέχη της ΠΑΕ. Γιατί αυτή την ώρα ακούγονται διάφορα. Και αυτό γιατί έχει ενδιαφέρον το ποιος θα εισηγηθεί στον Γιάννη Αλαφούζο για την επόμενη μέρα. Πέρσι, οταν είχε διώξει τον Γιοβάνοβιτς, την εισήγηση της είχε κάνει ο Ατζούν. το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο Παπαδημητρίου που είχε εισηγηθεί, αρχικά, τον Σάρι και έπειτα τον Αλόνσο. Τώρα;

Και το αναφέρουμε αυτό γιατί έχει σημασία σε ποια αγορά θα κινηθεί ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, ανάλογα με την εισήγηση που θα έχει. Ψυχραιμία για την ώρα γιατί από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι μέχρι το παιχνίδι με τον Άρη ο Αλόνσο θα είναι στη θέση του.Μετά δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει...