Facebook Pixel Sportdog.gr | Το ΕΠΟΣ του ελληνικού μπάσκετ – Η μέρα που όλοι οι Έλληνες θυμούνται τι έκαναν! (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2021-06-14 00:29:00

Το ΕΠΟΣ του ελληνικού μπάσκετ – Η μέρα που όλοι οι Έλληνες θυμούνται τι έκαναν! (ΒΙΝΤΕΟ)

του Βαγγέλη Καράμαλη
Το ΕΠΟΣ του ελληνικού μπάσκετ – Η μέρα που όλοι οι Έλληνες θυμούνται τι έκαναν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το χρυσό 1987 και οι Γκάλης, Γιαννάκης, Καμπούρης.

 

Eκείνο το βράδυ του 1987 η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ άλλαξε για πάντα!  

Ήταν 14 Ιουνίου 1987 όταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Χριστοδούλου και «τα άλλα τα παιδιά» οδήγησαν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης σε έναν συγκλονιστικό αγώνα απέναντι στη Σοβιετική Ένωση κι έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

Σαν σήμερα, πριν 31 χρόνια, 16.000 Έλληνες είχαν γεμίσει το ΣΕΦ προκειμένου να στηρίξουν την Ελλάδα στον τελικό του Ευρωμπάσκετ κόντρα στη Σοβιετική Ένωση, ενώ όσοι δεν ήταν στο γήπεδο, ήταν φυσικά μπροστά από μία τηλεόραση.

Η Ελλάδα είχε ξεκινήσει καλά στο παιχνίδι και προηγούταν με 35-19, ωστόσο οι Σοβιετικοί αντέδρασαν, μείωσαν και όλο το ματς είχε πάει πόντο-πόντο. Λιγότερο από ένα λεπτό πριν από το τέλος, η Σοβιετική Ένωση ήταν μπροστά με 89-87. Ο Γκάλης πήρε την μπάλα, τράβηξε όλη την άμυνα πάνω του και πάσαρε στον Ανδρίτσο. Οι Σοβιετικοί του έκαναν φάουλ και εκείνος ευστόχησε και στις 2 βολές και έστειλε τον τελικό στην παράταση.

Εκεί οι δύο ομάδες πήγαιναν και πάλι χέρι-χέρι μέχρι το 101-101. Στην τελευταία επίθεση της αναμέτρησης, ο Μέμος Ιωάννου αστοχεί σε σουτ, αλλά ο Αργύρης Καμπούρης -ως από μηχανής θεός- αρπάζει το επιθετικό ριμπάουντ και κερδίζει το φάουλ που τον στέλνει στις βολές, 4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Ο «τίμιος γίγαντας» ευστοχεί και στις δύο βολές, οι Σοβιετικοί κάνουν βιαστικά την επαναφορά, το τρίποντο του Γιοβάισα με την εκπνοή βρίσκει... δοκάρι και η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το τέλος της διοργάνωσης βρήκε τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Φασούλα στην καλύτερη πεντάδα του Eurobasket παρέα με τους Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και Σάσα Βολκόφ της Σοβιετικής Ένωσης και τον Αντρές Χιμένεθ των Ισπανών. Πρώτος σκόρερ με απίστευτη επίδοση των 296 πόντων και Πολυτιμότερος Παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης. Στον τομέα των μπλοκ πρώτευσε ο Παναγιώτης Φασούλας με 43 κοψίματα, ενώ σε εκείνον των τελικών πασών την πρώτη θέση κατέλαβε ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 17 ασίστ.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Αλεξάντερ Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8

 

«Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην θυμάται τι έκανε εκείνη την ημέρα»!

Η ραψωδία του ’87 παραμένει αξέχαστη μέχρι και σήμερα και δεν υπάρχει φίλαθλος του μπάσκετ, ίσως χωρίς υπερβολή, δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ανατριχιάζει όταν ακούει το «Final Countdown» των Europe, ενώ φυσικά το «Είμαστε πια Πρωταθλητές» θα συντροφεύει για πάντα εκείνο το καλοκαίρι!

Ίσως η κορυφαία ατάκα που έχει ειπωθεί ποτέ για το ΕΠΟΣ του 87’, είναι αυτή του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος σε μία σχετική εκδήλωση πριν μερικά χρόνια, είχε διατυπώσει την άποψη «ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μην θυμάται τι έκανε εκείνη την ημέρα»!

Η τεράστια εκείνη επιτυχία της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ έδωσε μία μοναδική ώθηση στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού και ιδιαίτερη στην άνθιση του ελληνικού μπάσκετ. Μετά από εκείνο το βράδυ και το τρελό γλέντι που στήθηκε σε όλη την χώρα από εκατομμύρια φιλάθλους, χιλιάδες παιδιά άρχισαν να ασχολούνται με το μπάσκετ. Φτιάχτηκαν γήπεδα μπάσκετ και κάπως έτσι… βγήκε η επόμενη χρυσή γενιά του ελληνικού μπάσκετ. Τι μπορεί να κάνει ένα «μαγικό» και ονειρεμένο βράδυ...

 


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags