Η ΑΕΚ έχει χάσει τον χαρακτήρα και ταυτότητα της γιατί ο Αλμειδα έχει αποτύχει στη διαχείρηση της λογικής του «να χωρέσουν όλοι» με αποτέλεσμα το ποδόσφαιρο να τον τιμωρεί. Γράφει ο Νικος Τζαλίδης στο aek365:

Εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να γίνει ένας καταμερισμός ευθυνών με ανοιχτά χαρτιά, χωρίς εκπτώσεις και να παρθούν αποφάσεις που ενδεχομένως είναι σκληρές. Για τη διοίκηση, τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές. Ενδεχομένως, αυτές οι αποφάσεις να χρειαστούν μια παραδοχή αποτυχημένων επιλογών η μιας αποτυχημένης διαχείρισης, μιας αποτυχημένης διάταξης, μιας αποτυχημένης (μέχρι τώρα) μεταγραφής όσο μεγάλη η μικρή κι αν είναι. Δεν χωρούν πλέον εγωισμοί. Στα μάτια τα δικά μου, η λύση είναι μια: 

Ο Ματίας Αλμέιδα να κριθεί το καλοκαίρι και οι παίκτες που δεν μπορούν, ΤΩΡΑ από το ίδιο! Θα πρέπει να μπει μια τελεία στη μη ορθολογική λογική «να χωρέσουν όλοι» και να επανέλθει η ομάδα στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Να επανέλθει στο μέτρο του δυνατού, ο χαρακτήρας, η ταυτότητα και οι πολύ βασικές αρχές του γκρουπ που το έκαναν λειτουργικό. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να μπουν ξανά τα σωστά κομμάτια στην σωστή τους θέση. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστούν παίκτες με μεγάλα συμβόλαια που όμως η υπευθυνότητα τους μέχρι τώρα δεν συμβαδίζει με την αξία η τον μισθό τους η πολύ απλά δεν έχουν κολλήσει ακόμα με το πλάνο του προπονητή ή δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν. Ο Αλμέιδα, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και πρέπει να πάρει μια σκληρή απόφαση χωρίς να τον ενδιαφέρει το αν θα υπάρξουν τριγμοί στα αποδυτήρια ή αν θα μείνουν ονόματα στον πάγκο, στην εξέδρα η πάνε… σπίτι τους! 

Αυτό που πρέπει να τον απασχολεί τούτη την ώρα είναι να πλησιάσει όσο μπορεί το επιτυχημένο στυλ που εφάρμοσε για δυο σερί χρόνια και το οποίο έχτισε ο ίδιος με αίμα από το μηδέν κάνοντας την ΑΕΚ την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα κατακτώντας το νταμπλ την πρώτη σεζόν και φτάνοντας τη δεύτερη μια ανάσα από το back to back. Να μου πείτε, μπορεί να εφαρμόσει ποδόσφαιρο υψηλής πίεσης και έντασης τώρα; Με αυτά τα χαρακτηριστικά που διαθέτει πλέον το ρόστερ; Με αυτούς τους παίκτες; Η απάντηση είναι όχι. Μπορεί όμως να έχει αν μη τι άλλο, μια τακτοποιημένη ομάδα μέσα στο γήπεδο που να μπορεί έστω να εξυπηρετήσει κάποιες από τις βασικές αρχές και όχι αυτό το μη λειτουργικό σχήμα. 

Είναι τρελο να επιμένει σε πρόσωπα και σχήματα που δεν του βγαίνουν και που τον αναγκάζουν να πάει σε ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που είναι μη αποδοτικός και ακόμα πιο τρελό να στηρίζει παίκτες με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Είναι τρελό μια ομάδα που ήταν μάστερ στο παιχνίδι και την τακτική «ένας με έναν» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, πράγμα που απαιτεί για να το παίξεις και να αποδώσει αυταπάρνηση, θυσία, πειθαρχία και ΚΥΡΙΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ στο 1000% από κάθε μονάδα του γκρουπ, να έχει καταντήσει η πιο ανεύθυνη ομάδα του πρωταθλήματος. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην αλλοίωση του αγωνιστικού χαρακτήρα και για να είμαι συγκεκριμένος σε αυτό που αναφέρω και να μην παρεξηγηθώ το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά και μόνον οι καινούργιοι, ότι μπήκαν δηλαδή στην ενδεκάδα ο Πιερό, ο Περέιρα, ο Λαμελα, ο Κοιτα η ο Μαρσιαλ. 

Παρένθεση. Ο Πιερό για την ιστορία, θυμίζουμε πως αποκτήθηκε την ίδια στιγμή που όλο το καλοκαίρι η ομάδα αναζητούσε έναν επιθετικό διαφορετικού τύπου, πιο περιφερειακό (Κορέα-Φοφανά) και σίγουρα όχι έναν φορ target man, το οποίο τονίζω αφενός για να αναδείξω την λάθος προσέγγιση που ψάχνουμε να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες του με συνεχή γεμίσματα καθώς η ομάδα ποτέ δεν ειχε μάθει να παίζει με τέτοιον τύπου φορ και αφετέρου για να  σταθώ στην προβληματική συν-ύπαρξη Πιερό - Γκαρσία που ειναι ξεκάθαρο ότι δεν κολλάνε. Και μάλιστα όχι μόνο δεν κολλάνε, αλλά η κοινή τους παρουσία και με τον ΠΑΟΚ και στις Σέρρες, οδήγησε στην ταυτόχρονη απενεργοποίηση και των δύο! 

Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω. Αλλοίωση χαρακτήρα λοιπόν η τρόπου παιχνιδιού μπορεί να συναντάμε από τη μη χρησιμοποίηση του Πινέδα πάνω στον οποίο ο Αλμέιδα έστησε τον πρώτο χρόνο όλο το δημιουργικό κομμάτι, την κακή κατάσταση του Λιβαι Γκαρσία ή αν θέλετε καλύτερα την αδυναμία να βρει τον ρυθμό του, ο οποίος για δυο χρόνια ήταν ο νούμερο ένα επίδραστικος ποδοσφαιριστής προσδίδοντας συγκεκριμένη ταυτότητα στο γκρουπ επιθετικά η την τραγική διαχείριση μεταγραφικά στα άκρα της άμυνας, όπου η ΑΕΚ εκεί που πήγαινε να πάρει τον Γιαννουλη με συμβόλαιο άνω του εκατομμυρίου αριστερά και βρέθηκε να παίζει με τον Πηλιο και τον Χατζισαφι δυο χρόνια μεγαλύτερο… 

Η ΑΕΚ θα πρέπει τον Γενάρη να διορθώσει πολλά όσο τρελό κι αν ακούγεται λόγω της υπεροπλίας που έχει αλλά πρώτα απ’ όλα, και πριν κάνει οτιδήποτε άλλο, πρέπει να ξαναβρεί τον χαρακτήρα της για να επιβιώσει. Πρέπει να ξαναβρεί τον χαμένο εαυτό της και την αυτοπεποίθηση της. Να ξαναβρεί, κάτι από εκείνη τη φλόγα που έβγαινε από τα μάτια της αγέλης. Και να δανειστεί λίγο από την ψυχή και την καύλα του κόσμου που είναι πάντα εκεί, βρέξει - χιονίσει, με ανιδιοτέλεια πληρώνοντας από το υστέρημα του για να κιτρινίσει τις Σέρρες και να δημιουργήσει ΑΥΤΗ την ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ατμόσφαιρα, πριν, κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά, παίρνοντας πίσω στο τέλος πίκρα η οποία δικαιολογημένα εκφράζεται με γιουχάρισμα, αλλά την Τετάρτη και πάλι θα είναι όλοι εκεί, για να στηρίξουν. Γιατί η αγάπη υπερνικά τα πάντα και ο λαός της ΑΕΚ δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο. 

Κλείνοντας. Ο Αλμέιδα έχει τρομερές ευθύνες με τις αποφάσεις που έχει πάρει ρισκάροντας στον μέγιστο βαθμό και παραβαίνοντας δικούς του κανόνες για να πάει σε ένα άλλο τύπου ποδοσφαίρου που δεν του ταιριάζει και δεν ταιριάζει και στην ίδια την ομάδα και πρέπει ο ίδιος να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη για να κριθεί το καλοκαίρι. Το ερώτημα του «να σκεφτούμε αν έχω την ικανότητα να το αλλάξω» το προσπερνώ. Ήταν άστοχο και ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση είναι ο ίδιος και κανείς άλλος. 

Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ είναι κατά συρροή από το καλοκαίρι και πλέον, αγγίζουν τα όρια του ντροπιαστικού με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό από κάποια Νόα. Πρέπει να αντιδράσουν. Όσοι μπορούν. Όσοι δείχνουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ μέσα στο γήπεδο ειτε απο τον τρόπο που μαρκάρουν ειτε απο τον τρόπο που εκτελούν και δεν έχουν αντιληφθεί ποια φανέλα φοράνε ήρθε η ώρα κάποιος, εντός κλαμπ, ο προπονητής, ο Ηλιόπουλος, ο Μπρούνο Αλβες, δεν ξέρω ποιος θα είναι αυτός, να τους το θυμίσει κι αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα να τους στείλει όχι στον πάγκο, αλλά σπίτι τους. Η τακτική της επιβράβευσης απέτυχε, πλέον πρέπει να υπάρξει τιμωρητική διάθεση. 

ΥΓ: Εκτός της αγωνιστιστικής αποτυχίας, η ΑΕΚ βιώνει πλέον κατά συρροή σφαγές που όμοιες της συναντούσαμε τα χρόνια της σκληρής παράγκας. Η στάση της θα πρέπει να σκληρύνει θεσμικά και επικοινωνιακά, πρώτα απ’ όλα παίρνοντας αποστάσεις και αποσυροντας την εμπιστοσύνης της προς την ΚΕΔ Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ και της φυτευτής μαριονέτας από την Γαλλία και ακολούθως να χαραχτεί μια σοβαρή και πολύ συγκεκριμένη πολιτική που θα ξεμπροστιάζει ένα σύστημα το οποίο δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει έναν συγκεκριμένο σκοπό.