Facebook Pixel Το νέο «μυαλό» του… λαού
| 2011-08-14 14:48:00

Το νέο «μυαλό» του… λαού

Το νέο «μυαλό» του… λαού

Από τον Ολυμπιακό στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ξανά από τον Ολυμπιακό στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η πρώτη διαδρομή ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα για τον Θοδωρή Παπαλουκά, η δεύτερη;

Ο καλός οιωνός

Το παρελθόν Ελλήνων παικτών στο Ισραήλ και δη στη Μακάμπι δείχνει ότι και αυτή θα είναι επιτυχημένη. Τόσο ο Νέστορας Κόμματος, όσο και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης «αναγεννήθηκαν» στην ομάδα του... λαού. Το ίδιο ελπίζει και ο 34χρονος Έλληνας γκαρντ, ο οποίος πραγματοποίησε την επιθυμία του να μεταγραφεί σε ομάδα που θα πρωταγωνιστεί στην Ευρωλίγκα.

Ο τυχερός κύριος Μπλατ

Η συγκυρία είναι ιδανική, καθώς ο προπονητής, Ντέιβιντ Μπλατ, ελπίζει στην άψογη συνεργασία μέσω του πικ εν ρολ μεταξύ Παπαλουκά και Σχορτσανίτη, ένα τηλε-φονικό δίδυμο που θα βρίσκει ο ένας τον άλλο με κλειστά μάτια και θα φέρει γαλανόλευκη απόχρωση στο κίτρινο χρώμα από τα μπλουζάκια των ιδιαίτερα φανατικών οπαδών της ομάδας του λαού στο ΝΟΚΙΑ Αρίνα.

Η έλευση του «Μεσσία»

Η νέα έδρα της Μακάμπι δεν έχει αλλάξει το «καυτό» κλίμα που δημιουργεί ο κόσμος του συλλόγου, ο οποίος έσπευσε να καλωσορίσει με θερμότατο τρόπο την έλευση του δικού τους «Μεσσία» στο Ισραήλ, ο οποίος θα αναλάβει να στείλει το μήνυμα της απόλυτης επαναφοράς της ομάδας στο θρόνο της και θα επιχειρήσει να της φορέσει ξανά το ευρωπαϊκό στέμμα. Είναι γνωστό ότι ο κόσμος της Μακάμπι δημιουργεί την πιο εκρηκτική ατμόσφαιρά από όλους τους άλλους φιλάθλους των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομάδων. Οπότε, οι οπαδοί αναμένεται να παθιαστούν ακόμη περισσότερο με την αριστοτεχνική πολυπλοκότητα και ποικιλία των ασίστ του Παπαλουκά.

Το νόμπελ Μαθηματικών

Είναι ο καλύτερος έκτος παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς έχει την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι με ηρεμία από τον πάγκο και χρησιμοποιώντας την «τετράγωνη» λογική του να αλλάζει τη ροή ενός αγώνα και να ανατρέπει τα δεδομένα, όποτε η ομάδα του βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Όταν μπαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο ξέρει ακριβώς τι κάνει, υπολογίζοντας κάθε του κίνηση, κάθε του μαγική ασίστ με μαθηματική ακρίβεια. Ξέρει να οργανώνει με μοναδικό τρόπο τις επιθέσεις της ομάδας του. Το μεγάλο του ύψος (2.00 μέτρα) για τη θέση του γκαρντ του δίνει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια στο να κερδίζει κατά κράτος αντιπάλους τους περιφερειακούς και να τους σταματάει, καθώς είναι και πολύ καλός αμυντικός.

Πέραν… πάσης υποψίας

Ξέρει, όμως, να ποστάρει και ψηλότερους παίκτες, ενώ μπορεί να βρει ανά… πάσα στιγμή το κενό στην άμυνα των αντιπάλων. Άλλωστε αυτός είναι ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό θα τις… χιλιάσει. Εκτός αυτού, έχει και το καλύτερο ρεκόρ ασίστ σε ένα παιχνίδι, μαζί με τον Τάιους Έντνι, με αμφότερους να έχουν 14. Έχει την ευχέρεια να μοιράζει ασίστ στους συμπαίκτες του με τέτοια ταχύτητα και ευφυΐα, που κανένας αντίπαλος δεν παίρνει χαμπάρι με ποιον τρόπο βρέθηκε η μπάλα στο καλάθι. «Μια πάσα κάνει ευτυχισμένους δύο ανθρώπους», έλεγε κάποτε ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Και αυτό έκανε ο Παπαλουκάς…

Most-wanted…

Εκτός από τις «καρδιές» των φιλάθλων του μπάσκετ, «κλέβει» και τις αντίπαλες ομάδες και μάλιστα είναι ο πιο κατά…ζητούμενος πλέι μέικερ της Ευρώπης, μιας και είναι πρώτος στα κλεψίματα στην Ευρωλίγκα.

Τα «διαστημικά» του καλάθια

Είχε ιδιαίτερη ικανότητα να… κοροϊδεύει τους αντίπαλους παίκτες και να διεισδύει με φαινομενική ευκολία στη ρακέτα, πετυχαίνοντας μαγικά λέι απ. Δεν ήταν πολύ καλός στο τρίποντο, όμως, όταν έμενε ελεύθερος δεν δίσταζε να ρισκάρει και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία ενός αγώνα και αρκετές φορές δικαιωνόταν.

Ο άνθρωπος των δύο αιώνων

Η πραγματικότητα λέει πως βρίσκεται στη δύση της καριέρας του (34 χρονών), γι’ αυτό και υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αλλά υπάρχουν παραδείγματα πολλών «βιονικών» παικτών που τα κατάφερναν περίφημα ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Άλλωστε, η νέα του ομάδα έχει τέτοια, όπως αυτό του «αιώνιου» αρχηγού της, Ντέρικ Σαρπ, ο οποίος σταμάτησε φέτος στα 39 του, την πολυετή πορεία του στον ισραηλινό σύλλογο, με την προσφορά του να είναι ανεκτίμητη.

Το πιο μακρύ ταξίδι του…

Η μεγάλη του αγάπη για τον Ολυμπιακό δεν στάθηκε ικανή να τον κρατήσει στην ομάδα το 2002, μια δύσκολη περίοδο για τους «ερυθρόλευκους». Τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης του πρόσφερε συμβόλαιο, αλλά με «ευτελές» ποσό και ο Παπαλουκάς αποφάσισε να ξενιτευτεί. Και αυτό του βγήκε σε καλό. Πήγε ως «συμπλήρωμα» του Νίκου Χατζηβρέττα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά αποδείχθηκε ηγέτης. Όσο περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και καλύτερος. Και πλάι σε έναν «σοφό» του μπάσκετ, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλη… φιλοσοφία. Παρ’ όλο που είναι γνωστή η φοβία του με τα μακρινά ταξίδια με τα αεροπλάνα, η θέλησή του να καθιερωθεί σε μια μεγάλη ομάδα, τον έκανε να την ξεπεράσει, τουλάχιστον για λίγο…

Ο «τσάρος» από τη Φρυγία

Έχει το «άγγιγμα» του Μίδα, αφού όπου πηγαίνει φέρνει επιτυχίες. Βέβαια, οι επιλογές του δεν είναι τυχαίες, αφού πηγαίνει σε ομάδες, οι οποίες μπορούν να του δώσουν το χώρο και το χρόνο που θέλει αυτός για να εξαπλώσει όλο το ταλέντο του για χάρη όχι μόνο του ίδιου, αλλά και των συμπαικτών του. Στη Ρωσία έγινε «τσάρος», καθώς δοξάστηκε με τις κατακτήσεις όλων των ειδών των τροπαίων και κέρδισε με το «σπαθί» του μία θέση στις καρδιές των Μοσχοβιτών, αλλά και στις καλύτερες… τράπεζες, μιας και είχε εξασφαλίσει πλουσιοπάροχα συμβόλαια.

Από Παπα-Λουκάς... Θωμάς

Δέχθηκε μεγάλη κριτική για τις εμφανίσεις του στην Εθνική ομάδα, αλλά αυτός πείσμωσε, κατάφερε να βγει πιο δυνατός από την αμφισβήτηση, οδηγώντας το γαλανόλευκο στρατόπεδο σε νίκες και ουκ ολίγοι αντίπαλοι πάτησαν τις «νάρκες» του. Δήλωνε κάθε χρόνο «πιστός» στρατιώτης της Εθνικής, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια δηλώνει απών. Πάντως η προσφορά του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και στις αλλεπάλληλες επιτυχίες των τελευταίων ετών είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά ουδείς… αναντικατάστατος.

Το ταξίδι στον χρόνο

Μετά την εκτόξευση της καριέρας του στη Ρωσία, ο Παπαλουκάς, το 2008, αποφάσισε να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του και τον Ολυμπιακό, βλέποντας ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά από τότε που είχε φύγει για πρώτη φορά. Ωστόσο, δεν κατάφερε να οδηγήσει τους «ερυθρολεύκους» σε ένα πρωτάθλημα ή Ευρωλίγκα, κάτι που πίστευαν οι Αγγελόπουλοι ότι θα έφερνε η αύρα του στον Πειραιά. Μόνο δύο Κύπελλα Ελλάδος πήρε, αλλά από το τίποτα, κάτι είναι και αυτό…

Επιστροφή στο μέλλον

Η πρώτη του απόπειρα να αφήσει τον Ολυμπιακό ήταν απολύτως επιτυχημένη. Η δεύτερη ελπίζει ότι θα έχει ανάλογη τύχη. Και ποιος ξέρει. Ίσως επιστρέψει ξανά για τρίτη και… φαρμακερή χρονιά στο λιμάνι, ώστε να κλείσει την καριέρα του, όπως θέλει αυτός, στην ομάδα της καρδιάς του (δεν το έχει κρύψει), τον Ολυμπιακό.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags