Για τους τελικούς της Α1 υπάρχει μία ξεκάθαρη άποψη. Δυστυχώς θα πούμε και θα αναλύσουμε αυτά που παρατηρούν οι περισσότεροι.

Γράφει στο Sportdog.gr o Ηλίας Μάτσας

Υπάρχει μία τεράστια ιδιαιτερότητα αγώνων όπως το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ. Στην Ευρώπη το πολύ να υπάρχουν πέντε τέτοια ζευγάρια. Μπορεί να γράφω και πολλά. Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι ανάμεσα σε αυτά. Ακόμα και το Φενέρ-Εφές και το Αρμάνι-Βίρτους είναι περισσότερο σύγχρονα ζευγάρια.

Ζευγάρι με οπαδικές προεκτάσεις, το οποίο συμβαίνει να κερδίζει ενδιαφέρον και σε άλλα αθλήματα είναι το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Σε όποιο άθλημα και να παίζουν έχει και ιδιαιτερότητες. Δεν είναι φυσιολογικά παιχνίδια.

Το μπάσκετ είναι όμως δίκαιο άθλημα. Και φέτος υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία της Ευρώπης και βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση. Νομίζω, ότι και στο Final 4 και οι τέσσερις ομάδες ήταν στο ίδιο επίπεδο, ανεξάρτητα ότι δεν το πήρε. Ο Ολυμπιακός είναι από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, έχει το πλεονέκτημα έδρας και ένα σερί νικών με τον Παναθηναϊκό.

Έχασε όμως στο ΣΕΦ στο πρώτο ματς του πρωταθλήματος. Τώρα είναι άλλη η κατάσταση.

Ποιά είναι η εκτίμησή μου;

Αν κάνω μία πρόβλεψη ο Ολυμπιακός θα το πάρει. Έχει πληρέστατο ρόστερ σε όλα τα επίπεδα. Έχει καλύτερο προπονητή, χημεία και ομοιογένεια. Ο Πανθηναϊκός εκτός ότι είναι μια σκάλα κάτω αγωνιστικά, είναι σε πολύ κακή κατάσταση σαν ομάδα, σαν ψυχολογία. Με ό,τι έγινε με τον Γιαννακόπουλο που άκουσε αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του από μερίδα κόσμου από το πέταλο στο οποίο κάθονται οι οργανωμένοι φίλοι της ομάδας και τελικά αποχώρησε πριν από το ημίχρονο και τον Βόβορα στη Λάρισα.

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τον κόσμο στην ομάδα, αλλά απ'ότι φαίνεται, από την ίδια την ομάδα μέσα. Όμως αν είδατε στο πέμπτο ματς με τη Λάρισα, μαζεύτηκε πάνω από 6000 κόσμου να δούνε την ομάδα τους, η οποία είχε χάσει δύο φορές από τη Λάρισα. Δηλαδή υπάρχει τεράστια συσπείρωση, την οποία θα δούμε και στους τελικούς.

Όλα θα κριθούν στα πρώτα δύο παιχνίδια. Πως θα εμφανιστεί στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός, τί θα γίνει στο πρώτο ματς και τί θα γίνει στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Αν κάνει ο Ολυμπιακός το 2-0 θα έχουν τελειώσει οι τελικοί. Δεν γυρνάνε με τίποτα. Αν πάμε σε 1-1, τότε θα πάμε σε 5 αγώνες. Αν κάνει καμία πλάκα ο Παναθηναϊκός, μπορεί ο Ολυμπιακός να πάει στο ΟΑΚΑ και να κάνει το 1-1.

Αλλά αν δεν σου κάνει καμία πλάκα, καταλαβαίνετε, ότι ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχει όμως ξεκάθαρο φαβορί σε μία σειρά πέντε αγώνων. Και αυτό είναι ο Ολυμπιακός και λόγω του πλεονεκτήματος έδρας και λόγω του μομέντουμ που έχει ως ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός έχει κάψει ένα πρότζεκτ όπως αυτό με Διαμαντίδη και πλέον έχει επιστρέψει ο Πεδουλάκης. Τί θα γίνει την επόμενη μέρα αν χάσει η ομάδα του πρωτάθλημα, κάτι που φαντάζει νομοτελειακό;

Όλα στον Παναθηναϊκό εδώ και πόσα χρόνια είναι θέμα διοίκησης. Όποιος βάζει τα λεφτά ή όποιος διοικεί είναι τι απόφαση θα πάρει. Αν τσαντιστεί και δυναμώσει την ομάδα, ο Παναθηναϊκός έχει ελπίδα ανάκαμψης την επόμενη μέρα. Αν μείνει στο μομέντουμ, είναι θέμα πλάνων.

Αν δουλέψει το πλάνο Πεδουλάκη θα το δούμε. Το πλάνο Διαμαντίδη δεν δούλεψε. Κατα την προσωπική μου άποψη δεν δούλεψε, επειδή δεν στηρίχθηκε. Έχει σημασία όμως το τί θα γίνει στους τελικούς και τί θέλει η διοίκηση. Μόνο από εκεί εξαρτάται. Και μαγιά έχει ο Παναθηναϊκός. Και πιτσιρικάδες έχει. Έχει Μαντζούκα, Χουγκάζ. Έχει Παπαπέτρου και Παπαγιάνη. Δηλαδή έχει δύο εμπειρότερους και δύο πιτσιρικάδες τοπ επιπέδου.

