«Είναι το μεγάλο μου όνειρο, πέρα από τις ακαδημίες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς υποδομές, είναι μια χώρα ένδοξη και είναι απίστευτο προνόμιο να είσαι Έλληνας αλλά είναι άσχημο πως γεννιέσαι σε μια χώρα που δεν υπάρχουν υποδομές. Αν θυμάστε και στην πρώτη μου παρουσίαση μίλησα για αναξιοποίητα έργα. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας και επειδή δεν υπάρχουν υποδομές εν γένει, όπως για παράδειγμα στο άθλημα που εγώ αγάπησα, τους αγώνες αυτοκινήτου, είναι όραμα να αναδείξουμε ταλέντα.
Διαβάστε επίσης...
Ξεκινάμε από τις ακαδημίες. Δεν θα ήταν πιο ωραίο σε μια ομάδα να είναι επτά Έλληνες στην ενδεκάδα ή έξι; Θέλουμε ανάδειξη ταλέντων, αξιοποίηση. Με προπονητές, αθλητές και σιγά-σιγά να κάνουμε ένδοξη την ΑΕΚ και σε άλλα αθλήματα. Θα προσπαθήσουμε κάθε χρονιά να δίνουμε έμφαση για τον κόσμο της ΑΕΚ».
Όσοι διαβάζετε αυτήν τη στήλη, έχετε συνειδητοποιήσει, ότι πολλές φορές τα κείμενα ξεκινούν με ένα απόφθεγμα, το οποίο σχετίζεται με το θέμα που αναπτύσσεται και αναλύεται μέσα 700 με 800 λέξεις. Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Μάριο Ηλιόπουλο και ειπώθηκαν στις 20 Ιουνίου, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΑΕΚ. Είναι η δεύτερη φορά που συστήθηκε στο ενωσίτικο κοινό, μετά την παρουσίασή του από τον προηγούμενο διοικητικό ηγέτη Δημήτρη Μελισσανίδη.
Υπενθυμίζουμε τα λόγια του Mr.SeaJets, επειδή ο άνθρωπος έχει όραμα να γίνει ο άνθρωπος που θα φτιάξει επιτέλους τις Ακαδημίες της ΑΕΚ. Η συγκεκριμένη συζήτηση φούντωσε στην κυριολεξία μετά το γκολ που πέτυχε ο Χρήστος Μουζακίτης στον πρόσφατο αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το οποίο έκρινε την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου υπέρ της ομάδας του Πειραιά. Αμέσως μετά το πανέμορφο τέρμα που σημείωσε ο 18χρονος κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με ένα παιδάκι κάτω των 10 ετών με φανέλα της ΑΕΚ, ο οποίος φέρεται να είναι ο άσος του Ολυμπιακού μερικά χρόνια πίσω. Τότε που είχε ένα πέρασμα από τις Ακαδημίες της Ένωσης.
Τότε ο «Μούζα» έπαιζε ως τερματοφύλακας. Ο πατέρας του, αν και βαμμένος Ολυμπιακός, τον πήγε στην ΑΕΚ, επειδή στου Ρέντη δεν υπήρχαν τμήματα για την ηλικία του. Αργότερα όμως κατάφερε και ντύθηκε στα «ερυθρόλευκα», δούλεψε, κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο του Youth League με την Κ-19 της ομάδας του Πειραιά, φέτος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε σταδιακά χρόνο, τον οποίο ο πιτσιρικάς εκμεταλλεύτηκε σε σημείο να αποτελεί πλέον βασική επιλογή και με τις εμφανίσεις του να κάνει τον κόσμο να τρίβει τα μάτια του.
Ξύπνησαν... πάθη
Στον μαγικό κόσμο της ΑΕΚ η απόδοση και η γκολάρα (περισσότερο) του Μουζακίτη ξύπνησαν τα πάθη και υπενθύμισαν τα λάθη. Γιατί η ομάδα μας αφήνει τέτοια ταλέντα να φεύγουν, αναρωτιέται ο Ενωσίτης; Τις και τι φταίει που δεν βγάζουμε και εμείς παίκτες από τα σπλάχνα μας; Έναν Γαλανόπουλο είχε η ΑΕΚ και αυτόν τον είχε πάρει από τον Κένταυρο Βριλησσίων το 2011 στα 15 του. Δεν φτιάχτηκε δηλαδή από τα 9 του σε «κιτρινόμαυρες» υποδομές, αν και υπάρχουν αντίθετες απόψεις που λένε, ότι στην Ένωση οφείλει το φτιάξιμό του, οι οποίες δεν στερούνται λογικής, αλλά η πορεία του είχε διαφορετική αφετηρία και πρέπει να αναφέρεται.
Οι Ακαδημίες της ΑΕΚ είναι ένα διαχρονικό αγκάθι για τις διοικήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα ακούγονταν βαρύγδουπες εκφράσεις, για να ανάδειξη ταλέντων και η επιθυμία να φτιαχτεί μια επαγγελματική ομάδα με Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αποδείχτηκε όμως εκ του αποτελέσματος, ότι «από το θέλω στο μπορώ να κάνω κάτι» μεσολαβούσε μια τεράστια απόσταση, την οποία η Ένωση δεν μπόρεσε να καλύψει σε σημείο αυτή η ιστορία με τις Υποδομές να κάνει συνεχώς κύκλους και ποτέ να μην εξελίσσεται, παρότι υπήρξαν εποχές που επενδύθηκαν τεράστια ποσά. Ο λαϊκός μύθος λέει για παράδειγμα, ότι την τριετία, την οποία ανέλαβε τις Ακαδημίες της ΑΕΚ ο Γρηγόρης Σαράντης, μπήκαν πάνω από 1,5 εκατ.Ευρώ. Είδατε εσείς να ξεπηδά κάποιο ταλέντο από τα Σπάτα, να ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα και να προκαλεί αίσθηση, όπως ο Μουζακίτης και Κωστούλας φέτος στον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει και άλλα ονόματα από πίσω, όπως ο Παπακανέλλος και ο Μπάκουλας;
Δεν είχε χώρο και έχασε Ιωαννίδη-Δουβίκα
Δεν είναι ο Μουζακίτης που έφυγε. Ο Μουζακίτης θα κατέληγε στον Ολυμπιακό γιατί ήταν Ολυμπιακός και η καψούρα του ήταν να παίξει στα ερυθρόλευκα. Υπήρχαν περιπτώσεις ονομάτων που κάνουν καριέρα και είναι σήμερα διεθνείς, οι οποίες ήρθαν στην ΑΕΚ, αλλά δεν μπορούσαν να τους κρατήσει. Όχι επειδή δεν έπεισαν, για να πούμε, ότι έγινε κάποιο... έγκλημα. Αλλά η Ένωση δεν είχε ξενώνες για να τους κρατήσει.
Για παράδειγμα το 2012 είχε έρθει σε ένα Fun Weekend για να δοκιμαστεί στην ΑΕΚ ο νυν επιθετικός του Παναθηναϊκού, για τον οποίο η Μπολόνια το καλοκαίρι είχε καταθέσει προσφορά ύψους 22 εκατ.Ευρώ, Φώτης Ιωαννίδης. Ο 25χρονος φορ προερχόταν από την επαρχία (Χαλκίδα), αλλά η Ένωση δεν είχε χώρο φιλοξενίας τέτοιων παιδιών (όπως έχει τώρα). Την ίδια χρονιά είχε δοκιμαστεί και ο Τάσος Δουβίκας! 'Ενας άλλος παίκτης που έβγαλε μάτια με τη φανέλα του Βόλου και τώρα κάνει καριέρα στο εξωτερικό έχοντας κινηθεί 27, 2 εκατ.Ευρώ για την περίπτωσή του για τις μεταγραφές από Βόλο σε Ουτρέχτη (1,2 εκατ.Ευρώ), απ' την Ολλανδία στη Θέλτα (12 εκατ.Ευρώ) και από την Ισπανία στην Ιταλική Κόμο (13 εκατ.Ευρώ).
Και αν αυτές είναι οι πιο γνωστές περιπτώσεις. Υπάρχουν υποθέσεις όχι τόσων γνωστών παικτών που οι εκάστοτε ιθύνοντες δεν ασχολήθηκαν μαζί τους, ενώ μπορούσαν να παίξουν, γιατί υπήρξε είτε κακή (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) είτε λάθος αξιολόγηση.
Το AEK City αλλάζει τα δεδομένα
Η νέα διοίκηση έχει θέσει εξ αρχής στόχο την ανάδειξη ταλέντων και την ανάπτυξη των Ακαδημιών, στις οποίες υπήρξαν αρκετές ζυμώσεις με προσθαφαιρέσεις. Διάθεση για δουλειά υπάρχει, τα αποτελέσματα όμως θα φανούν μέσα από μια επίπονη διαδικασία κρίσεων, αναπροσαρμογής σχεδίων και στόχων, ούτως ώστε να μπει το νερό στο αυλάκι και να αρχίζει η ομάδα να παράγει καρπούς από τα δέντρα της. Μέχρι σήμερα όμως οι Ακαδημίες της ΑΕΚ είχαν ζητήματα που αφορούσαν τη στέγασή τους, τα οποία η νέα τάξη πραγμάτων έχει κληθεί να επιλύσει.
Είναι σημαντικό, ότι η νέα διοίκηση προχωρά την υλοποίηση του ΑΕΚ City, οι εργασίες του οποίου αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του 2025. Η Ένωση θα καταφέρει να στεγάσει όλα τα τμήματα στα Σπάτα, όπου θα φτιαχτούν περισσότερα γήπεδα και θα υπάρχουν ξενώνες φιλοξενίας (και για την πρώτη ομάδα). Είναι μια σημαντική εξέλιξη, η οποία εφόσον πάρει σάρκα και οστά θα αποτελέσει σταθμό για το μέλλον των "κιτρινόμαυρων" υποδομών. Τα ντουβάρια και οι χλοοτάπητες δεν φτιάχνουν παίκτες, αλλά το έμψυχο δυναμικό, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.