Facebook Pixel Sportdog.gr | Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες για το μπάσκετ που θα δεις μετά το The Last Dance
| 2020-05-18 20:02:00

Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες για το μπάσκετ που θα δεις μετά το The Last Dance

Sportdog Team
Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες για το μπάσκετ που θα δεις μετά το The Last Dance

Δεν χωρά αμφιβολία πως το The Last Dance αποτελεί το ίσως κορυφαίο τηλεοπτικό φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων, με τα δύο του τελευταία επεισόδια να είναι πια διαθέσιμα και στη χώρα μας από την Δευτέρα 18 Μαΐου. Παράλληλα, στα τέλη Απριλίου, ο LeBron James μέσω Twitter αποκάλυψε το logo της νέας ταινίας του Space Jam, στην οποία θα πρωταγωνιστεί. Έχοντας ήδη το φινάλε του ντοκιμαντέρ του Jason Hehir και αναμένοντας την ταινία Space Jam: A New Legacy, τον Ιούλιο του 2021, δημιουργήσαμε μία λίστα με τις κορυφαίες παραγωγές γύρω από την πορτοκαλί μπάλα.

Ντοκιμαντέρ

Once Brothers (2010)

Μία θαυμάσια δουλειά του ‎Michael Tolajian για τη σειρά 30 for 30 του ESPN. Μία ιστορία φτιαγμένη από ιστορίες με πρωταγωνιστές κάποιους εκ των θρύλων του γιουγκοσλαβικού και κατ' επέκταση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με επίκεντρο φυσικά τον τεράστιο Drazen Petrovic και βασικό αφηγητή τον Vlade Divac. Μία αναδρομή στην τεράστια ομάδα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και πώς ο πόλεμος επηρέασε τη δυναμική της αλλά και τις σχέσεις Σέρβων και Κροατών παικτών.

The Carter Effect (2017)

Ο άνθρωπος που ουσιαστικά έβαλε στον μπασκετικό χάρτη τους -ακόμη εν ενεργεία- Πρωταθλητές του ΝΒΑ και ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παίκτες που πάτησαν ποτέ παρκέ, ο Vince Carter, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ του Sean Menard. Μεταξύ άλλων περιγράφεται πως επηρέασε την ίδια την πόλη του Τορόντο και ενέπνευσε γενιές νεαρών να παίξουν μπάσκετ.

Iverson (2014)

To Netflix ρίχνει φως στις δύο όψεις του Allen Iverson: Σε αυτή του μπασκετμπολίστα με το τεράστιο ταλέντο από τη μία και του προβληματικού χαρακτήρα από την άλλη. Sonicsgate:

Requiem for a Team (2009)

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, οι Oklahoma City Thunder είναι η ομάδα στην οποία δόθηκε από το ΝΒΑ η σκυτάλη μετά τη διάλυση ενός εκ των πιο αντιπροσωπευτικών -και συναρπαστικών- franchises των 90s, των Seattle SuperSonics. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα τους ξαναδούμε στη λίγκα, καθώς το Σιάτλ είναι μία πόλη που -μεταξύ άλλων- "βρωμά" μπάσκετ.

Kobe Doin’ Work (2009)

Ένα ντοκιμαντέρ που έφτιαξε ο Spike Lee για τον Kobe Bryant. Η κάμερα ακολουθεί τον Black Mamba σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν, απέναντι στους San Antonio Spurs, και η δράση του καταγράφεται από 30 κάμερες. Το γεγονός πως υπάρχει και real-time ήχος το κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό.

The Other Dream Team (2012)

Στο ντοκιμαντέρ του Marius A. Markevicius καλύπτεται η ιστορία της εθνικής Λιθουανίας -ένα σύμβολο αθλητικής ελπίδας και πίστης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης- κατά της συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, όπου αντιμετώπισε την αυθεντική Dream Team και έφτασε μέχρι το χάλκινο μετάλλιο. Εκτός από τα ιερά τέρατα του λιθουανικού μπάσκετ (κυρίως Arvydas Sabonis και Sarunas Marciulionis), μιλούν και οι David Stern, Jim Lampley και Bill Walton.

Bad Boys (2014)

Ακόμη μία εξαιρετική δουλειά του 30 for 30 του ESPN που κάνει focus σε μία από τις πιο σκληροτράχηλες, αντιπαθητικές αλλά και σπουδαίες ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ. Σε σκηνοθεσία Mike Sargent, το ντοκιμαντέρ θέτει στο επίκεντρο τον τρόμο που μοίραζαν οι Detroit Pistons των Κακών Παιδιών του Chuck Daly κατά τα late 80s και early 90s, όταν και κατέκτησαν δύο πρωταθλήματα.

The Fab Five (2011)

Jalen Rose, Ray Jackson, Chris Webber, Juwan Howard και Jimmy King. Οι παίκτες των Michigan Wolverines δεν αποτέλεσαν μόνο μία από τις σπουδαιότερες πεντάδες στην ιστορία του NCAA -παρότι δεν κέρδισαν ποτέ τίτλο- αλλά και μία ομάδα ανθρώπων που έπαιξαν διαφορετικά το παιχνίδι, φόρεσαν πρώτοι μαύρες κάλτσες και φαρδιές βερμούδες, συμβάλλοντας καθοριστικά στο στυλ των παικτών σήμερα. Το μόνο απογοητευτικό για το ντοκιμαντέρ του ESPN είναι πως δεν συμμετείχε ο σπουδαίος όσο και μοιραίος Chris Webber σε αυτό.

Hoop Dreams (1994)

 

 

Στο ντοκιμαντέρ του Steve James, περιγράφονται οι προσπάθειες δύο νεαρών αγοριών από το Σικάγο που προσπαθούν να παίξουν αρχικά στο κολέγιο και στη συνέχεια στο ΝΒΑ. "Είναι μία από τις καλύτερες ταινίες για τη ζωή στην Αμερική που έχω δει ποτέ στη ζωή μου" ήταν κάποια από τα λόγια του σημαντικού κριτικού Roger Ebert, αμέσως μετά την πρεμιέρα του Hoop Dreams στο φεστιβάλ του Sundance.

ΠΗΓΗ: esquire.com.gr

 He Got Game (1998)

 

 

Οι Big-3 Ray Allen, Denzel Washignton και Spike Lee ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια από τις πιο προφητικές μπασκετικές ταινίες ever. Για σκέψου, έχει λίγο από σκάνδαλα NCAA, λίγο από LaVar Ball και μπόλικο μπάσκετ. Στην ταινία του Spike Lee ο Ray Allen παίζει σχεδόν τον εαυτό του, όντας ο Jesus Shuttlesworth, ένας πολύ ελπιδοφόρος παίκτης του Lincoln High School. O κατάδικος πατέρας του Jake (Denzel Washington) προσπαθεί να τον πείσει να επιλέξει ένα πολύ συγκεκριμένο κολέγιο ώστε να μειωθεί η ποινή του. Για την ιστορία, ο πρωταγωνιστικός ρόλος είχε προταθεί αρχικά στον Kobe Bryant. 

Blue Chips (1994)

 

 

O Nick Nolte θυμίζει επικά τον Bobby Knight και υποδύεται έναν προπονητή κολεγίου που θα αναγκαστεί να σπάσει τους κανόνες (ή να παρανομήσει, πάρ' το όπως θες) για να στρατολογήσει στην ομάδα του τους παίκτες που θέλει. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως αυτοί είναι οι Butch McRae και Neon. Δηλαδή ο Penny Hardaway και ο Shaquille O’Neal που τους ενσαρκώνουν.

Coach Carter (2005)

 

 

Στο αθλητικό δράμα του Thomas Carter, ο Samuel L. Jackson υποδύεται τον προπονητή της σχολικής ομάδας του Richmond High, που έχει να διαχειριστεί μία ταλαντούχα πλην όμως προβληματική γενιά μαθητών/αθλητών. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Coach Ken Carter. 

Hoosiers (1986)

 

 

Θα είναι για πάντα η πεμπτουσία των ταινιών για το μπάσκετ της Indiana, με τον Gene Hackman να διδάσκει μπασκετάκι με το Hickory. Πέρα από κάθε άλλο, μένει στην ιστορία για μερικές από τις πιο motivational ατάκες όπως τα "Let's win this game for all the small schools that never had a chance to get here" και "if you play hard, you’re winners, regardless of the scoreboard".

Space Jam (1996)

 

 

Κάπου ανάμεσα στο μπάσκετ, τα καρτούν και το sci fi, τα Looney Tunes καλούνται να φτιάξουν μία ομάδα για να αντιμετωπίσουν εξωγήινους που έχουν κλέψει το ταλέντο κάποιων stars του ΝΒΑ. Ευτυχώς για όλους, θα επιστρατεύσουν τον Michael Jordan (και τον Bill Murray, όχι ακριβώς για τον ίδιο ρόλο μέσα στο γήπεδο). Αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο διασκεδαστικές και αντιπροσωπευτικές ταινίες των 90s, που με τον τρόπο της βοήθησε να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο ο μύθος του Air.

Οι Λευκοί Δεν Μπορούν Να Πηδήξουν (White Men Can’t Jump, 1992)

 

 

O Billy Hoyle (Woody Harrelson) και ο Sidney Deane (Wesley Snipes) είναι ένα δίδυμο που προσπαθεί να κερδίσει χρήματα μέσω στοιχημάτων σε αγώνες μπάσκετ στα ανοιχτά γήπεδα της Καλιφόρνια. Η ταινία είχε τεράστια επίδραση στην pop κουλτούρα: Τόσο με κάποια από τα πιο θρυλικά μπασκετικά sneakers όσο και με τις εμπνεύσεις για καρφώματα στον πραγματικό κόσμο - στο τελευταίο All Star Game του NBA, ο Pat Connaughton μιμήθηκε ένα από αυτά.


Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags