Facebook Pixel Εθνική Ελλάδας: Ελλαδάρα από το… NBA, "ισοπέδωσε" την Ισπανία - Ασταμάτητος Γιάννης, χτίζει κάτι καλό ο Ιτούδης! (Vid)
| 2022-08-09 21:03:00

Ελλαδάρα από… NBA, "ισοπέδωσε" την Ισπανία - Ασταμάτητος Γιάννης, χτίζει κάτι καλό ο Ιτούδης! (Vid)

Του Χρήστου Δημόπουλου
Ελλαδάρα από… NBA, "ισοπέδωσε" την Ισπανία - Ασταμάτητος Γιάννης, χτίζει κάτι καλό ο Ιτούδης! (Vid)

Τρομερή εμφάνιση και μπάσκετ που δεν έχει αντίπαλο στην Ευρώπη από την Εθνική, η οποία στο πρώτο της φιλικό στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, έκανε... πλάκα στους Ισπανούς με 86-70! Τρομερός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 31 πόντους και 10 ριμπάουντ.
 

One Antetokounmpo show! Ο Γιάννης ήταν από… άλλο πλανήτη, μετατρέποντας σε «διαστημική» ομάδα την Εθνική, η οποία στο πρώτο της δυνατό φιλικό κόντρα στην Ισπανία επικράτησε με το τελικό 86-70. Κορυφαίος φυσικά και πρώτος σκόρερ με 31 πόντους και 10 ριμπάουντ ο Greak Freak, που σήκωσε όλο το ΟΑΚΑ στο πόδι!

Το ματς

Στο πρώτο φιλικό μπροστά στον κόσμο της και σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, η Εθνική Ελλάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο έδωσε το πρώτο της δυνατό τεστ με αντίπαλο την Ισπανία. Ο Γουίλι Ερνάνγκομεθ με κάρφωμα έδωσε σκορ στο παιχνίδι (2-0), με τον Greak Freak να απαντά με 1/2 βολές και ένα εντυπωσιακό κάρφωμα για το προσπέρασμα της Εθνικής (3-2).

Ο Γιάννης ήταν το σημείο αναφοράς σε κάθε επίθεση της «γαλανόλευκης», με το σχέδιο του Δημήτρη Ιτούδη να τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο, να γίνεται από το πρώτο λεπτό αντιληπτό. Ο Greak Freak αποσύρθηκε για πρώτη φορά από το ματς στα 5:51 του πρώτου δεκαλέπτου, με τον Δημήτρη Αγραβάνη να παίρνει τη θέση του στο παρκέ. Με τρίποντο του Τάιλερ Ντόρσεϊ η Εθνική έκανε το 16-7, για να απαντήσει αμέσως μετά με το ίδιο «νόμισμα» για τους Ισπανούς ο Λορέντζο Μπράουν (16-10). 

Πάντως, η διαφορά των δυο ομάδων δεν άργησε ν’ ανεβεί κι άλλο και να παγιωθεί σε διψήφια επίπεδα (23-10), έπειτα από νέο τρίποντο αυτή τη φορά του Αγραβάνη. Μάλιστα ο παίκτης του Προμηθέα ευστόχησε και σε δεύτερο συνεχόμενο σουτ έξω από τα 6.75, εκτοξεύοντας έτσι τη διαφορά υπέρ της Εθνικής στο +18 (28-10)! Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το εξωπραγματικό 31-13.

Η άμυνα ήταν το «κλειδί» για την Ελλάδα και στην εκκίνηση του δεύτερου δεκαλέπτου, με τη «γαλανόλευκη» να κλέβει μπάλες και να… πληγώνει τους Ισπανούς με αιφνιδιασμούς στο ανοιχτό γήπεδο. Την πρώτη φορά έκλεψε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης για να τελειώσει τη φάση ο Αγραβάνης, την επόμενη έκλεψε ο Νικ Καλάθης για να πάρει το αντιαθλητικό φάουλ ο Παπανικολάου (36-16, +20).

Το μεγάλο προβάδισμα που είχαν δημιουργήσει έφερε μια κάποια χαλάρωση στους παίκτες του Ιτούδη, με την Ισπανία να εκμεταλλεύεται την κατάσταση και με επιμέρους σκορ στη δεύτερη περίοδο 19-22, να μειώσει έστω λίγο τη διαφορά με το ημίχρονο στους 15 (50-35).

Το πρώτο καλάθι στην επανάληψη ήρθε, ξανά, από τον καταπληκτικό Γιάννη Αντετοκούνμπο. Με γκολ-φάουλ ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου έκανε το 53-35 για την Επίσημη Αγαπημένη. Η Ισπανία μπορεί να άρχιζε να βρίσκει σιγά σιγά λύσεις στην επίθεσή της, ωστόσο κάθε φορά η Εθνική μας είχε απάντηση, με τον Γιάννη να ξεχύνεται και πάλι στο ανοιχτό γήπεδο για το 59-40 (+19). Ήταν τρομερό, αλλά κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα Αντετοκούνμπο στην επίθεση, πάντα κάτι καλό έβγαινε στο παρκέ για τη «γαλανόλευκη». Η έξοδος του Γιάννη πάντως επηρέασε φανερά την Εθνική, η οποία ολοκλήρωσε το τρίτο δεκάλεπτο με μονοψήφια διαφορά μετά από ώρα (+6, 63-57).

Με την απόσταση των δύο ομάδων να έχει μειωθεί αισθητά, η τέταρτη και τελευταία περίοδος αναμενόταν εντελώς διαφορετική και πολύ πιο ανταγωνιστική. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να ρίξει ο Ιτούδης στο παρκέ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Με τρίποντο του Greak Freak η Εθνική πήρε μια πρώτη ανάσα (66-57). Κυριολεκτικά, η «γαλανόλευκη» ήταν εντελώς άλλη ομάδα με τον Γιάννη μέσα και εντελώς άλλη ομάδα χωρίς αυτόν τον υπεραθλητή! 

Ο Γιάνναρος έκανε πια ό,τι ήθελε στο γήπεδο, τόσο από κοντά όσο και από μακριά (σ.σ. μοναδικό highlight το alley-oop κάρφωμα από τη λόμπα του Παπανικολάου) και σταμάτησε στους 31 πόντους, σε μια μαγική βραδιά για την Εθνική που την βρήκε νικήτρια απέναντι στην Ισπανία με το τελικό 86-70!

Τα δεκάλεπτα: 31-13, 50-35, 63-57, 86-79.

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Ντόρσεϊ 11 (4/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Λαρεντζάκης 3 (1), Αγραβάνης 9 (2/2 τρίποντα), Καλάθης 7 (1 τρίποντο, 4 ασίστ), Καλαϊτζάκης 4, Μποχωρίδης 2, Παπανικολάου 5, Παπαπέτρου 2, Γιάννης Αντετοκούνμπο 31 (7/10 βολές, 9/10 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κώστας Αντετοκούνμπο 7 (3/4 δίποντα), Κασελάκης 2, Θανάσης Αντετοκούνμπο 3

 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags