Η Εθνική προκάλεσε πολλά χαμόγελα στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, στην πρεμιέρα του Nations League. To 3-0 εναντίον της Φινλανδίας, κυρίως όμως η εικόνα της Ελλάδας στο δεύτερο ημίχρονο, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Κυρίως γιατί η «γαλανόλευκη» έδειξε σοβαρότητα και συγκέντρωση στον στόχο και παράλληλα εμφάνισε νέα στοιχεία στο παιχνίδι της και πολλή φρεσκάδα όσον αφορά τα πρόσωπα, καθώς είδαμε νεοεισερχόμενους στην εξίσωση.

Ο Σέρβος τεχνικός προσπαθεί να φτιάξει ένα μείγμα με παλαιότερους ποδοσφαιριστές όπως Μάνταλο, Πέλκα, Μπακασέτα και παράλληλα να εντάξει στο σύστημα νεώτερους όπως ο Κωνσταντέλιας, ο Βαγιαννίδης που εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και ο Ζαφείρης που έκανε και αυτός το ντεμπούτο.

Η άνοδος των μπακ - Εκπλήξεις με πρόσωπα

Σε σχέση με την εποχή Πογιέτ είδαμε πολύ τα μπακ να ανεβαίνουν και να βγάζουν φάσεις. Είναι εντολή του Γιοβάνοβιτς σε Ρότα-Τσιμίκα να φεύγουν μπροστά και να βοηθούν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Σίγουρα ξένισε η επιλογή Χατζηγιοβάννη, περισσότερο λόγω όσων είχαν ακουστεί για τις σχέσεις του με τον Σέρβο τεχνικό στον Παναθηναϊκό. Ο Γιοβάνοβιτς είχε δηλώσει, ότι τον είχε αδικήσει, ενώ ο παίκτης είχε αποκαλύψει, ότι ο αποκλεισμός του στον τελικό με τον ΠΑΟΚ, τον είχε πειράξει πολύ συναισθηματικά. Η επιλογή του μεσοεπιθετικού της Εγιούπσπορ βέβαια δεν ήταν μια κίνηση που στερήθηκε λογικής, λόγω της απουσίας του τραυματία Μασούρα.

Σίγουρα εξέπληξε η επιλογή του Μπουχαλάκη. Ο Γιοβάνοβιτς όμως θέλει να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και η παρουσία του χαφ της Χέρτα Βερολίνου βοηθά περισσότερο αυτόν τον σκοπό σε σχέση με τον Σιώπη που είναι περισσότερο αμυντικογενής ποδοσφαιριστής. Και ο Ζαφείρης μπορεί να μπει σταδιακά στην εξίσωση, ο οποίος μπορέι να παίξει τόσο εξάρι και οχτάρι.Η επιλογή του Κουλιεράκη στα στόπερ ξένισε επίσης. Οι περισσότεροι περίμεναν δίδυμο Μαυροπάνου-Χατζηδιάκου.

Κορυφαίο δίδυμο στα στόπερ

Ο Γιοβάνοβιτς όμως ήθελε να εκμεταλλευτεί τη χρονική συγκυρία, στην οποία βρίσκεται ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ που πρόσφατα πήρε μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ, μία κίνηση που κόστισε 11,75 εκατ.Ευρώ. Η ψυχολογία του 20χρονου στόπερ είναι στα ύψη και βρίσκεται σε πολύ καλό μομέντουμ στην καριέρα του. Όπως και να έχει το Μαυροπάνος-Κουλιεράκης φαίνεται να είναι τρομερό αμυντικό δίδυμο, το οποίο έχουμε να δούμε από την εποχή της Εθνικής του 2004 με Δέλλα-Καψή. Επίσης υπάρχουν πολές επιλογές για το κέντρο της άμυνας, όπως ο Χατζηδιάκος και ο Ρέτσος που ήταν τραυματίας, ενώ υπάρχει και ο Ντόη που μπορεί να μπει στην εξίσωση.

Το παιχνίδι με τη Φινλανδία είχε ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα. Μπροστά φαίνεται πως η Εθνική βρίσκεται τον φορ που είχε ανάγκη μετά Μήτρογλου εποχή. Ο Ιωαννίδης με δύο γκολ, ευκαιρίες και δοκάρι στην πρεμιέρα των Nations League, δείχνει, ότι μπορεί να πάρει στους ώμους του το βάρος της επίθεσης.

Δεν αποκαλύπτει τα πλάνα με Ιρλανδία ο Γιοβάνοβιτς

Την Τρίτη έρχεται το ματς στην Ιρλανδία, όπου τα δεδομένα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν. Ο Μασούρας συνεχίζει να έχει ενοχλήσεις στον προσαγωγό και έμεινε στην Αθήνα. Έτσι και αλλιώς το κομμάτι της αφομοίωσης είναι το σημαντικότερο στην Εθνική. Είναι δύσκολο να δέσει μια ομάδα και να προσαρμοστούν οι παίκτες σε όσα λέει ο προπονητής. Οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση θα φανούν με τον χρόνο.

Επίσης δύσκολο να δούμε αλλαγές από Γιοβάνοβιτς με Ιρλανδία. Έτσι και αλλιώς ο προπονητής δεν δείχνει τα σχέδια του. Δεν μοιράζεται τα πλάνα του, για να έχει ετοιμοπόλεμους όλους τους παίκτες, ο οποίοι καλούνται να αφομοιώσουν όσα έχουν ειπωθεί στις προπονήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς αυτές που ακολούθησαν του αγώνα με Φινλανδία είχαν περισσότερο χαρακτήρα αποκατάστασης.