Facebook Pixel Βασίλης Σπανούλης: Ατάκες-"φωτιά" Σπανούλη: "Από μικρό παιδί έλεγα να πάω Ολυμπιακό" - "Τρελάθηκαν" στον ΠΑΟ! (vids)
| 2021-10-01 02:00:00

Ατάκες-"φωτιά" Σπανούλη: "Από μικρό παιδί έλεγα να πάω Ολυμπιακό" - "Τρελάθηκαν" στον ΠΑΟ! (vids)

Sportdog Team
Ατάκες-"φωτιά" Σπανούλη: "Από μικρό παιδί έλεγα να πάω Ολυμπιακό" - "Τρελάθηκαν" στον ΠΑΟ! (vids)

Ο Βασίλης Σπανούλης παραχώρησε μία μεγάλη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” και μίλησε για την τεράστια καριέρα του, αλλά και σημαντικούς σταθμούς της ζωής του. Τι είπε για τον Παναθηναϊκό, την απόσυρσή του και το ενδεχόμενο της προπονητικής.

Βασίλης Σπανούλης: Απολαυστικές ατάκες και ατάκες που θα συζητηθούν πέταξε ο παλαίμαχος πλέον θρύλος του Ολυμπιακού, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, "Ενώπιος Ενωπίω".

Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για την πορεία του στο μπάσκετ, την απόφαση να μετακομίσει από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, την Εθνική ομάδα, αλλά και το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την προπονητική ή την... πολιτική!

Φυσικά για τον "Kill Bill" μίλησαν και προπονητές, φίλοι του και παλιοί συμπαίκτες, όπως οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Γιάννης Σφαιρόπουλος, Νίκος Ζήσης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Γιώργος Πρίντεζης και Δημήτρης Διαμαντίδης, αναφερόμενοι με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του ως άνθρωπο και αθλητή.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του:

Για την παρουσία του κόσμου στο σπίτι του: “Ηταν μία συγκινητική στιγμή που δεν περίμενα. Θα μου μείνει αξέχαστη. Η αγάπη του κόσμου ήταν το κίνητρο για να συνεχίζω. Τα λόγια είναι πολύ λίγο για να εκφράσω τα συναισθήματα μου”.

Για το μπάσκετ: “Ήταν τρόπος ζωής. Γεννήθηκα με αυτό το μικρόβιο και την αγάπη. Ακόμα και όταν κοιμόμουν το ονειρευόμουν”.

Για την απώλεια του πατέρα του: “Μας στοίχισε πολύ. Τον είχα πρότυπο και πάντα τον είχα στο μυαλό μου σε κάθε στιγμή. Για μένα ήταν και ένας λόγος που έπαιζα μπάσκετ”.

Για την απόφαση της απόσυρσης: “Για πολλούς αθλητές δεν είναι πολύ εύκολο. Για μένα δεν ισχύει αυτό, είμαι άνθρωπος πολύ συνειδητοποιημένος και το δούλευα στο μυαλό μου. Έρχεται η στιγμή που διάφορα περιστατικά σε οδηγούν σε αυτή την απόφαση. Είναι και το σώμα σου. Σίγουρα είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να είμαι πρωταγωνιστής με την καλή έννοια. Αυτό δεν γινόταν να συμβεί με τα χρόνια να περνούν και με το σώμα μου να με προδίδει σιγά σιγά. Είμαι γεμάτος και δεν έχω κενά στη ψυχή και στο μυαλό μου”.

Για τον Γκάλη και τον Γιάννακη και ποιον προτιμάει: “Είναι τιμή μου που μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία με αυτά τα τέρατα του παγκοσμίου μπάσκετ. Είναι ο λόγος που παίζουμε μπάσκετ. Με τιμάει πολύ αυτό. Ο Γιάννακης κοιτούσε και τους γύρω του ήταν μοναδικός, ο Γκάλης ήταν δολοφόνος και εκείνα τα καλάθια ακόμα και σήμερα είναι δύσκολα. Εγώ πήρα χαρακτηριστικά και από τους δύο. Ο Γκάλης θα μπορούσε να πάρει ένα πρωτάθλημα μόνος του. Ο Γιαννάκης ήταν τρομακτικό ταλέντο και θυσίασε τον εαυτό του”.

Για το αντίο του Παναθηναϊκού: “Είναι πολύ τιμητικό όταν ο μεγάλος σου αντίπαλος που σε αποχαιρετάει με αυτό τον κόσμο. Τους ευχαριστώ και μας τιμάει και τους δύο αυτούς”.

Για ποια φανέλα διαλέγει στην ψυχή του από του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού: “Χωρίς δεύτερη σκέψη στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός είναι σαν οικογένεια για μένα έχω ζήσει τόσα πολλά και πάνω από τη μισή μου καριέρα. Τα παιδιά μου υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό, έχω δεθεί τόσο πολύ όταν είμαι αρχηγός και έχουμε περάσει όλη αυτή τη σχέση με τον κόσμο και την ομάδα. Έχει ριζώσει μέσα στην καρδιά και στην ψυχή μου ο Ολυμπιακός”.

Για την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό: “Ήταν μία συνειδητή απόφαση. Δεν πετάω στα σύννεφα σαν άνθρωπος και ήταν κατάλληλη στιγμή να πάω σε μία μεγάλη ομάδα στον Ολυμπιακό. Από μικρό παιδί ήθελα να είμαι ηγέτης και σε μία ομάδα που ήθελε να ανέβει στην κορυφή. Πάντα συζητούσα να πάω στον Ολυμπιακό και με το Μαρούσι. Μου έκανε πιο πολύ να πάω εκεί. Πάντα όταν αγωνίζομαι σε μία ομάδα δίνω και την ψυχή μου.

Έγιναν την τελευταία χρόνια πράγματα που δεν μου άρεσαν. Πιο πολύ ήθελα να ανοίξω τα φτερά μου και να συνδεθώ με μία ομάδα με εκατομμύρια κόσμο όπως ο Ολυμπιακός. Ήταν ένα ρίσκο, αλλά για μένα δεν υπάρχει αυτό. Πίστευα πολύ στην επιλογή μου”.

Για την προπονητική: “Το σκέφτομαι. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ανέλυα το ματς. Πάντα θυμόμουν όλες τις φάσεις και προσπαθούσα να βρω τις καλές στιγμές και να διορθώσω την επόμενη μέρα την προπόνηση. Υπεραναλύω τα ματς και γίνομαι κουραστικός. Είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μου και προσπαθώ να βλέπω πολλά ματς στην τηλεόραση. Είναι μία ανοιχτή προοπτική και είναι σοβαρά στο μυαλό μου”.

Για την πολιτική: “Δεν υπάρχει στο μυαλό μου. Δεν θέλω να λέω την λέξη ποτέ. Είναι 2-3 πράγματα που γυρίζουν το μυαλό μου και όταν μου δοθεί πρόταση θα αποφασίσω πιο συγκεκριμένα”.

Για την στιγμή που θα άλλαζε στη καριέρα του: “Το τρίποντο που έχασε με την Εθνική στους Ολυμπιακούς του 2008 στα προημιτελικά, ο τελικός της Μαδρίτης με τον Ολυμπιακό το 2015 με πόνεσε γιατί χάσαμε μία τεράστια ευκαιρία. Θα έβγαζα επίσης έξω τους τραυματισμούς που είχα τα τελευταία χρόνια”.

Για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: “Ήταν δάσκαλος και άνθρωπος με τεράστια ηγετική φυσιογνωμία και προσωπικότητα. Ένας άρχοντας της ζωής και ζούσε όπως ήθελε. Ήταν απαιτητικός και σκληρός αλλά συνάμα δοτικός και φιλόξενος. Χτίσαμε μία εκπληκτική χημεία και σχέση και μετά τον Ολυμπιακό. Πηγαίναμε στα Starbucks, σε ταβέρνες αναλύαμε παιχνίδια και παίκτες. Είμαι ευλογημένος που τον είχαν σαν προπονητή και σαν πατέρα”.

Για το ΝΒΑ: “Ήταν όνειρο ζωής για μένα μου δόθηκε η ευκαιρία και πήγα σε λάθος στιγμή και λάθος ομάδα. Ο προπονητής δεν ήθελε να είμαι εκεί και δεν με πίστευε. Εγώ είχα συμφωνήσει με τον GM. Δεν πήγαν καλά τα πράγματα και τα απομυθοποίησα. Είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και 50-60 παίκτες εκεί δεν την βλέπουν την Ευρώπη. Με εξίταρε περισσότερο η δράση στην Ευρώπη”.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: “Είναι εκπληκτικός αθλητής και ο καλύτερος στον κόσμο. Έχουμε πολύ καλή σχέση. Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και με την νοοτροπία και τη δουλειά του έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Θα τον συμβούλευα ότι είναι πιο δύσκολο να μείνει στην κορυφή. Σε μερικούς μπορεί να μην αρέσει ότι είναι ο κορυφαίος στο ΝΒΑ. Πρέπει να μείνει εκεί που είναι. Εμείς είμαστε μαζί του, τον στηρίζουμε και νιώθουμε περήφανοι”.

