Facebook Pixel Sportdog.gr | Ποιο είναι το σκληρότερο σπορ στον κόσμο;
| 2021-09-24 02:31:00

Ποιο είναι το σκληρότερο σπορ στον κόσμο;

Sportdog Team
Ποιο είναι το σκληρότερο σπορ στον κόσμο;

Οι ειδικοί αποφάσισαν (και όχι, το μποξ δεν είναι ανάμεσά τους!).

Αυτή η κουβέντα που ξεκινάμε τώρα, μπορεί να βαστήξει χρόνια -ήδη μετρά αιώνες διαφωνιών- ανάλογα με την οπτική γωνία που το κρίνει κανείς και τις σοβαρές ενστάσεις που μπορεί να υποβάλλει. Ποιο άθλημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πιο απαιτητικό, το πιο δύσκολο και το πιο σκληρό; Όχι να το βλέπεις, αλλά να το κάνεις.

Για να το αποφασίσει κανείς δίκαια, οφείλει να καταφύγει στη βιολογία, τη βιομετρία και την ιατρική. Για παράδειγμα, στα αθλήματα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο καρδιαγγειακό σύστημα, ιδανικές και αξιόπιστες μετρήσεις της ικανότητας απόδοσης του αθλητή θεωρούνται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 Max) ή το ύψος του αναερόβιου κατωφλιού. Αντίθετα, σε άλλα αθλήματα που δεν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε καρδιαγγειακά μέτρα και σταθμά, μπορεί κανείς να μετρήσει την ταχύτητα, την ευκινησία, τη δύναμη ή τη συνολική αντοχή.

Με βάση όλες τις παραπάνω συνιστώσες, τα εργαστήρια του αθλητιατρικού ινστιτούτου Mercyhealth Sports Medicine Center στο Σινσινάτι των ΗΠΑ, μέτρησε αναλυτικά τα δέκα πιο απαιτητικά αθλήματα στον κόσμο. Κάθε άθλημα κατατάσσεται σε μια κλίμακα από το 1 έως 10, με βάση τέσσερα συστήματα του οργανισμού που θέτουν σε πλήρη λειτουργία: μυϊκή δύναμη, ταχύτητα, καρδιαγγειακή αντοχή και συνολική αντοχή.

Εκεί που χτίζονται τα καλύτερα κορμιά -στο νερό

Η αγωνιστική κολύμβηση είναι ένα επίπονο άθλημα, καθώς η φύση του δεν αφήνει περιθώρια για ξεκούραση. Τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του σώματος βρίσκονται σε μια διαρκή παραγωγή κίνησης και, παράλληλα, ο κορμός προσπαθεί να επιπλέει, να ισορροπεί και να δίνει ώθηση στα άκρα -με όση περισσότερη δύναμη γίνεται.

Αλλά το κολύμπι χάνει πολλούς πόντους στη συνολική βαθμολογία, μιας και οι επιβαρύνσεις στο μυοσκελετικό σύστημα είναι αμελητέες.

Μυϊκή ισχύς: 3

Ταχύτητα: 6

Καρδιαγγειακή αντοχή: 9

Συνολική αντοχή: 2

Σύνολο: 20 βαθμοί

Τόσα εκατομμύρια-έπαθλο σε κάθε τουρνουά, κάτι σημαίνουν

Οι αγώνες τένις περιλαμβάνουν μικρής διάρκειας αλλά έντονες εκρήξεις ενέργειας με τη μορφή γρήγορων σπριντ, μεταβατικών κινήσεων και χτυπημάτων της μπάλας με τη ρακέτα. Όλες αυτές οι κινήσεις απαιτούν πολλή δύναμη, ταχύτητα, δύναμη και έλεγχο. Η φύση του αθλήματος οδηγεί το σώμα να λειτουργεί σε πολύ υψηλότερες εντάσεις από τα περισσότερα γνωστά σπορ. Πρόσθεσε το γεγονός ότι το τένις παίζεται συχνά κάτω από έναν καυτό ήλιο.

Μυϊκή ισχύς: 3

Ταχύτητα: 8

Καρδιαγγειακή αντοχή: 6

Συνολική αντοχή: 4

Σύνολο: 21 βαθμοί

Σαν σκλάβος στη γαλέρα

Η κίνηση του κωπηλάτη απαιτεί ένα μοναδικό συνδυασμό εκλεπτυσμένης τεχνικής και ωμής δύναμης. Η ανάπτυξη της μέγιστης ταχύτητας ενός αγωνιστικού κωπηλατικού σκάφους οδηγεί σε μια πολύ δυναμική κίνηση των ποδιών και μια απίστευτη πίεση στον κορμό και την πλάτη. Παράλληλα, ένας κωπηλάτης καλείται να ακολουθήσει αυτές τις κινήσεις κάτω από έναν ακατάπαυστο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Καθώς τα επίπεδα κούρασης είναι τρομακτικά, η κωπηλασία αποτελεί μια μοναδική πρόκληση τόσο για τη σωματικό όσο και το ψυχικό σθένος του αθλητή.

Μυϊκή ισχύς: 7

Ταχύτητα: 1

Καρδιαγγειακή αντοχή: 9

Συνολική Αντοχή: 7

Σύνολο: 24 βαθμοί

Ωμό αθλητικό εκτόπισμα

Το μπάσκετ είναι το πρώτο από τα παραδοσιακά ομαδικά αθλήματα που μπαίνει στη λίστα -και σε καλή θέση μάλιστα. Όπως το τένις, έτσι και το μπάσκετ περιλαμβάνει διαρκείς εκρήξεις υψηλής έντασης, συμπεριλαμβανομένης μιας απίστευτης ταχύτητας, ευελιξίας και αλτικής ικανότητας. Επίσης, το άθλημα απαιτεί διαρκή κίνηση, σπριντ από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη, καθώς και ικανό σωματικό εκτόπισμα για την κατάκτηση της μπάλας ή της θέσης κάτω από τη ρακέτα.

Μυϊκή ισχύς: 5

Ταχύτητα: 8

Καρδιαγγειακή αντοχή: 7

Συνολική αντοχή: 5

Σύνολο: 25 βαθμοί

Άλλο η κερκίδα και το στοίχημα, άλλο να πατάς χορτάρι

Οι ποδοσφαιριστές είναι υποχρεωμένοι να είναι ταχείς. Αλλά δε φτάνει μόνον αυτό. Το ποδόσφαιρο, ως ένα από τα πιο ανδροπρεπή αθλήματα, απαιτεί κορυφαίες ταχύτητες μαζί με σωματική ρώμη για νίκες στα τζαρτζαρίσματα, διαρκή κίνηση επί 90 λεπτά σε ένα γήπεδο 2.000 τ.μ. περίπου και αλογίσια καρδιαγγειακή αντοχή.

Μυϊκή ισχύς: 5

Ταχύτητα: 9

Καρδιαγγειακή αντοχή: 8

Συνολική αντοχή: 4

Σύνολο: 26 βαθμοί

Δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει η κατραπακιά

Αν στοιχημάτιζες για τη θέση που θα καταλάμβανε στη λίστα αυτό το άθλημα, θα έπαιρνες πολλά λεφτά πίσω. Το λακρός, αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το ποδόσφαιρο, εντούτοις είναι παρόμοιας φύσεως σπορ. Εκτός από τις υποχρεώσεις που έχει ένας αθλητής του λακρός σε ταχύτητα, ευκινησία, συντονισμό και αντοχή, το εν λόγω άθλημα οδηγεί σε υψηλότατη σωματική καταπόνηση. Οι αποκρούσεις είναι οδυνηρές, τα μπαστούνια μπορεί να σπάσουν κόκκαλα (εξού και τα υποχρεωτικά κράνη), το κυνήγι της μικρής μπάλας και η μεταφορά της μέσα στη ρακέτα με το δίχτυ-σακούλι είναι εκνευριστικά εξοντωτικό, ενώ στις δύσκολες φάσεις, δεν ξέρεις από πού θα σου σκάσει μια ρακέτα στο κεφάλι.

Μυϊκή ισχύς: 7

Ταχύτητα: 8

Καρδιαγγειακή αντοχή: 7

Συνολική αντοχή: 7

Σύνολο: 29 βαθμοί

(ποιος το περίμενε, ε;)

Αυθεντικό Mad Max στον πάγο

Αν η χώρα μας είχε τον τρόπο να συντηρεί γήπεδα πάγου, θα ήμασταν σε θέση να απολαμβάνουμε πολύ, μα πολύ μεγάλες μάχες –ίσως ακόμη και το ποδόσφαιρο να το θεωρούσαμε πολύ ξενέρωτο.