Σε αυτούς με τρεις-τέσσερις μεταγραφές ξένων και δύο ακόμα προσθήκες από την Εθνική ομάδα, μπορεί να πάει πολύ πολύ μακρυά. Και να ξαναγίνει, όπως ο Ολυμπιακός, βήμα-βήμα, διεκδικητής οκτάδας. Και μετά παραπάνω. Όλα είναι θέμα οικονομικών, διοίκησης και πλάνων. Ο Παναθηναϊκός από τον διωγμό του Πασκουάλ και μετά δεν έχει πλάνο. Ακόμα και τα χρόνια του Πιτίνο. Ο Αμερικανός κατά τύχη επιλέχθηκε, διαλέχθηκε και έβγαλε. Γιατί θεωρητικά για το επίπεδο του Παναθηναϊκού, ο Πιτίνο δεν πέτυχε. Όμως του άφησε μία παρακαταθήκη. Του άφησε έναν τελείως διαφορετικό Παπαπέτρου, έναν τελείως διαφορετικό Παπαγιάννη.

Δούλεψε τα παιδιά, τα ελληνόπουλα πάρα πολύ. Ο Μήτογλου που πήγε στην Αρμάνι και έγινε ένας τοπ κλας παίκτης ανεξαρτήτως του προβλήματος και του τι έχει τώρα με την τιμωρία για το ντόπινγκ. Έγινε ένας τοπ κλας παίκτης. Ο Πιτίνο δούλεψε πάρα πολύ τα παιδιά, θεωρώ όμως, ότι αυτό του βγήκε κατά τύχη.

Πήρε έναν προπονητή, όχι για να δουλέψει τους Έλληνες παίκτες, αλλά για να πάρει το πρωτάθλημα ή να κάνει πορεία στην Ευρωλίγκα. Αυτό που του βγήκε όμως ήταν περισσότερο πολύτιμο.

Το θέμα όμως είναι, ότι τον Μήτογλου δεν μπορείς να τον κρατήσεις. Γιατί δεν μπόρεσες να τον κρατήσεις; Γιατί δεν υπήρχε πλάνο. Δεν υπήρχε παραγωγική διαδικασία και το χτίζουμε παίκτη-παίκτη και λέμε ότι χτίσαμε κάτι καλό, πήραμε έναν ξένο και προχωράμε.

Η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό έχει να κάνει λοιπόν με το θέμα “στήριξη” και το θέμα “πλάνου”. Στον Ολυμπιακό όμως τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Θα μπορούσαν μία επιχείρηση... σκούπα στους τελικούς να πωρώσει ακόμα περισσότερο τους Αγγελόπουλους;

Όχι το μέλλον του Ολυμπιακού δεν εξαρτάται από το αν θα σαρώσει το Τριφύλλι για να κατακτήσει την κορυφή. Ο Ολυμπιακός αν πάρει το πρωτάθλημα θα δώσει συνέχεια στο πλάνο του. Και στον πιο δυνατό Ολυμπιακό όμως υπάρχουν δύο κοινά σημεία με τον Παναθηναϊκό. Η επόμενη μέρα είναι θέμα επενδύσεων και επιλογών.

Φέτος τον βοήθησε πάρα πολύ που επέστρεψε στην Α1. Και πέρσι είχε καλό ρόστερ. Δεν μπορούσε να κάνει καλά παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, επειδή δεν έπαιζε στην Α1. Τον Ολυμπιακό τον βοήθησε πάρα πολύ να φτάσει στο Final 4 πέρα από την τύχη και τον αποκλεισμό των Ρώσων μία εξέλιξη που δρομολόγησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει τη δουλειά του. Κάνεις καλές επιλογές. Κάνει και άστοχες. Κατά βάση όμως οι καλές υπερτερούν. Και αυτό είναι το σημαντικό. Τους Αγγελόπουλος τους πώρωσε το Final4. “Φτιάχτηκαν” με το πως έφτασαν και πως διεκδίκησαν το τρόπαιο και ότι είχαν δέκα χιλιάδες κόσμου στο πλευρό τους. Αυτό τους έχει φτιάξει.

Ο Ολυμπιακός θα επηρεαστεί μόνο αν χάσει το πρωτάθλημα. Αν το πάρει που είναι και το πιθανότερο θα πάει ακόμα καλύτερα, για συνεχίζουν να λείπουν οι Ρώσοι και γίνεται ένας διαμοιρασμός παικτών από την Ευρώπη από τις ρωσικές ομάδες. Και μάλιστα σπουδαίων παικτών που τους προλαβαίνουν ομάδες της Τουρκίας και της Ισπανίας όπου παίρνουν πολλά λεφτά.

Όλοι όσοι είδαν τι έγινε το Βελιγράδι κατάλαβαν. Έφτασαν παίκτες όπως ο Φουρνιέ, να πει πέρα από τον Ατλαντικό, στο NBA, ότι αν γύριζε στην Ευρώπη θα ήθελε να πάει στον Ολυμπιακό. Αναγνώριση και υπόκλιση.

Το θέμα είναι να τρέξει και να προλάβει παίκτες. Όρεξη υπάρχει! 


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με κλάματα ο Σπανούλης στον Γιαννακόπουλο - Η τελευταία ατάκα Παύλου πριν φύγει για τον Ολυμπιακό!