Την Ιρλανδία θα υποδεχθεί η Ελλάδα την Κυριακή (13/10) στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μην κρύβει τη χαρά του για το γεγονός ότι οι εξέδρες θα είναι κατάμεστες.

Στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου (12/10) ο ομοσπονδιακός προπονητής τόνισε ότι αυτή η Εθνική αρέσει στους Έλληνες φιλάθλους, αλλά αυτό είναι και κάτι που ανεβάζει τις υποχρεώσεις.

«Χαίρομαι για το sold out. Για μένα είναι φυσιολογικό, γιατί ξέρω πως σκέφτεται ο Έλληνας. Είχαμε τονίσει ότι επειδή δεν υπήρχαν μεγάλες διοργανώσεις, ο κόσμος ήθελε κάπου να εκφραστεί.

Αυτή η Εθνική τον εκφράζει. Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα, αλλά ανεβάζει και τις υποχρεώσεις. Θα πρέπει να συνεχίζουν να αισθάνονται περήφανοι για τους παίκτες που τους εκπροσωπούν», ανέφερε ο Γιοβάνοβιτς.

Από εκεί και πέρα, είπε:

Για τη νίκη στο Γουέμπλεϊ επί της Αγγλίας και το πόσο αυτή η εμφάνιση ήταν στα «θέλω» του: «Σας είχα πει και στη συνέντευξη Τύπου ότι το σκεπτικό μου όσον αφορά τη δουλειά μου είναι να δημιουργήσουμε ένα προφίλ στη νοοτροπία και τα χαρακτηριστικά μας. Δεν είναι εύκολο μέσα από τρία παιχνίδια να το πετύχουμε, γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι ανταγωνιστικό. Βελτίωση γίνεται μόνο μέσα από τα ματς και όχι τις προπονήσεις. Σίγουρα το στυλ ήταν καλύτερο από τα δύο άλλα παιχνίδια.

Προσεγγίζουμε τα παιχνίδια ανάλογα τον αντίπαλο. Σίγουρα ήταν εξαιρετική εμφάνιση και από όλους τους ποδοσφαιριστές. Αυτό φαινόταν και όταν πηγαίναμε καλά και όταν υπήρχε πίεση. Υπήρχε μεγάλος εγωισμός και μας κράτησε μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτό το πράγμα θα πρέπει να το κρατήσουμε ως ένα προφίλ για το πώς θα είμαστε στο μέλλον».

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
InTime/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για το πόσο δύσκολο ήταν να κουμαντάρει τα συναισθήματα των παικτών μετά το τραγικό νέο του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ: «Ήταν δύσκολο. Είναι νέα παιδιά. Είναι δύσκολο να ελέγξω τα δικά μου συναισθήματα, πόσο μάλλον των παιδιών. Ίσως το ματς τους βοήθησε για να κάνουν κάτι που θα μείνει για πάντα γραμμένο στην ιστορία, για να τιμήσουν τον Τζορτζ. Είναι πολλά τα συναισθήματα σε πολλά άτομα. Σαν ομάδα δείξαμε ενότητα και αυτό μας οδήγησε σε ένα σπουδαίο παιχνίδι και μία σπουδαία ενότητα».

Για τον Τσιμίκα και τον Κωνσταντέλια: «Είχαν πρόβλημα με πυρετό και δεν προπονήθηκαν. Σήμερα θα δούμε πώς είναι. Ελπίζω να είναι καλά και να τους έχω αύριο στην ομάδα».

Για την ομαδική ψυχολογία και τι μάθημα αποτέλεσε στα παιδιά: «Κοιτάξτε, η ψυχολογία δεν είναι δυνατό σημείο. Προπονητής είμαι. Μέχρι ένα σημείο καταλαβαίνω τις αντιδράσεις. Μας χαρακτηρίζει ως λαός ο εγωισμός και το θάρρος. Όταν υπάρχουν δυσκολίες ενωνόμαστε περισσότερο και αυτό το έδειξαν οι παίκτες στο γήπεδο. Το πόσο θα μπορούμε να το κρατήσουμε είναι άλλο κομμάτι. Οι προετοιμασίες στα δύο ματς δεν ήταν εύκολες».

Για το πόσο δύσκολο είναι το ματς με την Ιρλανδία: «Η Ιρλανδία είναι σοβαρή ομάδα. Το έχω τονίσει πως έχουν αυτό το εθνικό φρόνημα. Παλεύουν στο γήπεδο, σε όλο το 90λεπτο. Το πρώτο ματς που νικήσαμε κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Δίκαια νίκησαν τη Φινλανδία και έρχονται με καλή ψυχολογία. Πρέπει να είμαστε αγωνιστικά το ίδιο καλοί και να έχουμε στάνταρ απόδοση. Δεν είναι όλα τα ματς ίδια, αλλά το αυριανό με την Ιρλανδία είναι απαιτητικό.

Νομίζω ότι δεν υπήρχαν πολλές διαφορές μεταξύ των παιχνιδιών Ιρλανδία - Ελλάδα και Φινλανδία - Ιρλανδία. Είναι μία ομάδα που ψάχνει να αλλάξει το σκορ, μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο. Είναι σημαντικό το ποιος από τους δύο θα είναι σε πιο δυνατή κατάσταση».

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
InTime/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