Ιβάν Σαββίδης: Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ιβάν Σαββίδη δεν αμφισβητείται, όπως επίσης και η εξυπνάδα, με την οποία χερίζεται όλες τις υποθέσεις που τον αφορούν!
Διαβάστε επίσης...

Διαβάστε εδώ, ποιες είναι οι δραστηριότητές του σήμερα, μια πλήρης καταγραφή των όσων επιχειρεί, μέσα από το ρεπορτάζ του emakedonia, με την υπογραφή του Στέφανου Μαχτσίρα:
Την εκ νέου «ενεργοποίηση» του στα επιχειρηματικά πράγματα της Βορείου Ελλάδας σχεδιάζει ο Ιβάν Σαββίδης, με τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ να επιδιώκει να παίξει… μπάλα σε τέσσερα μέτωπα.
Υπό αυτό το πρίσμα, Dimera Hospitality, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και SWOT Hospitality βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την ανάληψη από την δεύτερη, την τρέχουσα τουριστική σεζόν, της διαχείρισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Meliton ενώ ενδεχομένως η SWOT να αναλάβει και τη διαχείριση του γηπέδου γκολφ (το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα), που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Porto Carras.
Με τις διαβουλεύσεις για το εμβληματικό συγκρότημα να εισέρχονται στο τελικό στάδιο, ο Ιβάν Σαββίδης επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες του emakedonia.gr, ολική επαναφορά και σε άλλα επενδυτικά μέτωπα που έχει ανοίξει στη Βόρεια Ελλάδα.
H «ηχηρή» επενδυτική επιστροφή του Ιβάν
Η «νίκη» του Ιβάν Σαββίδη στο μπρα ντε φερ με τους Γαλλοελβετούς κροίσους Ντρέιφους για τον ΟΛΘ με τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ να προχωρά σε μπαράζ αγορών μετοχών, έστειλε μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις πως όχι μόνο δεν έχει πρόθεση αποεπένδυσης από το λιμάνι αλλά στηρίζει την επιλογή του, χαράσσοντας νέα ρότα ανάπτυξης για την εταιρεία. Δεν είναι τυχαίο πως το επόμενο διάστημα θα πάρουν μπρος οι εργασίες επέκτασης του έκτου προβλήτα, ένα project το οποίο θα ανεβάσει πίστα το λιμάνι.
Στο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας που αναπτύσσει ξανά το τελευταίο διάστημα ο Ιβάν Σαββίδης στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο τερματισμός του πολεμικού μετώπου στην Ουκρανία που θα «απελευθερώσει» την κίνηση κεφαλαίων, καθιστώντας πιο εύκολη τη χρηματοδότηση επενδυτικών projects που ενδεχομένως είχαν μπει στον πάγο.
Αθλητικό κέντρο στη Θέρμη και νέα Τούμπα… ξαναπαίζουν μπάλα
Επιπλέον, εξελίξεις το προσεχές διάστημα (ίσως ακόμα και μέσα στο Μάιο) αναμένονται και σε άλλα δύο καυτά projects με τον Ιβάν Σαββίδη να στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το προπονητικό κέντρο του Δικεφάλου στη Θέρμη και τη νέα Τούμπα.
Για το προπονητικό κέντρο αγοράστηκαν, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, συνολικά 150 στρέμματα στην Θέρμη (αντί 3 εκατ. ευρώ), μια περιοχή με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Προπονητικό κέντρο
Ο Δικέφαλος του Βορρά αναμένεται να αποκτήσει ένα από τα πιο σύγχρονα προπονητικά κέντρα στην Ευρώπη (η επένδυση δύναται να ξεπεράσει τα 10 εκατ.). Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αδειοδότησης, η λήψη προσφορών για τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες κατασκευής των γηπέδων και των κτιρίων με τη συνολική έκταση των κτιριακών χώρων να ξεπερνά τα 10.000 τ.μ.
Τούμπα 2.0
Γκάζια για την εκπόνηση ενός στιβαρού business plan που θα ξεκλειδώσει το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ (χωρητικότητας πέριξ των 35.000 θέσεων) έχει ζητήσει από το επιτελείο του ο Ιβάν Σαββίδης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι από τη νέα χρονιά το project να ανεβάσει στροφές για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο με υπογειοποιήσεις, δημιουργία εμπορικών χώρων και πάρκινγκ.Mέχρι σήμερα το σχέδιο για την ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ και της περιοχής της Τούμπας, προϋπολογισμού που αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση και από Ιβάν Σαββίδη και από κρατικούς πόρους), εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά.
Αρχικά οι καθυστερήσεις προήλθαν από την πλευρά της πολιτείας. Από το 2018 που παραχωρήθηκε μία έκταση από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το 2019 που υποβλήθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, φτάσαμε στον Ιούνιο του 2022, για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.Τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και να δοθεί στη δημοσιότητα ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του project.
Νέα πνοή στο Porto Carras
Το εμβληματικό συγκρότημα του Porto Carras στη Σιθωνία Χαλκιδικής, εφόσον τελεσφορήσουν οι διαβουλεύσεις με τη SWOT (πηγές της εταιρείας με τις οποίες επικοινώνησε το emakedonia.gr διέψευδαν την συμφωνία), επιχειρεί ένα αναπτυξιακό άλμα, γυρνώντας σελίδα στο «βιβλίο» της πλούσιας ιστορίας του.
Με τη διαχείριση νευραλγικών τομέων της επιβλητικής ξενοδοχειακής μονάδας να περνούν σε έναν δυναμικό παίκτη και έμπειρο γνώστη της αγοράς, στόχος είναι το Portο Carras να επανακτήσει θέση πρωταγωνιστή στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό τουριστικό… ρινγκ.
Η Dimera, εκχωρώντας το management του ξενοδοχείου, θα επικεντρώθεί στην υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων που περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό της από την εξαγορά του συγκροτήματος το 2020 και μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.
Ποια είναι η SWOT
Η SWOT είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης ξενοδοχείων υπό την καθοδήγηση των Γιώργου και Πάνου Κωνσταντινίδη και Στέλιου Κουτσιβίτη. Η εταιρεία κατέχει πρωταγωνιστική θέση στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, διαθέτει υπό τη σκέπη της (έχει αναλάβει το management) 27 ξενοδοχεία και resorts σε όλη την Ελλάδα που είτε βρίσκονται ήδη εν λειτουργία είτε θα ανοίξουν τις πύλες τους σύντομα (μεταξύ άλλων στην Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά, την Πάρο).
Στη Βόρεια Ελλάδα διαχειρίζεται τα Monasty Autograph Collection, Egnatia Palace Hotel & Spa στη Θεσσαλονίκη και το Cora Hotel & Spa στη Χαλκιδική.
Η εξαγορά αντί 103,8 εκατ. το 2020 και οι επενδύσεις
Υπενθυμίζεται πως το 2020 εν μέσω πανδημίας έκλεισε η συμφωνία για την εξαγορά του συγκροτήματος Porto Carras αντί 103,8 εκατ. ευρώ από την Dimera Hospitality, συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη. Το δεκαετές επενδυτικό σχέδιο προέβλεπε τη συνολική αναδιάρθρωση του Porto Carras Grand Resort με επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων για την ανακαίνιση των δύο μονάδων, την κατασκευή πολυτελών βιλών και την ανάπτυξη της μαρίνας.
Από το 2023 μέχρι σήμερα έγιναν βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την ανακαίνιση στο ξενοδοχείο Meliton και την αναβάθμιση του golf, καθώς και παρεμβάσεις στο οινοποιείο του Κτήματος Πόρτο Καρράς. Αντιθέτως, η ξενοδοχειακή μονάδα Sithonia παραμένει κλειστή. Εκτιμάται ότι θα απαιτήσει μία επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Πηγή: sfina.gr