Όσοι έχουν απλά δει από κοντά χόκεϊ στον πάγο, μπορούν να επιβεβαιώσουν τις απίστευτες απαιτήσεις του αθλήματος (πόσο μάλλον να παίζεις). Το χόκεϊ περιλαμβάνει απότομες εναλλαγές δύναμης, ταχύτητας και στάσης, μαζί με αιφνίδιες κινήσεις μπαστουνιών πάνω σε ένα πακ (το «μπαλάκι») που είναι σχεδόν αόρατο. Και πολλά σκληρά μαρκαρίσματα. Οι παίκτες έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται με ένα μόνιμο και οδυνηρή κάψιμο στα πόδια τους εξαιτίας της κούρασης που συσσωρεύεται. Για να μην αναφέρουμε και το γεγονός ότι όλο το παιχνίδι παίζεται με τα πόδια πάνω σε μια πολύ λεπίδα χάλυβα.

Μυϊκή ισχύς: 8

Ταχύτητα: 9

Καρδιαγγειακή αντοχή: 8

Συνολική αντοχή: 8

Σύνολο: 33 βαθμοί

Πόλεμος επί χόρτου

Αν το συγκρίνεις με όλα τα προηγούμενα αθλήματα, το ράγκπι δεν έχει παραπάνω απαιτήσεις στο λειτουργικό κομμάτι: συνδυασμός ταχύτητας, ευελιξίας, δύναμης και καλής φυσική κατάστασης. Αλλά το ράγκπι είναι το μοναδικό άθλημα που οι παίχτες έχουν συνεχή σωματική επαφή η οποία αναπτύσσεται διαρκώς καθώς περνά ο χρόνος. Τότε οι επαφές γίνονται αληθινές μάχες, ομαδικές και ατομικές. Εκεί, μετρά το πόσο όγκο, δύναμη και νεύρο έχεις.

Μυϊκή ισχύς: 9

Ταχύτητα: 8

Καρδιαγγειακή αντοχή: 8

Συνολική αντοχή: 9

Σύνολο: 34 βαθμοί

Μαινόμενοι μονομάχοι στην αρένα

Το φούτμπολ παίζεται από τους ταχύτερους, ογκωδέστερους και δυνατότερους αθλητές στον κόσμο. Μολονότι οι περισσότερες δυναμικές φάσεις δεν διαρκούν περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, εντούτοις όλοι οι παίχτες του φούτμπολ εκείνες τις στιγμές φτάνουν σε ένταση που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια. Βάλε όσα λέγαμε για το ράγκπι, αλλά πρόσθεσε ισχυρότερα χτυπήματα, δυναμικότερες κόντρες σώμα με σώμα και τρελό τρέξιμο με τη μπάλα στο χέρι την ώρα που σε κυνηγούν σαν λυσσασμένα σκυλιά ένα τσούρμο αφιονισμένοι αντίπαλοι.

Μυϊκή ισχύς: 10

Ταχύτητα: 9

Καρδιαγγειακή αντοχή: 6

Συνολική αντοχή: 10

Σύνολο: 35 βαθμοί

Fight Club με (μερικούς) κανόνες

Οι μεικτές πολεμικές τέχνες χαρακτηρίζονται από μια ευρεία ποικιλία στατικών και εντυπωσιακά αεροπλανικών τεχνικών επίθεσης. Κατά τη διάρκεια κάθε πεντάλεπτου γύρου, οι μαχητές πρέπει να διατηρήσουν ένα απαράμιλλο επίπεδο σωματικής και ψυχικής εγρήγορσης ώστε να αποφύγουν τα χτυπήματα αλλά και ταυτόχρονα για να θέσουν τον αντίπαλο εκτός μάχης. Ο αγώνας είναι ένας προς ένα. Δεν υπάρχει χώρος για ολιγωρία, ούτε για λάθος απόκρουση. Η μάχη είναι συνεχής, ολομέτωπη και, παραδόξως, εγκεφαλική. Η αξεπέραστα άγρια φύση του αθλήματος απαιτεί εξουθενωτική αυτοσυγκέντρωση. Μαζί, δύναμη λύκου, ευελιξία αιλουροειδούς και, φυσικά, αντοχή. Κυρίως στο πόνο.

Μυϊκή ισχύς: 8

Ταχύτητα: 10

Καρδιαγγειακή αντοχή: 8

Συνολική αντοχή: 10

Σύνολο: 36 βαθμοί

ΠΗΓΗ: gr.askmen.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags