Ο Νικος Τοπολιάτης σαν Έλληνας... Indiana Jones ζει την περιπέτεια της Ινδίας ως sport director της Παντζάμπ. Εδώ και χρόνια έχει χτίσει σε συνεργασία με τους συντελεστές του και πολλή σκληρή δουλειά έχει οικοδομηθεί ένα πολύ δυνατό και επιτυχημένο πρότζεκτ, το οποίο μας κάνει υπερήφανους.
Διαβάστε επίσης...
Μιλώντας στο Sportdog.gr ο συμπατριώτης μας μάς ταξιδεύει στη χώρα της Ασίας, περιγράφει τις συνθήκες που βρήκε και πως οργάνωσε την κατάσταση. Υποστηρίζει, ότι υπάρχουν παίκτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν Ινδοί ποδοσφαιριστές σε ευρωπαϊκές ομάδες. Η μεγάλη του αγάπη είναι η Ακαδημία, στην οποία έχει δοθεί ψυχή τε και σώματι. Όπως παραδέχεται έχοντας πάρει εμπειρία και τεχνογνωσία από 13 χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό, ήταν ο καλύτερος οδηγός για να οργανώσει τις Υποδομές του συλλόγου, οι οποίες έφτασαν να τροφοδοτούν την πρώτη ομάδα με 11 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν βρίσκονται απλώς εκεί, αλλά συμμετέχουν.
Τον ρωτήσαμε για την κατάκτηση της Youth League από τα παιδιά του Ολυμπιακού και την αξιοποίηση ταλέντων όπως ο Μουζακίτης και ο Κωστούλας. Είχε μάλιστα να διηγηθεί ξεχωριστές ιστορίες για τους δύο νεαρούς και εξήρε το έργο του Μεντιλίμπαρ και της διοίκησης της ομάδας του Πειραιά για την αξιοποίησή τους. Παράλληλα μοιράστηκε τους στόχους της ομάδας για το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον σε μια συνέντευξη που αξίζει να διαβαστεί ή να παρακολουθηθεί μέσω του βίντεο που ετοιμάσαμε, γιατί είναι μια μικρή απόδειξη, ότι το ελληνικό στοιχείο όπου πηγαίνει κυριαρχεί και πραγματοποιεί μικρά και μεγάλα θαύματα.
Πώς προέκυψε η περιπέτεια στην Ινδία;
«Την απόφαση την πήρα Δεκέμβριο του 2019. Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε το 2020. Ήταν δύσκολη η απόφαση για μένα και την οικογένειά μου να φύγω από την Ελλάδα. Δεκατρία χρόνια στον Ολυμπιακό γνωρίσαμε αρκετό κόσμο. Με προσέγγισαν από τη Roundglass, μια αμερικανική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον αθλητισμό. Η εταιρεία πήρε υπό την ομπρέλα της την Παντζάμπ την εποχή που αγωνιζόταν στη β'κατηγορία της Ινδίας. Ο πρόεδρος μου εξήγησε το πρότζεκτ. Ξεκινήσαμε στην ουσία μια δουλειά από το μηδέν. Εδώ είμαι football director, δεν είμαι υπεύθυνος για την πρώτη ομάδα αλλά και για την Ακαδημία και όλο το κλαμπ. Το πρώτο μέλημα ήταν να στελεχώσουμε την ομάδα με αξιόλογο προσωπικό, με παίκτες και σταφ, Ινδούς και ανθρώπους από το εξωτερικό που είχαν τεχνογνωσία».
