Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: "Σύγχρονος άσος με ηγετικά χαρακτηριστικά - Σίβα VS Σλούκας - Έρχεται με φιλοσοφία... Ρενέσες"
Μπάσκετ
| 2022-05-02 19:52:00

"Σύγχρονος άσος με ηγετικά χαρακτηριστικά - Σίβα VS Σλούκας - Έρχεται με φιλοσοφία... Ρενέσες"

Sportdog Team
"Σύγχρονος άσος με ηγετικά χαρακτηριστικά - Σίβα VS Σλούκας - Έρχεται με φιλοσοφία... Ρενέσες"

Μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του Παναθηναϊκού ο Αμερικανός; Ο πρώην αντίπαλος του στο γερμανικό πρωτάθλημα και βοηθός προπονητή στην Μπραουνσβάιγκ, Κώστας Παπάζογλου, μιλάει στο Sportdog.gr για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι Πράσινοι από την προσθήκη του Αμερικανού και τους λόγους που αποκτήθηκε ενόψει των τελικών με τον Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Για τη μεταγραφή του Πέιτον Σίβα στον Παναθηναϊκό και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι «πράσινοι» από αυτή την προσθήκη μίλησε στο sportdog.gr ο πρώην αντίπαλος του στο γερμανικό πρωτάθλημα και βοηθός προπονητή στην Μπραουνσβάιγκ, Κώστας Παπάζογλου.

Συνέντευξη στο Μάριο Μπούλη

Ο Αμερικανός αγωνιζόταν μέχρι πρότινος στο πρωτάθλημα Αυστραλίας για λογαριασμό των Νιου Ζίλαντ Μπρέικερς, όμως ολοκληρώθηκε πρόσφατα η συνεργασία τους και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με το «τριφύλλι».

Η πενταετής (2016-21) θητεία του στην Άλμπα Βερολίνου έκανε ιδιαίτερα γνωστό τον 31χρονο guard. Ο ύψους 1,83 μέτρα μετρά 9,8 πόντους μέσο όρο, 5,2 ασίστ, 1,8 ριμπάουντ, 1,1 κλεψίμο και 2,3 λάθη στην διετή παρουσία του στην Άλμπα Βερολίνου, από την οποία αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι για άλλες πολιτείες. Σε αυτό χρονικό διάστημα, όμως, που βρισκόταν στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα γνώριμο πρόσωπο για το ελληνικό μπάσκετ. Ο λόγος για τον Κώστα Παπάζογλου, πρώην βοηθό προπονητή σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και νυν assistant στην Μπραουνσβάιγκ.

Επικοινωνήσαμε με τον Θεσσαλονικιό προπονητή, ο οποίος με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση μας και μέσω της συζήτησης που έλαβε χώρα, βγήκε το scouting report για τον Αμερικανό point guard.

Η πρώτη ερώτηση, η οποία άνοιξε και τη συζήτηση για χάρη της προαναγγελθείσας μεταγραφής του Παναθηναϊκού, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, από τα στοιχεία που έχει ο Σίβα στο παιχνίδι του:  «Είναι καλός. Πολύ καλός point guard για τα δεδομένα της Άλμπα Βερολίνου, ομάδα που αγωνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη. Το τονίζω αυτό γιατί η Άλμπα είναι μία ομάδα που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Παίζει με πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό, το οποίο ναι μεν είναι ένα ελεύθερο μπάσκετ, το οποίο όμως προέρχεται από τη φιλοσοφία που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια ο Αΐτο Ρενέσες, χωρίς να υπάρχει πίεση. Εκτελεστικά είναι πολύ καλός, μπορεί να πάει και από τις δύο πλευρές του παρκέ ενώ έχει τη μπάλα. Λειτουργεί εξαιρετικά και στο off ball και στο pick n roll. Έχει πολύ καλό timing στην πάσα. Παράλληλα, είναι ένας γκαρντ που έχει πολύ καλή περιφερειακή όραση, στοιχείο από το οποίο προκύπτει και το καλό timing στην πάσα».

Φυσικά, το μυαλό απάντων των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, όταν ακούνε για point guard, πάει παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Καλάθης. Το ερώτημα που θέσαμε, λοιπόν, στο νεαρό τεχνικό αν είναι αυτό το είδος point guard ο Σίβα, ένας pass first point guard: «Δεν είναι τέτοιος guard ο Σίβα. Είναι πιο κοντά στα σύγχρονα point guard του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Λόγω της συνεργασίας του με τον Ρενέσες, λειτουργούσε πολύ καλά στο off ball, με αποτέλεσμα να είναι ένας πιο σύγχρονος «άσος». Θα πάρει τις επιθέσεις του και θα είναι αποτελεσματικός, δεν θα λειτουργήσει όμως ατομικά, θα δώσει τις απαραίτητες ασίστ για να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

Στον Παναθηναϊκό των εσόδων-εξόδων, πιστεύεις ότι είναι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει;

«Θα παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό το ερώτημα η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Σίβα όταν έρθει στον Παναθηναϊκό. Αυτή τη στιγμή είναι ένας παίκτης που είναι ό,τι πιο κοντινό έχει ο Παναθηναϊκός σε άσο και ενεργό γιατί ο Γιόβιτς είναι τραυματίας και δεν μπορεί να βοηθήσει. Σε μία ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, που έχει αποφασίσει να λειτουργήσει με ένα χαμηλό μπάτζετ και κάθε κίνηση πρέπει να είναι προσεκτική, ο Σίβα μπορεί να δώσει σημαντικές βοήθειες, όμως θα παίξει μεγάλο ρόλο η κατάσταση του».

Με βάση το γεγονός ότι προέρχεται από μια μακροχρόνια θητεία στη Γερμανία και εν συνεχεία βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία, πιστεύεις ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θα υπάρχουν, αναλογικά και με την κατάσταση του;

«Θα με απασχολήσει και εμένα σαν σκέψη η κατάσταση που θα βρίσκεται ο Σίβα. Όπως συζητάμε και νωρίτερα, η Άλμπα είναι ένας οργανισμός που δεν έχει την παραμικρή πίεση. Αυτή η μεταφορά από την Άλμπα στη Νέα Ζηλανδία και τώρα στον Παναθηναϊκό των πολλών απαιτήσεων και της πίεσης για το αποτέλεσμα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το μπάσκετ ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα είναι διαφορετικό. Το γερμανικό δεν έχει τόσο έντονο το physical στοιχείο, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και δη στον Ολυμπιακό που θα είναι και ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού στους τελικούς της Basket League. Ο Σίβα είναι συνηθισμένος στο αθλητικό στοιχείο της Γερμανίας, οπότε θα ισορροπήσει το κενό του physical με την αθλητικότητα του.

Όσον αφορά την κατάσταση που θα έρθει, το μπάσκετ στην Ωκεανία είναι επιπέδου μεταξύ G-League και Ευρώπης, οπότε θα φανεί στα πρώτα παιχνίδια σε τι επίπεδο θα βρίσκεται».

Η συζήτηση μας δεν θα μπορούσε να κλείσει με κάτι άλλο πέραν του λόγου που αποκτήθηκε ο Σίβα, τους τελικούς δηλαδή με τον Ολυμπιακό και αν μπορεί να «ματσάρει» τα αντίπαλα guard των «ερυθρόλευκων», με την απάντηση του να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

«Δεν είναι ένας παίκτης που έχει το physical game του Ουόκαπ, οπότε δύσκολα θα μπορέσει να τον ματσάρει. Πιο πιθανό είναι να ματσάρει guard όπως ο Σλούκας και ο Ντόρσεϊ και λόγω ύψους. Δεν είναι ο παίκτης που θα βάλει το σώμα του στη φωτιά. Είναι όμως μία καλή περίπτωση και μία ποιοτική λύση στον άσο. Κάτι που με παραξένεψε θετικά όταν τον είχα αντιμετωπίσει, είναι πως ήταν από τους παίκτες που έβγαινε μπροστά για την Άλμπα. Δηλαδή, ήταν ο παίκτης που θα μιλούσε στους συμπαίκτες του, θα προσπαθούσε να τους ανεβάσει ψυχολογικά και να τους δώσει την απαραίτητη ώθηση για να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Αυτό είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός και δώσει σημαντική βοήθεια ο Σίβα σε αυτόν τον τομέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέτυχαν διάνα στον Παναθηναϊκό - "Οργίασε" η νέα μεταγραφάρα - 30 πόντοι και 20 ριμπάουντ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags