Facebook Pixel Συνέντευξη Καλαφατάκη στο Sportdog για τον Νίκο Περσίδη!
| 2020-03-15 13:03:00

"Γιατί πήρα Περσίδη - Είναι τριάρι, καριέρα στον ΠΑΟ - Τι παίζει με Φριντέτ - Ολυμπιακός στην Α1"

του Γιώργου Κτενά
"Γιατί πήρα Περσίδη - Είναι τριάρι, καριέρα στον ΠΑΟ - Τι παίζει με Φριντέτ - Ολυμπιακός στην Α1"

Συνέντευξη-φωτιά Καλαφατάκη. Φοβερή ατάκα για Μπαρτζώκα!

Με τον άνθρωπο του διέκρινε πρώτος το ταλέντο τού Νίκου Περσίδη, και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο στο ελληνικό μπάσκετ, μίλησε το sportdog για να μάθει περισσότερα για τον άσο των Πράσινων.

Ο λόγος γίνεται για τον Γιώργο Καλαφατάκη, μπαρουτοκαπνισμένο προπονητή και με μεγάλη θητεία στο ελληνικό μπάσκετ, που μας μίλησε ακόμα τόσο για την περιόδο κρίσης που περνάει αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός, όσο και για την ευεργετική παρουσία τού Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό.

"Για αυτό πήρα τον Περσίδη - Τον γύμναζε ο πατέρας για να μην..."

Κύριε Καλαφατάκη ποιοι είναι το σχόλιό σας για τον Περσίδη, ένα παιδί που ανακαλύψατε στη Χαλκίδα και του δώσατε την ευκαιρία να βρεθεί σε ομάδα της Α1.

"Ήταν νέο παιδί, τότε, που μόλις είχε μπει στο Πολυτεχνείο, εκείνη την χρονιά είχε αφοσιωθεί στις σπουδές του. Έκανα κάποιες δοκιμές τότε, ήταν παιδί αθλητικό, με όρεξη για μπάσκετ, πολλά προσόντα και με προοπτική. Επειδή πάντα έβλεπα νεαρούς Έλληνες παίκτες, εκείνη τη χρονιά πήρα δύο-τρεις μικρούς με την προοπτική ότι θα έφτιαχνα ομάδα με μέλλον. Ανάμεσά τους ήταν και ο Περσίδης".

Ποια είναι τα στοιχεία του που είχατε ξεχωρίσει;

"Είναι πολύ αθλητικός, είναι γρήγορος, είχε καλό σουτ. Δεν είχε δουλέψει ιδιαίτερα πολύ, αλλά και ο μπαμπάς του ήταν αθλητικός, τον γύμναζε για να μην μένει πίσω επειδή έδινε πανελλήνιες. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου για να τα κάνει και να τα αφομοιώσει. Έπαιζε κοντά στο καλάθι αλλά δεν είχε κακό σουτ. Τον έβαλα στην πρώτη ομάδα και είχε παίξει κάποια παιχνίδια στην Α1. Περιπλανήθηκε έπειτα στην Α2, αλλά πάντα ήταν συνεπής. Δεν είχε τον χρόνο για να δείξει πράγματα, μην ξεχνάτε ότι είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου. Αλλά έδειξε ότι είχε συνέπεια και το αγαπούσε. Τώρα του δόθηκε η ευκαιρία έστω για να βοηθάει στην προπόνηση του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό δεν είναι λίγο. Σε παρασέρνει και σε κάνει καλύτερο, σου τονώνει τον εγωισμό, μπαίνεις σε άλλη διαδικασία".



Μπορεί να κάνει καριέρα στον Παναθηναϊκό;

"Και σε άλλα παιχνίδια που έπαιξε, ήταν πολύ καλός. Κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Βέβαια είναι και στον Παναθηναϊκό, αλλά η εικόνα του είναι θετική γιατί έχει ευκαιρία και πρέπει να την αξιοποιήσει. Τώρα με τα προβλήματα που υπάρχουν, βρήκε την ευκαιρία. Είναι δύσκολο να μπει στο ροτέισον του Παναθηναϊκού, γιατί είναι υψηλό το επίπεδο, υπάρχουν μεγάλα ονόματα και διαφορετικά μεγέθη. Εξαρτάται και από την ομάδα, το ρόστερ, τον προπονητή, την πίεση που ασκείται. Είναι διαφορετικό να χάσεις με τον Περσίδη και διαφορετικό να χάσεις με κάποιον πρωτοκλασάτο στην 5άδα σου. Σε τέτοια ομάδα δεν μπορεί να έχει εύκολα ένα νέο παιδί χρόνο. Αλλά θεωρώ ότι έχει ανταποκριθεί 100% στις ευκαιρίες που έχει πάρει. Νομίζω ότι η θέση του είναι στο 3, όλη η σωματοδομή του είναι προς το 3. Τώρα που μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, νομίζω ότι στο 3 είναι η θέση του. Δεν έχουμε, άλλωστε, 3άρια όπως στο παρελθόν στην Ελλάδα. Αν δουλέψει εκεί, γιατί βλέπω ότι είναι πολύ συγκεντρωμένος, και κάνει σωστά ο,τι κάνει, θα έχει μέλλον. Δεν έχει σημασία αν είναι 19 ή 24 κάποιος. Όσο πιο μικρός αρχίζεις να παίζεις στο υψηλό επίπεδο, τόσο μικρότερη διάρκεια έχεις. Αν εξαιρέσεις κάποιες περιπτώσεις που παίζουν από 17-18 μέχρι τα 35, οι περισσότεροι αθλητές δεν έχουν την ίδια διάρκεια στο υψηλό επίπεδο. Δεν απαγορεύει κανείς, λοιπόν, και μετά τα 23 να παίξει κάποιος. Αλλά αυτό που βλέπω με τον Περσίδη, είναι ότι διψούν όλοι για να δουν κάτι καινούργιο και ασχολούνται μαζί όλοι μαζί του. Αλλά χρειάζεται μέτρο, γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν όλοι τη δημοσιότητα. Τον συμβουλεύω να κάνει τη δουλειά του, να ακούει τον προπονητή του, και θα έρθει ώρα της δικαίωσής του".

"Δικαίως η πίεση πηγαίνει στον Πιτίνο - Δεν κοιμάται στον πάγκο ο Μπαρτζώκας"

Πώς βλέπετε την κατάσταση στον Παναθηναϊκό το τελευταίο διάστημα;

Παναθηναϊκός περνάει κρίση. Θεωρώ ότι σε αυτή την κρίση, επειδή έχω ακούσει και έχω διαβάσει πολλά που λέγονται για την εικόνα της ομάδας, σαφώς και είναι θέμα χημείας αυτό που συμβαίνει. Σαφώς και παίζει ρόλο το πώς χτίστηκε η ομάδα ή οι προσθαφαιρέσεις της. Πλην Καλάθη και Παππά (για τον οποίο δεν καταλαβαίνω γιατί δεν παίζει) δεν υπάρχει ανάλογη περιφερειακή άμυνα. Παράλληλα, ενώ έχει εντοπιστεί το πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα, ήρθε ο Ράουτινς στην ομάδα. Που είναι εντυπωσιακός σουτέρ αλλά δεν είναι τόσο δυνατός στην περιφερειακή άμυνα. Αλλά είναι άλλο η Ευρωλίγκα και άλλο το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Παπαγιάννης παίζει ένα καλό παιχνίδι και είναι Θεός, ενώ αν δεν παίξει καλά σε ένα ματς αμέσως "Θέλουμε 5άρι". Όλη η πίεση πηγαίνει στον Πιτίνο, αλλά όταν είσαι στον Παναθηναϊκό και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, θέλεις πρόκριση στο Final4 κ.λπ., η πίεση και οι ευθύνες θα πάνε στον προπονητή. Υπάρχει παραφιλολογία για τις επιλογές αλλά δεν ωφελούν σε τίποτα. Ο Παναθηναϊκός δεν παίζει καλά, δεν τον βοηθάει και το ελληνικό πρωτάθλημα γιατί δεν έχει αντίπαλο. Βλέπετε ότι βάζει 100 πόντους σε κάποια παιχνίδια, αλλά και ήττα να κάνει δεν τον προβληματίζει. Γιατί δεν έχει καμία σημασία τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος με εκείνα εναντίον της ΤΣΣΚΑ, της Μπαρτσελόνα κ.α. Ο Φριντέτ, για παράδειγμα, είναι ένας φανταστικός παίκτης, τρομερός σουτέρ, με  70% ποσοστό επιτυχίας στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρωλίγικα βλέπουμε το αντίστοιχο ποσοστό του βρίσκεται στο 20-30%. Αυτό σημαίνει ότι είναι άλλες οι συνθήκες, τα μαρκαρίσματα. Γι' αυτό πρέπει να αναβαθμιστεί το ελληνικό πρωτάθλημα, θα βοηθήσει τις ομάδες μας και στην Ευρώλιγκα".

Ποια είναι η άποψή για τον Ολυμπιακό με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην άκρη του πάγκου του; Βλέπετε επιστροφή στην Α1, ακριβώς για να δυναμώσει όπως λέτε το πρωτάθλημα;

"Δεν γίνεται να μην έχουμε τον Ολυμπιακό στην Α1, πρέπει να έχουμε ισχυρό Άρη, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, δυνατό το Περιστέρι, δυνατή την ΑΕΚ όπως είναι τώρα. Δηλαδή θέλουμε ομάδες με ποιότητα. Ελπίζω να πάει στα πλέι οφ και να ανέβει. Ο Μπαρτζώκας ήρθε και νοικοκύρεψε τον Ολυμπιακό, είναι σοβαρός, καλός προπονητής, πολύ καλό παιδί. Δεν λέει πολλά λόγια, κάνει αυτό που πρέπει. Παρά τις ελλείψεις είναι συγκεντρωμένος στο πλάνο του, έχει κύρος, αξιοπρέπεια, υποστηρίζει τη δουλειά του, είναι ανταγωνιστικός και δεν κοιμάται στον πάγκο. Κάνει αυτό που πρέπει. Το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό ήταν καταπληκτικό. Αλλά έχουν ευθύνη και οι δημοσιογράφοι: Κάνουν Θεούς κάποιους, αν και έχουμε τις αξίες στη χώρα μας και δεν τις αξιοποιούμε. Δεν τις εκτιμάμε και παίρνουμε απέξω προπονητές και παίκτες. Πρίφτης, Ιτούδης, τόσα παραδείγματα. Εμείς δεν τους δώσαμε την αξία που πρέπει, πάμε και παίρνουμε κάθε πικραμένο και μετά που καταλαβαίνουμε τι είναι, τα ρίχνουμε όλα πάνω του. Ήρθαν και μεγάλοι προπονητές, δεν λέω. Αλλά υπάρχουν και πολλοί Έλληνες προπονητές που είναι πολύ αξιόλογοι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αδιανόητη "γκάφα" Ρόκα - "Έγκλημα" στο συμβόλαιο με Βέλεθ - Συγκινητικό αυτό που κάνει ο Δώνης


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags