Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν που ο Ολυμπιακός έλεγε στον Βιθέντε Ιμπόρα ότι καλό θα ήταν να βρει άλλη ομάδα για να συνεχίσει στην καριέρα του αφού, μέχρι τότε, αφενός δεν είχε βοηθήσει πολύ και αφετέρου ήταν εκτός των πλάνων του (τότε) προπονητή, Κάρλος Καρβαλιάλ. Ο Πορτογάλος μόλις (5 Δεκέμβρη ανακοινώθηκε) είχε προσληφθεί.

Ο Ισπανός χαφ ωστόσο, οικογενειάρχης άνθρωπος, θεώρησε πολύ δύσκολο μεσούσης της σεζόν να κάνει μια τόση μεγάλη αλλαγή. Κουβαλάει μαζί του ολόκληρη οικογένεια, παιδιά. Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου εύκολο να αλλάξει ξανά ζωή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Υπήρχαν σχολεία και μια καθημερινότητα στην οποία άπαντες μόλις είχαν προσαρμοστεί. Πόσο εύκολο ήταν ν' αλλάξει ξανά, πέρα από το ποδοσφαιρικό κομμάτι.


«Είναι δύσκολο να φύγω τώρα με την οικογένεια, θα ήθελα να μείνω, θα προπονούμαι και δεν θα δημιουργήσω κανένα πρόβλημα», απάντησε ο υψηλόσωμος ποδοσφαιριστής και εν τέλει έμεινε. Έμεινε και μερικές εβδομάδες μετά ο Καρβαλιάλ απολύθηκε, ανέλαβε ο Μεντιλίμπαρ και τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία του Ολυμπιακού. Βασικά γράφτηκαν στο πιο λαμπερό και σπουδαίο κεφάλαιο της πολύ πλούσιας ιστορίας του Ολυμπιακού. Και το όνομα του Ιμπόρα σ' αυτή έχει περίοπτη θέση.


Η ιστορία είναι άκρως διδακτική. Αν ο Ιμπόρα έλεγε «φεύγω» πέρυσι τον χειμώνα κάθε φορά που κάποιος θα έκανε ένα αφιέρωμα στις αποτυχημένες μεταγραφές του Ολυμπιακού το όνομα του παίκτη θα ήταν μέσα. Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που «συνταξιούχο» τον ανέβαζαν και «παλτό» τον κατέβαζαν με την πρώτη ευκαιρία στο πρώτο μισό της σεζόν (και έως και τον Φεβρουάριο για την ακρίβεια) θα αισθάνονταν απόλυτα δικαιωμένοι. «Τα λέγαμε εμείς, δεν έκανε ο παίκτης, 36 χρονών άνθρωπος για τα ένσημα ήρθε. Αυτά παθαίνεις όταν παίρνεις συνταξιούχους για να τη βγάλεις τσάμπα», θα έλεγαν και θα αυτο-αποθεώνονταν που τα είχαν πει εγκαίρως.

Ο Βιθέντε Ιμπόρα και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ
Intime


Μια τόση δα λεπτομέρεια ωστόσο αποκατέστησε μια τόση μεγάλη αδικία. Βασικά δύο ήταν οι λεπτομέρειες. Αφενός είπε όχι ο Ιμπόρα στο να φύγει τον Ιανουάριο και αφετέρου ήρθε ο Μεντιλίμπαρ. Γιατί ακόμα και αν έμενε ο Βιθέντε, εφόσον έμενε και ο Καρβαλιάλ (ή έρχονταν ένας άλλος Καρβαλιάλ αντί του Καρβαλιάλ) ο Ιμπόρα θα... έμενε «παλτό» ως το τέλος της σεζόν. Πιθανότατα. Όμως ο Μεντιλίμπαρ ήξερε ποιος είναι ο Ιμπόρα και σιγά σιγά τον «ζέστανε» πνευματικά και σωματικά και τον έκανε ΚΟΜΒΙΚΟ παίκτη στην τρελή πορεία ως την κατάκτηση του Conference.


Έγινε αυτός ο τεράστιος πρόλογος για να μπω στο θέμα. Και να μην το θέλω δεν μπορώ παρά να φέρω στο νου τον Ιμπόρα κάθε φορά που βλέπω την κριτική που δέχεται ο Γουίλιαν. Με ευκολία χαρακτηρίστηκε «νέος Μαρσέλο» αλλά αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν ισχύει. Μόνο ένας κολλημένος / εμμονικός μπορεί να το ισχυρίζεται ακόμα. Ο πλέον αρμόδιος απ' όλους, Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ τον λένε, αποκατέστησε και σ' αυτή την περίπτωση, την τάξη.


Αν ο Γουίλιαν ήταν τεμπέλης και δεν είχε διάθεση για προπόνηση, όπως όντως συνέβαινε με τον Μαρσέλο που ήρθε για κάτι άλλο στην Ελλάδα, όχι για να παίξει ποδόσφαιρο, ο Ισπανός κόουτς θα ήταν ο πρώτος που θα τον είχε πετάξει εκτός και δεν θα του έδινε φανέλα βασικού σε σημαντικά και δύσκολα ματς όπως αυτό με τον ΟΦΗ, τον Βόλο, ακόμα και την Τβέντε. Αφού τα βάλαμε σε μια τάξη αυτά, πάμε παρακάτω.


Η περίπτωση Γουίλιαν έχει ουκ ολίγες σημαντικές ομοιότητες με εκείνη του Ιμπόρα. Έχει όμως και μια σημαντική διαφορά. Η διαφορά είναι ότι ο Ιμπόρα ανακοινώθηκε / αποκτήθηκε κατά το βασικό στάδιο προετοιμασίας του Ολυμπιακού (11 Ιούλιου ήταν) και πρόλαβε να ενσωματωθεί στην Αυστρία όπου ήταν το υπόλοιπο γκρουπ. Ο Γουΐλιαν ανακοινώθηκε αποκτήθηκε 3 Σεπτέμβρη, όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε ήδη επίσημους αγώνες.

Ο Γουίλιαν
InTime

Στις σημαντικές ομοιότητες είναι η ηλικία. Τη βραδιά του τελικού του Conference League, στις 29 του περασμένου Μαΐου που ο Ιμπόρα «έβγαζε» άνετα και επιβλητικά 120 λεπτά αγώνα όντας ανάμεσα στους πολυτιμότερους / καλύτερους του Ολυμπιακού κόντρα στη Φιορεντίνα, ήταν ακριβώς 36 ετών, 4 μηνών και 13 ημερών. Στις 3 του περασμένου Σεπτέμβρη που ανακοινώθηκε ο Γουΐλιαν ήταν ακριβώς 36 ετών και 24 ημερών. 

Επίσης, στο πρώτο μισό της περυσινής σεζόν ο Ιμπόρα αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο (που τον κράτησε αρκετά εκτός) και ύστερα υποτροπίασε. Στον αστράγαλο, ως γνωστόν, τραυματίστηκε και ο Γουίλιαν και ύστερα επίσης υποτροπίασε κρατώντας τον ουσιαστικά εκτός για περίπου 2 μήνες.


Μέχρι το πρώτο μισό της περυσινής σεζόν ο Ιμπόρα είχε 568 λεπτά. Και είχε τόσο χρόνο γιατί, στην αρχή, ήταν προπονητής ο Ισπανός Ντιέγκο Μαρτίνεθ και έως ότου τραυματιστεί ο Ιμπόρα τον χρησιμοποιούσε αρκετά συχνά. Στο φετινό πρώτο μισό της σεζόν ο Γουίλιαν, που ήρθε αρκετά αργότερα από τον Ιμπόρα, έχει 499 επίσημα λεπτά με τον Ολυμπιακό.


Και φτάνουμε στο κρίσιμο / κομβικό σημείο. Ένα σημείο που μένει να φανούν οι προθέσεις του Ολυμπιακού και όχι μόνο. Θα θελήσει, όπως και με τον Ιμπόρα πέρυσι τέτοια εποχή, να διακόψει τη συνεργασία; Ως τώρα δεν υπάρχει πληροφορία που να λέει ότι έχει γίνει τέτοιου είδους κουβέντα με τον παίκτη. Ο Μεντιλίμπαρ, που ως γνωστόν έδωσε αρχές Δεκέμβρη φανέλα βασικού σε σημαντικά ματς στον Γουίλιαν αφού πια είχε ξεπεράσει το πρόβλημα στον αστράγαλο, πιστεύει στον παίκτη. 

Αν δεν τον πίστευε δεν θα τον αποθέωνε με δηλώσεις του. Θεωρεί ότι μπορεί να του δώσει ποιοτικές λύσεις σε συγκεκριμένα ματς και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Σημαντικό για τον «Μέντι» εξάλλου είναι ότι ο Βραζιλιάνος δεν του δημιουργεί προβλήματα, τουλάχιστον ως τώρα. «Αν δεν μου δημιουργεί προβλήματα και είναι επαγγελματίας όπως συμβαίνει ως τώρα δεν έχω πρόβλημα, να μείνει θα βοηθήσει», φέρεται να είναι η άποψη του 63χρονου κόουτς.
Το θέμα είναι βέβαια τι λέει και ο Ολυμπιακός, δηλαδή η διοίκηση. Θα θελήσει να δώσει χρόνο στον Γουίλιαν ελπίζοντας ότι θα εξελιχθεί σε Ιμπόρα Νο2; Ή μήπως είναι ένα πολύ ακριβό ρίσκο (σ.σ.: υπάρχει προφανώς... χάος μεταξύ του συμβολαίου του Ισπανού χαφ και του Βραζιλιάνου εξτρέμ που είναι απείρως πιο μεγάλο) που δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν; Τις απαντήσεις θα τις δώσει καλύτερα απ' όλους, ο χρόνος και οι εξελίξεις.