Ποιές συνθήκες βρήκες εκεί;
«Όταν ήρθα δεν υπήρχε πρώτη ομάδα. Κάναμε συγχώνευση με ένα άλλο κλαμπ στη Παντζάμπ. Η ομάδα άρχισε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής από τον Οκτώβριο του 2020. Οι κατάστασεις ήταν δύσκολες και λόγω κορωνοΪού. Παίζαμε όλες οι ομάδες σε μια πόλη. Όλο το πρωτάθλημα παίχτηκε σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Έπρεπε να μάθω το περιβάλλον της περιοχής, τους παίκτες, τους ατζέντηδες, τους προπονητές. Έτσι η πρώτη ομάδα πήρε τον δρόμο της, το 2022-2023 η ομάδα ανέβηκε από τη Β' Εθνική στην Α'. Απολαμβάνουμε τη δουλειά που κάνουμε τότε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πιστεύω, ότι θα δούμε και άλλα πράγματα στο μέλλον».
Στην Ινδία εθνικό άθλημα ξέρουμε, ότι είναι το κρίκετ! Γίνονται προσπάθειες συνολικές για να αναβαθμιστεί ως προϊόν το ποδόσφαιρο;
«Το ποδόσφαιρο έχει κάνει άλματα προόδου. Υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν. Οι εγκαταστάσεις έχουν βελτιωθεί επίσης. Το ποδόσφαιρο έχει ποιότητα. Είναι στα επίπεδα της πρώτης εθνικής της Ελλάδας. Φυσικά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είναι γρήγορο ποδόσφαιρο μεταβάσεων. Οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν την εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες για να δούμε υψηλή τακτική προσέγγιση των παιχνιδιών. Πάνε περισσότερο στο τρανζίσιον και στις γρήγορες εναλλαγές. Πιστεύω, ότι και με την Indian Super League και την Ομοσπονδία γίνονται μεγάλα βήματα για να γίνει το πρώτο άθλημα στη χώρα».
ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Πρόσφατα βραβευτήκατε για τη δουλειά στην Ακαδημία σας! Ποιες λεπτομέρειες συνοδεύουν αυτήν την επιτυχία;
«Μας βράβευσε η Ομοσπονδία και η ISL για την καλύτερη Ακαδημία της Ινδίας! Στην πρώτη ομάδα συμμετέχουν, δεν βρίσκονται απλώς ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία μας. Ο αριθμός τους ανέρχεται στους 11. Κάναμε πολύ καλή δουλειά που φάβηκε μακροπρόθεσμα. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτόν τον τομέα. Ήξερα από τον Ολυμπιακό τι πρέπει να κάνω για να έχουμε την επιτυχία αυτήν. Προωθήσαμε πολλά παιδιά στην πρώτη ομάδα και είχαμε επιτυχίες σε τουρνουά και διοργανώσεις. Πέρσι κερδίσαμε το πρωτάθλημα των β' ομάδων και ο πρωταθλητής πηγαίνει στην Αγγλία για να συμμετέχει στο “Next Generation” με αντιπάλους αντίστοιχες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Εκεί βγήκαμε τρίτοι. Κερδίσαμε την Άστον Βίλα, την Έβερτον. Πραγματικά τα παιδιά ανταποκρίνονται στον νέο τρόπο που έχουμε εφαρμόσει εδώ. Δεν έχουμε δημιουργήσει μία Ακαδημία που βασίζεται σε προπονητές, γυμναστές και προσωπικό. Έχει και το sport science μέσα, με διατροφολόγους, ψυχολόγους. Προσεγγίζουμε τον ποδοσφαιριστή ολιστικά ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την αγωνιστική του απόδοση. Προσπαθούμε να φτιάξουμε τον παίκτη ώστε να είναι γρήγορα έτοιμος για την πρώτη ομάδα. Έχουμε μεγάλες επιτυχίες. Κερδίσαμε τα πάντα σε όλες τις ηλικίες και βγάλαμε παίκτες για την πρώτη ομάδα. Το πετύχαμε όχι μόνο για ένα βραβείο, αλλά επειδή υλοποιήσαμε τους στόχους μας και τώρα είμαστε η καλύτερη Ακαδημία της Ινδίας».
Πόσοι εργάζονται στην ομάδα συνολικά;
«Κάτω από εμένα, έχουμε το τεχνικό κομμάτι, τους προπονητές, το Operation που σχετίζεται με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, το sport science. Συνολικά έχουμε 80 άτομα, τα οποία στελεχώνουν μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Φυσικά έχουμε πολλούς προπονητές στην Ακαδημία και υποστηρικτικό προσωπικό. Έχουμε και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στα grassroots Που δημιουργήσαμε από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ. Το Παντζάμπ είναι μια περιοχή 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Δημιουργήσαμε σχολές ποδοσφαίρου σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Έχουμε περίπου 17 κέντρα και πλάνο να το φτάσουμε στα 25 μέχρι το τέλος του 2025. Είναι ένας τρόπος για να στελεχώσουμε την Ακαδημία μας με τους καλύτερους παίκτες από την Παντζάμπ. Και φυσικά να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Κάθε σχολή έχει τις εγκαταστάσεις τους και τους ανθρώπους το μοντέλο που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Επισκέπτομαι τακτικά τις σχολές. Πέρσι μας βράβευσαν για το καλύτερο πρόγραμμα grassroots που εφαρμόστηκε στην Ινδία. Οπότε είμαστε πολύ υπερήφανοι και γι'αυτό. Γιατί δούλεψαν πολλοί άνθρωποι για την επιτυχία και αυτού του πρότζεκτ».
Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τοπ επίπεδα;
«Στην Ακαδημία μας υπάρχουν παίκτες που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε πρωταθλήματα σαν το ελληνικό, το πορτογαλικό και το ισπανικό. Έχουν τις ικανότητες τεχνικά και σωματοδομικά. Κάνουμε κινήσεις για να βγάλουμε παίκτες εκτός Ινδίας. Είναι ένας μεγάλος στόχος της διοίκησης. Από την πρώτη ομάδα κοιτάμε να κρατήσουμε τους καλύτερους παίκτες για να παίξουν στην Πρώτη κατηγορία. Υπάρχουν όμως παίκτες που κάποια στιγμή θα τους δούμε σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΤΩΝ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Ελληνικό ποδόσφαιρο παρακολουθείς;
«Παρακολουθώ γιατί ψάχνουμε ποδοσφαιριστές και προσωπικό από τη Super League και τη Super League 2. Οπότε παρατηρώ σίγουρα ό,τι συμβαίνει στα κρίσιμα παιχνίδια».
Το 2024 ήταν μια χρονιά σταθμός για τον Ολυμπιακό, τον οποίο υπηρέτησες. Σίγουρα αισθάνθηκες υπερηφάνεια με τα παιδιά της Κ-19 που κατέκτησαν τη Youth League και μετά τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο, το Conference League. Πόσο μεγάλη σημασία έχει όμως η επιτυχία της Ακαδημίας για την ομάδα, ιδιαίτερα για έναν σύλλογο που έχει πολύ ψηλά ως πρότζεκτ τις υποδομές του;
«Ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει στην Ακαδημία του, αλλά και άλλες ελληνικές ομάδες. Βλέπουν ότι πρέπει να στηριχθούν στους Έλληνες ποδοσφαιριστές για να ανταποκριθούν. Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει πολύ σοβαρά από το 2008 που μπήκα στην Ακαδημία. Έχει επενδύσει πολύ σε εγκαταστάσεις, προπονητές και ποδοσφαιριστές. Η οργανωμένη δουλειά είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών εργασίας από όλους και σαν αποτέλεσμα είχαμε αυτήν την επιτυχία και πιστεύω ότι θα έχει ακόμα μεγαλύτερες. Φυσικά έχω δουλέψει με όλα αυτά τα παιδιά. Έτυχε να είμαι και εγώ μέρος αυτής της διαδικασίας που στελεχώθηκαν όλα τα αγωνιστικά γκρουπ με τα παιδιά από μικρή ηλικία».
Πώς έζησες τους δύο μικρούς που βλέπουμε στην πρώτη ομάδα, τον Μουζακίτη και τον Κωστούλα;
«Την εποχή που προσεγγίσαμε την οικογένεια Κωστούλα ήμουν διευθυντής στην Ακαδημία. Πήγα στον Βόλο και συνάντησα τον πατέρα τους και τον προσέγγισα για να τον πάρουμε στον Ολυμπιακό. Τον παρακολουθούσαμε στις μικτές και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Τα παιδιά έχουν δουλέψει στον Ολυμπιακό. Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους, η προσπάθεια των παιδιών ήταν καταλυτική για να φτάσουνε σε αυτό το επίπεδο. Ο Μουζακίτης ήταν ένα παιδί που πάντα ήταν με τρομερή ευφυΐα στο παιχνίδι του. Γι'αυτό πάντα τον βάζαμε να παίξει με μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Αυτό τον βοήθησε. Επειδή ήταν σε περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον βελτιώθηκε περισσότερο. Ο Κωστούλας ήταν ταλέντο φοβερό και με τη δουλειά του πήγε πολύ καλά και έφτασε εκεί που είναι τώρα. Η Ακαδημία του Ολυμπιακού δεν είναι ένα αποτέλεσμα. Είναι μια δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στα παιδιά και στους προπονητές που έχουν δουλέψει μαζί τους. Όλη αυτή η καλή δουλειά βγαίνει τώρα και μπορούν να έχουν τα αποτελέσματα που έχουν».

ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ
Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο προπονητής της πρώτης ομάδας στην αξιοποίηση των ταλέντων από τα ...φυτώρια; Γιατί κατά καιρούς πάντα φούντωνε η συζήτηση για την αξιοποίηση ταλέντων στην Ελλάδα, αλλά σπάνια είδαμε παίκτες που να αποδίδουν άμεσα και να παίρνουν ρόλο. Τί έκανε ο Μεντιλίμπαρ και πήρε πράγματα από αυτά τα παιδιά;
«Ο Μεντιλίμπαρ και κάθε προπονητής πρώτης ομάδας βασίζεται στο πλάνο της διοίκησης. Η διοίκηση είχε δώσει, πιστεύω, ξεκάθαρο μήνυμα στον προπονητή, ότι θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα νέα παιδιά. Φυσικά τα παιδιά αυτά ήταν ικανά και ανταπεξήλθαν στις καταστάσεις της πρώτης ομάδας που είναι πάρα πολύ απαιτητικές. Αλλά πιστεύω, ότι είναι μια συνεννόηση μεταξύ διοίκησης και προπονητή, ότι πρέπει να δίνουμε προσοχή στα παιδιά, να τα εκμεταλλευτούμε και να δώσουμε σημαντικότητα στην Ακαδημία. Με την ευκαιρία να πω, ότι έχουμε ελληνικό σταφ στην ελληνική ομάδα, στην αρχή με τον Στάικο Βεργέτη και τώρα με τον Παναγιώτη Διλμπέρη που τον πλαισιώνουν ο Κώστας Κατσάρας και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Είναι ξεκάθαρο από πλευράς διοίκησης, ότι πρέπει και στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα παιδιά της Ακαδημίας και να τους δίνουμε ευκαιρίες. Όχι μόνο γιατί θέλουμε να πετύχουμε κάτι δηλαδή να πουλήσουμε τους παίκτες. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ομάδας, να δώσουμε ευκαιρία στα παιδιά και να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά ταλέντα».

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα και θα βρίσκεται στη League Phase του Champions League. Πόσο σταθερός είναι ο δρόμος που βρίσκεται;
«Πιστεύω, ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι μεγάλο κεφάλαιο. Συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αγωνιστικά ήταν η καλύτερη ομάδα. Έπαιξε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ο Μεντιλίμπαρ παίζει επιθετικά χωρίς ρίσκο στην αμυντική ζώνη. Πραγματικά δουλεύει αυτό. Είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα που θα συμμετέχει στο Champions League, εκεί που είναι η θέση του και με μια βάση παικτών από την Ακαδημία ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με γερές βάσεις για να περιμένουμε περισσότερο».
Οι υπόλοιπες ομάδες των Big4 ποιες εντυπώσεις δημιούργησαν;
«Η ΑΕΚ είχε ασταθή απόδοση σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Δεν ξέρω για ποιους λόγους. Είχε πάνω και κάτω, γι'αυτό δεν μπόρεσε κάτι περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός δουλεύει καλά. Έχει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με σκαμπανεβάσματα βέβαια. Προσπαθεί να παίξει ωραίο και συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Θα μπορούσε να παίξει κάτι παραπάνω, αλλά κάπου στις λεπτομέρειες χάθηκε. Ο ΠΑΟΚ τη μεγαλύτερη περίοδο του πρωταθλήματος είχε καλή απόδοση, αλλά έχασε έδαφος στις κρίσιμες στιγμές».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Ποιά είναι η άποψή σου για την Εθνική του Γιοβάνοβιτς; Είδαμε να μπαίνουν παιδιά όπως ο Καρέτσας που άλλαξαν την εικόνα της ομάδας.
«Άλλαξαν πολλά πράγματα στην Εθνική. Είναι μια νέα κατάσταση στην Εθνική Ελλάδας. Ο Γιοβάνοβιτς μελετά την παραμικρή λεπτομέρεια. Σαν ομοσπονδία και σαν Έλληνες που αγαπάμε το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό έχουμε πολλά να περιμένουμε από αυτόν. Όσο για το ρόστερ από τους 25 παίκτες, οι 11 έχουν δουλέψει μαζί μου τα ξέρω τα παιδιά. Το να πάρεις παίκτες από το εξωτερικό όπως ο Καρέτσας δείχνει πόσο μελετημένος είναι. Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την εθνική. Είναι παιδιά εκπαιδευμένα στην Ακαδημία τους. Το μέλλον ανήκει σε αυτά τα παιδιά. Το ρόστερ μας είναι 22 ετών μέσο όρο. Μόνο καλύτερα πράγματα έχουν να δείξουν αυτά τα παιδιά. Θα μας κάνουν υπερήφανους».
Να επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε! Ποιοι είναι οι στόχοι της Παντζάμπ;
«Παίζουμε για το Super Cup. Ξεκινάμε το πρώτο ματς με την Οντίσα και θέλουμε να πάμε όσο μακρυά μπορούμε. Τα παιχνίδια είναι νοκ άουτ. Αυτός είναι ο πρώτος άμεσος στόχος. Από εκεί και πέρα είμαστε σε διαδικασία να προετοιμάσουμε την επόμενη χρονιά. Από εκεί και πέρα θέλουμε να φέρουμε έξι ξένους στην ομάδα μας και να επιλέξουμε πέντε Ινδούς ποδοσφαιριστές σε θέσεις που χρειαζόμαστε. Του χρόνου μας στόχος μας είναι να μπούμε στην εξάδα και να παλέψουμε για το πρωτάθλημα στην Indian Super League».
Οι δικοί σου προσωπικοί στόχοι ποιοί είναι;
«Έχω συμβόλαιο με το κλαμπ. Είμαι ήδη 5 χρόνια εδώ. Άρα καταλαβαίνετε, ότι αγαπώ και πονάω το κλαμπ. Εμείς κάθε μέρα θέλουμε να βελτιωνόμαστε σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσω να εξελείξω το προσωπικό σε όλα τα επίπεδα στην ομάδα. Φυσικά πρέπει να τελειώσουμε όλες τις εγκαταστάσεις. Χτίζουμε υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο. Στο άμεσο μέλλον θα έχουμε 6 γήπεδα συνολικά. Τα επόμενα χρόνια έχουμε το πλάνο για να χτίσουμε το πρώτο στάδιο στην περιοχή και άλλες εγκαταστάσεις που θα μας βοηθήσουν να βγούμε παραέξω και να γίνουμε παγκοσμίως γνωστοί και να έχουμε διακρίσεις σε πλανητικό επίπεδο».
Επιμέλεια - μοντάζ: Χρήστος Κωνσταντινίδης