Μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση μεταφέρει ο πολωνικός Τύπος. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Πολωνία-Κροατία, στη Βαρσοβία, για την 4η αγωνιστική του Nations League, την περασμένη Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024, συνελήφθη στην περιοχή του σταθμού του Μετρό Ρόντο, από το Τμήμα Αστυνομικής Πρόληψης Βαρσοβίας, ένας 40χρονος που φέρεται να έχει ελληνική υπηκοότητα. Γράφουμε «φέρεται» γιατί οι πληροφορίες που μεταφέρει ο πολωνικός Τύπος μας βάζουν σε υποψίες, δημιουργούν προβληματισμούς με αποτέλεσμα να προκαλούνται εύλογα ερωτήματα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της περιπολίας, οι αστυνομικοί παρατήρησαν δύο άνδρες που προσπαθούσαν να ενωθούν με μια ομάδα Κροατών οπαδών που στέκονταν στο πεζοδρόμιο. Όταν είδε το περιπολικό, ο ένας προσπάθησε να φύγει από το σημείο, ενώ ο άλλος έκανε ότι δεν είδε τους αστυνομικούς.

Ένας από αυτούς, ένας 35χρονος υπήκοος Γεωργίας, είχε μαζί του άδεια οδήγησης άλλου ατόμου. Οι αστυνομικοί βρήκαν όπλο στην τσάντα ενός 40χρονου Έλληνα . «Η αστυνομία κατέσχεσε πιστόλι και πυρομαχικά από τον Έλληνα υπήκοο. Σε περαιτέρω ενέργειες, προέκυψε ότι είχε κρύψει μαχαίρι στην πόρπη της ζώνης του και χρησιμοποιούσε πλαστό ελληνικό δελτίο ταυτότητας», ανέφερε το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας.

Το όπλο που βρέθηκε στον άνδρα είναι καταχωρημένο στα μητρώα της Ιταλίας ως χαμένο. Ο 40χρονος ισχυρίστηκε ότι είχε βρει το όπλο πέντε ώρες νωρίτερα σε εμπορικό κέντρο σε άλλη συνοικία και πήγαινε στην αστυνομία για να το επιστρέψει.

Και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομία, ακούγοντας κατηγορίες από την Επαρχιακή Εισαγγελία της Βαρσοβίας. Ο Έλληνας κατηγορήθηκε για κατοχή όπλων και πυρομαχικών χωρίς την απαιτούμενη άδεια, καθώς και για χρήση πλαστού δελτίου ταυτότητας. Σε βάρος του Γεωργιανού υπηκόου σχηματίστηκε δικογραφία για απόκρυψη άδειας οδήγησης που δεν του ανήκε. Ο 40χρονος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 8 ετών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, ενώ ο 35χρονος μπορεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 2 ετών. Μετά από αίτημα της Εισαγγελίας, το δικαστήριο την προφυλάκιση του Έλληνα πολίτη για 3 μήνες.

Είναι όμως σίγουρα Έλληνας πολίτης; Από τη στιγμή που έφερε πλαστή ελληνική ταυτότητα δεν είναι σίγουρο ότι έχει και την ελληνική υπηκοότητα. Μπορεί να είναι άλλη εθνικότητα και να πλαστογράφησε μια ελληνική ταυτότητα. Το γεγονός, ότι προσπαθούσε να «ενωθεί» με ομάδα Κροατών και ότι προσπάθησε να ξεφύγει, όταν έγιναν αντιληπτή από την Αστυνομία, προκαλεί άλλες υποψίες, τις οποίες εννοείται πως θα διαλευκάνουν οι πολωνικές σε αρχές, εφόσον υπάρξει επικοινωνία με τις ελληνικές.

Συναρπαστικό παιχνίδι

Για την ιστορία, το παιχνίδι Πολωνία-Κροατία έληξε ισόπαλο 3-3, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, απ'το οποίο προκύπτει, ότι ουσιαστικά να προκρίνονται αμφότερες οι ομάδες στα προημιτελικά του Nations League, εκτός αν... αυτοκτονήσουν. Η Πολωνία προηγήθηκε νωρίς, οι Κροάτες έκαναν ανατροπή με τρία γκολ σε επτά λεπτά, όμως οι γηπεδούχοι επέστρεψαν για το τελικό 3-3 που τους αφήνει στην τρίτη θέση και στα μπαράζ για την παραμονή στην Α’ κατηγορία του Nations League.

Οι Πολωνοί προηγήθηκαν στο 5′ με ωραίο σουτ του Ζιελίνσκι. Οι Κροάτες όμως αντέδρασαν και πέτυχαν τρία γκολ μέσα σε επτά λεπτά από το 19′ μέχρι το 26′. Ισοφάρισαν με φανταστικό σουτ ο Σόσα, στο 24′ ο Πέταρ Σούτσιτς έκανε το 1-2 και δύο λεπτά αργότερα, η ομάδα του Ντάλιτς μετά πέτυχε και τρίτο γκολ με τον Μπατούρινα, με τους τελευταίους δύο σκόρερ να πετυχαίνουν τα πρώτα τους γκολ με την Εθνική Κροατίας.

Με γκολ των Ζαλέφσκι και Σεμπάστιαν Σιμάνσκι στο 45' και στο 68' αντίστοιχα, οι Πολωνοί ισοφάρισαν σε 3-3, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι «βατρένι», ελληνιστί «φλογεροί», όπως αποκαλούνται οι Κροάτες, έμειναν με δέκα παίκτες στο 76′ λόγω αποβολής του Λιβάκοβιτς με απευθείας κόκκινη για φάουλ στον Λεβαντόφσκι. Παρά το αριθμητικό τους πλεονέκτημα, οι Πολωνοί δεν μπόρεσαν να βρουν καθαρή ευκαιρία για το γκολ της νίκης και έτσι έμειναν στο ισόπαλο 3-3.