Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 η Νέα Φιλαδέλφεια και η οικογένεια της ΑΕΚ έζησε ιστορικές στιγμές. Η αναφορά γίνεται για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χωροστάτησε στις τελετές και εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολης Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος. Ο αρχηγός της Ορθοδόξου Εκκλησίας συμμετείχε ενεργά στην ονοματοδοσία της πλατείας Πατριάρχου, προς τιμήν του Πατριάρχου Κωνσταντίνου, για τον οποίο αξίζουν να αναφέρουμε μερικά λόγια, πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα μας, μιας και οι Ενωσίτες είναι νοσταλγοί της ιστορίας.
***Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ' ήταν εξόριστος και ανταλλάξιμος ιεράρχης. Εξελέξη Πατριάχης στις 17 Δεκεμβρίου 1924 . Ενάμιση μήνα αργότερα όμως και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου 1925 οι τουρκικές αρχές τον απέλασαν θεωρώντας τον ανταλλάξιμο. Αρχικά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και διέμενε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Στις 22 Μαΐου 1925 υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο και μετά από εξάμηνη διαμονή στη συμπρωτεύουσα μετακόμισε για ένα διάστημα στη Χαλκίδα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, όπου εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση υπέρ των Προσφύγων και απελαθέντων στην Ελλάδα Μικρασιατών, Κωνσταντινουπολιτών και Ποντίων.
Όπως μαθαίνουμε από εκκλησιαστικές πηγές, με ενέργειες του και σε συνεργασία με τον εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ, Κωνσταντίνο Σπανούδη παραχωρήθηκε, με την μεσολάβηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ο χώρος που σήμερα βρίσκονται το Στάδιο της ΑΕΚ και ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος μάλιστα εκοιμήθη στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 28 Νοεμβρίου 1930 και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Το 2011 τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκαν στο Νεκροταφείο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή δίπλα στους τάφους των υπολοίπων Πατριαρχών.
*** Ο Πατριάρχης στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη μνήμη του δολοφονημένου Μιχάλη Κατσούρη βρέθηκε δίπλα στη μητέρα του αδικοχαμένου οπαδού της ΑΕΚ. Μάλιστα συγκατάνεψε κουνώντας την κεφαλή της στα λόγια του Βαρθολομαίου, ο οποίος μίλησε για "αγριότητα και δολοφονικά ένστικτά άνθρωπων που ουδεμία σχέση έχουν με τις αξίες του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλας".
Ο Μιχάλης υπήρξε "θύμα τύφλης και αιμοχαρούς οπαδικής βίας, την οποία απορρίπτουμε και καταδικάζουμε με αγανάκτηση", ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και καταχειροκροτήθηκε.
***Ιστορική στιγμή για την ΑΕΚ δεν ήταν μόνο η παρουσία του Πατριάρχη αυτή καθαυτή, στα θυρανοίξια και τα μουσεία της ομάδας, στα οποία ξεναγήθηκε, αλλά και η συμπαρουσία δίπλα του των δύο ηγετών της ομάδας, του αποχωρήσαντα Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος εκκίνησε τη διαδικασία αναγέννησης της ομάδας το 2013, την επανέφερε στις εργοσταστιακές της ρυθμίσεις με την επιστροφή της σε μονοπάτια επιτυχιών και τίτλων και κυρίως έχτισε το σπίτι της στην ιστορική της έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και του νυν μεγαλομετόχου Μάριου Ηλιόπουλου.
Μάλιστα ο λόγος που εκφώνησε ο ιδιοκτήτης της Ένωσης είχε πολλά κοινά σημεία με αυτά του Πατριάρχη. Αμφότεροι στάθηκαν στην ιδέα και το πνεύμα που εκπροσωπεί επαξίως η ομάδα του "Δικέφαλου" αετού, στοιχεία στα οποία δίνει έμφαση με κάθε ευκαιρία δημοσίως ο Μάριος Ηλιόπουλος. Μάλιστα και οι δύο ομιλίες ολοκληρώθηκαν με το «ζήτω η ΑΕΚ».
*** Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφίχθη στην Αθήνα με το ιδιωτικό τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη. Το αεροπλάνο καθυστέρηση να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη λόγω του χιονιά που αντιμετώπισε πετώντας πάνω από την Ουγγαρία. Συνήθως ο Βαρθολομαίος χρησιμοποιεί στα ταξίδια του το αεροπλάνο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος φέρει τίτλο του Μέγα Άρχοντος Λογοθέτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Βέβαια και ο εμβληματικός παράγοντας της ΑΕΚ έχει στενούς δεσμούς με το Φανάρι.
Πριν δέκα χρόνια είχε τιμηθεί με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, για τις ευρύτερες κοινωφελείς πρωτοβουλίες του και την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό. Μάλιστα ο «Τίγρης» είχε γράφει ιστορία με την τιμή που του αποδόθηκε γιατί ήταν η πρώτη φορά από το 1453 που αλώθηκε η Πόλη που απονεμήθηκε το οφφίκιο του Άρχοντος Κουραπαλάτου, το οποίο ως αξίωμα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνδεόταν με σημαντικές ευθύνες στο Παλάτι και με τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων του δημοσίου βίου.
***Ο Πατριάρχης αναμένεται να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη πάλι με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Δημήτρη Μελισσανίδη, αφού βέβαια προηγουμένως επισκεφτεί τη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Όπως πληροφορούμαστε, ο Βαρθολομαίος θα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητήματα που αφορούν τη μονιμοποίηση της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.