Στην πραγματικότητα διορθώνει τη λανθασμένη προσέγγιση που χρόνια τώρα είχε η ΠΑΕ Άρης επί του συγκεκριμένου ζητήματος…

Κρίνοντας από τη διαρροή της, η ΠΑΕ Άρης αποφάσισε τη διόρθωση ενός στρατηγικού λάθους μέσω της πρόθεσης αγοράς οικοπέδων περιμετρικά των αθλητικών εγκαταστάσεων του Νέου Ρυσίου προς όφελος βελτίωσης των αθλητικών χώρων της και ουσιαστικής ανάπτυξης των τμημάτων υποδομής. Πρόκειται για μια στρατηγική η οποία θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι του 2019, όταν το club πάτησε στιβαρά στα πόδια του μετά την εξουθενωτική περιπέτεια μιας τετραετίας.

Με πάσα ειλικρίνεια, δεν μου είχε προκαλέσει εντύπωση η μηδενική πίστη του Θόδωρου Καρυπίδη στην ανάπτυξη του οργανισμού μέσω της αντίστοιχης των τμημάτων υποδομής. Την ίδια διαφωνία είχα και με παλιό παράγοντα του Άρη (στο μπάσκετ) πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες καθώς η «αποδόμηση» των νεαρών παικτών αποτέλεσε συνήθεια και υποτιμητικά μιλούσε για «ταλεντάκια» και χρήματα πεταμένα στον Θερμαϊκό. 

Προϊόντος του χρόνου αποδείχθηκε το μέγεθος της λανθασμένης εκτίμησής του γιατί στον βυθό του κόλπου που περιβάλλει τη Θεσσαλονίκη πήγαν τα λεφτά που έδωσε σε Αμερικανούς, Αυστραλούς, Άγγλους, Λιθουανούς, Σέρβους και κάθε λογής εθνικότητες οι οποίες έφεραν πρόσκαιρες χαρές και ελάχιστα χρήματα στο ταμείο.

Για κάποιο λόγο, στο μυαλό των παραγόντων έχει καρφιτσωθεί η αντίληψη ότι υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης ενός αθλητικού οργανισμού. Είτε η άμεση επένδυση (πρώτη ομάδα) είτε η παραγωγική διαδικασία (μέσω των τμημάτων υποδομής). Εκτιμούν ότι λόγω χρημάτων είναι αδύνατος ο συνδυασμός αυτών των δύο, γι’ αυτό λανθασμένα βάζουν εαυτούς σε διαδικασία επιλογής. 

Επί σειρά ετών, ο Θόδωρος Καρυπίδης εξέφραζε την περιορισμένη πίστη του και τον χρόνο που δεν είχε για την επένδυση στις ακαδημίες. Προφανώς απαιτεί χρήματα γιατί χρειάζεται προσωπικό με τεχνογνωσία, παράλληλα των εγκαταστάσεων αλλά και των συνθηκών για την πραγματική ανάπτυξη των αθλητών. Δεν είναι όμως περισσότερα από αυτά που έχει «πετάξει» ο Άρης και ο ισχυρός άνδρας του στα τελευταία χρόνια. Με απλή γλώσσα. Αν προσθέσει κανείς τα χρήματα που έχασε στους Μήτρογλου, Ζερβίνιο, Ντουάρτε και Χαΐροβιτς, ίσα που βγαίνει και το κόστος μιας τριετίας.

Η αλλαγή πλεύσης δεν διαπιστώνεται σήμερα, αλλά υφίσταται εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο όταν τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο σταδιακής απορρόφησης άλλων ακαδημιών. Στη διάρκεια υπήρξαν γεγονότα τα οποία ενίσχυσαν την άποψη περί λανθασμένης στρατηγικής. 

Ο Στέφανος Τζίμας πουλήθηκε έναντι 25 εκατ. ευρώ καθώς άλλοι νεαροί Έλληνες παίκτες διακρίνονται στις ομάδες τους ή υποχρεώνονται να γίνουν ποδοσφαιρικοί μετανάστες σε ηλικία 17 ετών. Ο δε Μουζακίτης εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού ο οποίος πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League των νέων έχοντας μια εξαιρετική φουρνιά προς διαχείριση.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αν αποφασίσει ένας οργανισμός την επένδυση στα τμήματα υποδομής δεν σημαίνει ότι θα πατήσει και στην κορυφή της Ευρώπης. Στατιστικά όμως, είναι αδύνατο να μην απορροφηθούν τέσσερις-πέντε ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα οι οποίοι θα (σε) γλιτώσουν από συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, άρα σε εξοικονόμηση χρημάτων πέραν της προοπτικής ολοκληρωτικής απόσβεσης μέσω των πωλήσεων.

Η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων – όπως προανήγγειλε η ΠΑΕ Άρης – αποτελεί προϋπόθεση. Η πρόσληψη προπονητών με τεχνογνωσία είναι εξίσου απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση των τμημάτων υποδομής με την πρώτη ομάδα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η κεφαλή, ο Μαρίνος Ουζουνίδης δηλαδή, θα πρέπει να υποστηρίξει αυτό το σχέδιο.

Ερχόμενος στον Άρη, ο Μαρίνος Ουζουνίδης στάθηκε σε τρία πράγματα. Στην ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου παράλληλα της αθλητικής ανάπτυξης του club μέσω των δικών της παιδιών, στην αλλαγή νοοτροπίας και στον περιορισμό του ξένου στοιχείου σε βάθος χρόνου. Είναι προπονητής ο οποίος έχει το στομάχι για να αντέξει, υπό την προϋπόθεση ότι ομοίως θα πράξει και η διοίκηση. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι επενδύσεις και σε ξένους νεαρούς όπως ο Ντιαντί ή ο Νινγκ, αρκεί το κόστος να μην υπερβαίνει τον οικονομικό σχεδιασμό. Κι εκτός Ελλάδας υπάρχουν μπόλικα παιδιά με ταλέντο, φιλοδοξία και διάθεση. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να μην γίνονται παράλληλα.

Εν τέλει, κοινοποιώντας ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης των τμημάτων υποδομής και των αθλητικών εγκαταστάσεων, η ΠΑΕ Άρης διορθώνει ένα στρατηγικό λάθος κι εφόσον επιμείνει στο σχέδιό της προχωρώντας σε κινήσεις υποστήριξής του, είναι δεδομένο ότι σε βάθος χρόνου θα βγει κερδισμένη. Αρκεί φυσικά να υποστηρίξει με πράξεις…

Πηγή: Metrosport