Όσα είπαν οι φίλοι και οι θαυμαστές για τον Σπανούλη:

Νίκος Ζήσης: “Πάντα διακρινόταν για το πείσμα και το πάθος του. Σε τόσο νεαρή ηλικία κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα κάνει μία τέτοια καριέρα. Για εμένα είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Είναι από τους ανθρώπους που αγαπώ και σέβομαι απεριόριστα. Ένας φίλος πραγματικός που ξέρεις ότι αν τον έχεις ανάγκη θα είναι δίπλα σου”.

Γιώργος Πρίντεζης: “Ήμουν τυχερός και χαρούμενος που ήμουν κοντά σου τόσα χρόνια. Θα κρατήσω το καλοκαίρι του 2011 που πηγαίναμε διακοπές και ενώ όλα ήταν καταστροφικά εσύ έλεγες ότι όλα θα πάνε καλά. Τελικά εξελίχθηκε πολύ όμορφα η επόμενη χρονιά. Υπομονή στην Ολυμπία που θα σε έχει σπίτι όλη μέρα”.

Ιωάννης Παπαπέτρου: “Ήταν φοβερή τύχη να παίξω μαζί του. Είναι υπόδειγμα αθλητή το πάθος και η αυταπάρνηση που έχει είναι από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά. Ήταν πολυδιάστατος παίκτης και πολύ σκληρός. Με φώναζε μικρό του αδερφό, από την πρώτη μας χρονιά ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο. Όταν γυρνούσα σπίτι μου ερχόταν ένα μήνυμα έλα σπίτι μου και ανέλυε τα λάθη μας. Ανέλυε τα πάντα για να κερδίσει το επόμενο ματς”.

Θοδωρής Παπαλουκάς: “Ο Βασίλης είναι τεράστια προσωπικότητα μέσα και έξω από το γήπεδο. Έκανε υπέρβαση δύο και τρεις φορές αυτού που πίστευαν ότι θα καταφέρει. Έχει συντρίψει όλα τα ρεκόρ και θα περάσουν πολλά χρόνια κάποιος να τον ξεπεράσει. Πάντα στόχος του είναι να κερδίζει. Σαν αντίπαλος ήταν πιο δύσκολος. Η αγάπη που είχε για την διάκριση και να θυσιάσει τα πάντα ήταν αυτό που τον ξεχώρισε. Είχε το work ethic ώστε να καταφέρει να βρει το τρόπο να κερδίσει η ομάδα. Ώρες ώρες είναι κουραστικό όταν αναλύει το μπάσκετ. Ο Βασίλης ειδικότερα στο μπάσκετ είναι άνθρωπος του ενστίκτου και δεν υπάρχει ταβάνι για αυτόν”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Ανήκω και εγώ στους χιλιάδες φίλους του Σπανούλη. Έχω βρεθεί στην εξέδρα πανηγυρίζοντας ένα από τα μεγάλα του τρίποντα. Τον θαυμάζω ως πρωταθλητή και μαχητή που ξέρει να πετυχαίνει τους στόχους του. Ένα παιδί που κατέκτησε όλα τα σαλόνια του κόσμου. Ο Βασίλης πάντα ένωνε και ενέπνεε τους συμπαίκτες του. Υπήρξε πρωταγωνιστής της Εθνικής και πρότυπο αθλητή και χαρακτήρα. Είμαστε τυχεροί που παρακολουθήσαμε την διαδρομή του. Είναι παράδειγμα για να βγουν και άλλοι Σπανούληδες. Βασίλη σε ευχαριστούμε για όλα”.

Αλέξης Τσίπρας: “Οι μεγάλες αθλητικές επιτυχίες δεν είναι μόνο η χαρά του αθλητή αλλά και η σπορά που αφήνουν. Το Ευρωπάσκετ του 87′ άφησε μία σπορά στα χιλιάδες παιδιά που έπιασαν μία μπάλα μπάσκετ. Ένα από τα σημαντικότερα άνθη ήταν ο Βασίλης Σπανούλης και οι Διαμαντίδης – Παπαλουκάς. Είναι παγκόσμιος αθλητής. Θα μιλήσω ως φίλαθλος άτυχος και τυχερός για όταν έπαιζε. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Κρύος ιδρώτας ήταν το συναίσθημα όταν πήγε στον Ολυμπιακό. Θα θυμηθώ ένα παράπονο με κρεμασμένο τον Διαμαντίδη να βάλεις εκείνο το σουτ; Δεν πειράζει συγχωρεμένος… Θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια για όσα πέτυχες είναι σπουδαία η καριέρα σου και ως άνθρωπος όχι μόνο ως αθλητής. Η μεγαλύτερη υποχρέωση σου είναι μπροστά σου γιατί είσαι και καλός πατέρας και οικογενειάρχης. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρεις και εκεί”.

Δημήτρης Διαμαντίδης: “Δεν ξεχνιούνται αυτά τα τρίποντα δυστυχώς. Είχαμε κοινή πορεία ως συμπαίκτες στην Εθνική και στον Παναθηναϊκό κάναμε αρκετή παρέα και μέναμε μόνοι μας τότε. Σίγουρα ότι θέλαμε να πετύχουμε και οι δύο στην ομάδα μας και στην Εθνική. Είναι 100% αφοσιωμένος στο μπάσκετ, του αρέσει ο αθλητισμός. Ταιριάξαμε αμέσως. Δεν είναι τυχαίο ότι έφτασε εδώ μετά από πολλή δουλειά. Σαν αντίπαλος ήταν ένας άνθρωπος που έπρεπε να προσέχουμε παραπάνω. Οι στιγμές με την Εθνική σου μένουν παραπάνω από τις υπόλοιπες, αλλά και οι διακρίσεις με τον Παναθηναϊκό ήταν ξεχωριστές. Βασικά αυτό που θέλω εγώ είναι να μην φύγει από το χώρο του μπάσκετ και θέλουμε να μείνει. Είναι δική του επιλογή η προπονητική, αλλά εύχομαι να μείνει στο μπάσκετ. Το πόστο του θα το θελήσει ο ίδιος”.

Βασίλης Κικίλιας: “Είναι ο Βασίλης 2,10; Όχι. Έχει άνοιγμα χεριών και σωματοδομή που να του δίνει πλεονέκτημα; Όχι. Έχει τεράστιο ταλέντο; Βεβαίως. Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει είναι η προσωπικότητα του. Έχει ατσάλινο πνεύμα. Για αυτό είναι από τους λίγους παίκτες στον κόσμο που μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι του εκείνη την ώρα. Είμαστε πολύ περήφανοι για σένα”.

Παναγιώτης Γιαννάκης: “Στην αρχή της καριέρας του δεν τον θεωρούσαν μεγάλο ταλέντο που θα κάνει κάτι ξεχωριστό, όμως εγώ πίστευα σε εκείνον. Έπαιζε με ενέργεια και πάθος. Του είπα τι θες να καταφέρεις και μου είπε κόουτς να σου πω κάτι θέλω να κάνω πρωταθλητισμό. Βασίλη μην ξεχάσεις να μάθεις μπάσκετ στα παιδιά σου. Σου βγάζω το καπέλο”.

Γιάννης Σφαιρόπουλος: “Λίγο πριν πάμε το 2014 να παίξουμε στο ΟΑΚΑ υπήρχε μία ατμόσφαιρα ότι δεν παίζει καλά στο ΟΑΚΑ Και τον κάλεσα στο γραφείο και του είπα δεν νομίζω να ισχύει και μου λέει όχι κόουτς. Πήγαμε μετά κερδίσαμε το ματς το πρώτο που παίξαμε στις δικές μου ημέρες. Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ στη Μαδρίτη δεν έπαιξε καλά στην αρχή και στα τελευταία 7 λεπτά που μπαίνει χάναμε με 9 πόντους και ξαφνικά πήρε μπρος και έβαλε 3/3 στα τελευταία 3′ λεπτά και γύρισε το παιχνίδι σχεδόν μόνος του. Εκείνη τη στιγμή μας έδωσε την νίκη. Είχα πει τότε αν είναι να πεθάνω θα πεθάνω με τον καλύτερο μου παίκτη στο γήπεδο”.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags